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QUESTIONS  

QUESTIONS  

May deputy registration officers appointed as provided in the Election Code, Chapter 
240, Laws of 1969, register voters in the entire county or must they register voters only 
in the precinct for which they were appointed?  

CONCLUSION  

The entire county.  

OPINION  

{*53} ANALYSIS  

Under the new Election Code, Sections 3-1-1, et seq., N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.), 
boards of registration for the various counties are authorized under Sections 3-4-37 
through 3-4-43, supra, to appoint deputy registration officers to assist in the registration 
of qualified electors.  

Section 3-4-37 permits the appointment of municipal clerks as deputy registration 
officers and expressly states they are authorized to register "qualified electors in the 
county."  

By the provisions of Section 3-4-38, supra, the board may establish voter registration 
places throughout the county and appoint additional deputy registration officers to staff 
such places. Section 3-4-43 A., supra, provides:  

"A. The board of registration may publish the names of the deputy registration officers, 
the places of their designated duty, and the time and date such duty is to be performed."  

None of the provisions referred to place any express limitation on where within the 
county a deputy registration officer may be asked or authorized to serve. It is true that 
Section 3-4-38 A. (4), supra, provides for appointment of one deputy registration officer 
"for each precinct" from a list submitted by the county chairman of each major political 
party, if such a list is submitted. We do not construe this to mean that a deputy so 



 

 

appointed is authorized to serve only in one precinct. Rather, it seems clear that the 
phrase "for each precinct" was intended simply as a means of establishing the number 
of additional registration officers who might be appointed in this way.  

This interpretation is supported by the fact that there is no requirement that a deputy 
appointed from the county chairman's list be registered or reside in a particular precinct. 
Further, there is no requirement that the board establish a voter registration place in 
each precinct.  

And, finally, as has been said, there is no language in the Code expressly limiting a 
deputy's service to his own precinct. On the contrary, the purpose of this part of the 
Code is "to promote and encourage the registration of voters" Section 3-4-48 A., supra. 
It is entirely consistent with this purpose for the board of registration to have the 
broadest possible discretion in establishing voter registration places at various locations 
in the county and staffing them with any available deputy registration officers at such 
times and dates as the board thinks will best serve the people.  

It is our opinion that the Legislature so intended and that all deputy registration officers 
appointed under Section 3-4-38 are authorized to serve county-wide, as the board of 
registration may direct.  

By: Justin Reid  

Assistant Attorney General  


