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QUESTIONS  

QUESTION  

If an individual were appointed to the Board of Regents of a state educational institution 
after the last legislative session and such person has not been confirmed by the State 
Senate, would the Governor have the authority to appoint someone else to the office 
and submit the latter's name for confirmation by the State Senate?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*3} ANALYSIS  

Appointment of members to a board of regents for one of the state education institutions 
enumerated in Article 12, Section 11, New Mexico Constitution is governed by Article 
12, Section 13, New Mexico Constitution. That section provides in pertinent part that:  

"The governor shall nominate and by and with the consent of the senate shall 
appoint the members of each board of regents for each of said institutions." (Emphasis 
added.)  

Thus the office of member of a board of regents is one covered by Article 20, Section 5 
when a vacancy occurs. This section provides in its entirety as follows:  

"If, while the senate is not in session, a vacancy occurs in any office the incumbent of 
which was appointed by the governor by and with the advice and consent of the senate, 
the governor shall appoint some qualified person to fill the same until the next session 
of the senate; and shall then appoint by and with the advice and consent of the senate 
some qualified person to fill said office for the period of the unexpired term." 
(Emphasis added.)  

Such an interim appointment is effective when the person duly qualifies for the office. 
But by the express constitutional provision just quoted, his appointment is only for the 



 

 

period of time until the next legislative session. He will hold his office though until he or 
"his successor has duly qualified." N.M. Const. art. 20, § 2. That, of course, means until 
the senate acts favorably on a gubernatorial nominee for the office.  

Since the recess appointment is for a definite term, i.e., "until the next session of the 
senate," the governor is not required to submit the name of the interim appointee to the 
senate; he could submit the name of some other "qualified person" for confirmation by 
the senate. If the senate acts favorably on the governor's nominee, that person will then 
hold the office "for the period of the unexpired term." N.M. Const. art. 20; § 5.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


