
 

 

Opinion No. 70-99  

December 17, 1970  

BY: OPINION OF JAMES A. MALONEY, Attorney General  

TO: Ernestine Evans Secretary of State Legislative-Executive Bldg. Santa Fe, New 
Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTION  

Is it within the authority of the present Governor to make appointments to offices when 
existing terms to such offices do not expire until January 1, 1971? Are the appointments 
which have so been made legal?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*174} ANALYSIS  

There will be no vacancies in the offices in question until January 1, 1971, because the 
present appointments do not expire until that date. No appointments to these offices can 
be effective on December 31, 1970, for there is a rule of law that "an appointment to fill 
a vacancy in an office is void when there is no vacancy." Mosby v. Board of Comm'rs 
of Vanderburgh, 134 Ind. App. 175, 186 N.E.2d 19 (1963) and Hansen v. Highland, 
237 Ind. 516, 147 N.E.2d 227 (1958). Thus, if the Governor's appointments are to be 
valid, they cannot take effect until January 1, 1971, the time at which the old appointee's 
terms of office expire.  

While it is proper for the Governor to make an appointment in anticipation of a future 
vacancy, a New York court has recently held that such anticipatory appointment is valid 
only where the appointing authority is still in office when the vacancy occurs. Milk v. 
Gottschalk, 29 A.D.2d 698, 286 N.Y.S.2d 39 (1968). A similar rule has been formulated 
by the Indiana courts in Mosby v. Board of Comm'rs of Vanderburgh, supra. The 
Indiana Appellate Court said:  

One cannot forestall the rights of his successor by making an appointment to fill an 
office which would be vacated during the term of the appointing officer's successor.  



 

 

The Indiana court said the rule was a corollary to Art. XV, § 3 of that state's constitution, 
which provides that "every officer shall hold his office until his successor has been 
elected and qualified." The New Mexico Constitution contains a similar provision:  

Every officer, unless removed, shall hold his office until his successor is duly qualified. 
N.M. Const. art. XX, § 2.  

We find the logic and policy of the Indiana and New York rules applicable to your 
question. An outgoing public officer should not be allowed to usurp the powers of his 
successor by making appointments to vacancies which will arise after his successor has 
taken office.  

The new Governor is the only person with the authority to fill the vacancies in question. 
The present appointments are void.  


