
 

 

Opinion No. 71-09  

January 28, 1971  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Arthur Ulibarri, Chairman Public Service Commission State Capitol Building Santa 
Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTION  

1. Can a Public Service Commissioner, whose term expired January 15, 1971, and who 
has not been reappointed, continue in office until a successor is appointed to succeed 
him?  

2. If the answer to No. 1 is in the affirmative, may he lawfully draw his salary, sign 
orders and otherwise perform the duties of a Public Service Commissioner?  

ANSWER  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*12} ANALYSIS  

You raised the question as to the official status of a member of the Public Service 
Commission, whose term of office has expired but who, himself, has not been 
reappointed.  

Article XX, Section 2 of the New Mexico Constitution states:  

"Every officer, unless removed, shall hold his office until his successor has duly 
qualified."  

A Public Service Commissioner is an officer within the constitutional definition contained 
in Article XX, Section 2 of the New Mexico Constitution, and a holdover officer is a de-
jure officer with full and complete powers until his successor is duly qualified or until he 
is duly appointed.  


