
 

 

Opinion No. 71-113  

October 4, 1971  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Mr. Jesse D. Kornegay State Treasurer State Land Office Building Santa Fe, N.M. 
87501 and Mr. Robert G. Mead State Investment Officer Executive Legislative Building 
Santa Fe, NM. 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May capital gains realized on the sale of common stock be used to offset losses on the 
sale of fixed income securities such as bonds, notes, debentures and mortgages if the 
transaction is a simultaneous one?  

CONCLUSION  

Yes; see Analysis.  

OPINION  

{*168} ANALYSIS  

The question at issue is whether a 1965 amendment to Article XII, Section 7, New 
Mexico Constitution, would have the effect of making the transactions described below 
result in a constitutional loss which would have to be offset with monies from the 
general fund.  

PROPOSED TRANSACTIONS 
Annual 
Income 
SELL: $ 335,000 Bond A 3 3/4% due 5/1/88 at 62 $ 12,562 
Cost basis $ 333,207 
Proceeds 207,700 
Realized Loss $ 125,507 
SELL: $ 450,000 Stock A at 100 $ 3,600 
Proceeds $ 450,000 
Cost basis 319,500 
Realized Gain $ 130,500 
TOTAL PROCEEDS $ 657,700 
TOTAL INCOME 16,162 
NET GAIN 4,993  



 

 

BUY: $ 335,000 Bond B 8 1/2% due 8/1/2011 at 100 27,219 
Cost: $ 335,000 
BUY: $ 9,681 
STOCK YIELDING STOCK B 3% 
Cost: $ 322,700 
TOTAL INCOME: $ 36,900 
INCREASED ANNUAL INCOME: $ 20,739 (128%)  

ANOTHER PROPOSED TRANSACTIONS 
Annual 
Income 
SELL: $ 1,550,000 Bond C 5-5/8% 8/1/95 at 77 $ 84,375 
Cost basis $ 1,491,250 
Proceeds 1,155,000 
Realized Loss 336,250 
SELL: $ 18,200 Shares Stock C $ 26,208 
at 52 
Proceeds $ 946,400 
Cost basis 589,521 
Realized Gain $ 356,879 
TOTAL PROCEEDS $ 2,101,400 
TOTAL INCOME 110,583 
NET GAIN 20,629  

(Amount by which corporate sector book value is increased upon reinvestment.)  

BUY: $ 1,500,000 Bond D 7 3/4% 6/1/2001 at 97 $ 120,125 
Cost: $ 1,503,500 
BUY: STOCK YIELDING STOCK D 2.8% 
16,741 
Cost: $ 597,900 
TOTAL INCOME $ 136,866 
INCREASED ANNUAL INCOME 
$ 26,283 (24%)  

{*170} You note that these transactions are actual examples of transactions that could 
have been consummated and that they would have increased the income to the 
beneficiaries of the permanent fund. The stocks would be sold under the permissive 
authorization for such sales when there is a change in the investment quality of the 
stock. You also point out that the transaction would be a simultaneous one.  

The 1965 amendment to Article XII, Section 7, New Mexico Constitution added the 
following provision:  

The state investment officer, in order to realize increased income, may, with the 
approval of the state investment council, sell interest bearing notes or securities at 



 

 

less than their original acquisition cost, providing the proceeds are immediately 
reinvested in sufficiently higher yielding interest bearing notes or securities, to 
provide for a portion of the increased interest income to be amortized over the life of 
the new investment which will restore to the corpus of the fund the amount of the 
capital loss realized on the sale of the original investment. (Emphasis added.)  

Actually it is not possible to truly amortize an investment which is not a fixed income 
security. Common and preferred stocks are not fixed income securities and thus cannot 
be amortized on any planned basis. Accordingly, what the 1965 amendment refers to is 
sale of fixed income securities such as bonds, notes, debentures and mortgages and 
subsequent purchase of other securities of the same type with a higher yield so that 
when a portion of the increased interest income is amortized the corpus of the fund is 
restored. In such a situation, this provision states in effect that there is no loss which 
must be made up from the general fund.  

The remainder of Article XII, Section 7 is the same as it was prior to the 1965 
amendment (other than an increase in the maximum holdings of corporate securities 
from twenty-five percent to fifty percent) and thus our 1961 advice to the State 
Investment Council is applicable. Rather than paraphrase the advice given to the State 
Investment Officer by this office on August 3, 1961, we quote it as follows:  

This is written in response to your letter concerning the sale of securities by the Council 
at a loss. You have pointed out that Article XII, Section 7 provides that all losses, 
however occurring, shall be reimbursed by the state. If you will check the pocket part of 
Volume 1 of the New Mexico Statutes, you will see that that constitutional section was 
amended in 1958 and the loss provision of Article XII, Section 7 now in effect, reads as 
follows:  

All losses from such interest bearing notes or securities which have definite maturity 
dates shall be reimbursed by the state.'  

You will note from this sentence that this loss provision does not now apply to stocks. 
Common and Preferred stocks, in their ordinary form do not have definite maturity dates 
and they would, therefore, not be subject to this loss provision.  

We will consider this loss provision in regard to interest bearing securities having 
definite maturity dates. Section 11-2-8.10, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), provides 
as follows:  

Securities or investments purchased or held may be sold or exchanged for other 
securities and investments; Provided, however, that no sale or exchange shall be at a 
price less than the going market at the time the securities or investments are sold or 
exchanged.'  



 

 

This statute merely provides that the securities may not be sold for less than the going 
market for those securities at the time of sale. It does not require that a price be 
obtained which is equal to the original purchase price.  

Considering the constitutional provision and the above cited statute together, we are of 
the opinion that the loss mentioned in the constitutional section refers to the entire sale 
or transaction rather than to {*171} individual securities or to securities of a corporation 
or to securities of a certain type. That is to say that if the Council were to sell 
government bonds having a maturity date of 1995 at a 1 point loss but at the same time 
and in the same transaction sold government bonds or, for that matter, corporate bonds 
having a maturity date of 1985 at a 1 point gain, the entire transaction must be 
considered to test whether a loss has been incurred within the meaning of Article XII, 
Section 7. From this example we can say that no loss has been incurred since a 1 point 
loss was incurred on a portion of a transaction and a 1 point gain was incurred on the 
remainder of the transaction, the loss and the gain off-setting each other. This result, to 
our mind, is the only practical manner in which the words of the constitution and the 
words of the legislature can be given any meaning. It would be an impossible task to 
establish the test of loss on a security by security basis or even on a purchase by 
purchase basis.  

We conclude, therefore, that any loss within the constitutional meaning must be tested 
by the entire transaction as a whole, notwithstanding the fact that different types of 
interest bearing securities are sold in the same transaction and that these securities 
may have different maturity dates.  

Opinion No. 68-116 took the position that there was an interrelationship in applying the 
1965 amendment to the remainder of Article XII, Section 7. After in-depth examination 
and study we do not believe that to be the case. The 1965 amendment can stand alone 
and be fully operative in the situations it contemplates, e.g., sale of bonds at a loss and 
subsequent purchase of bonds at a price and yield which will offset the loss over the 
life of the new investment. In some respects the amendment is restrictive, and in other 
respects it liberalizes what is to be considered a "constitutional loss." The Council 
cannot, for instance sell bonds (or other fixed income type securities) at a loss and 
purchase with the proceeds other bonds are fixed income type securities which will not 
increase the interest income in an amount sufficient to restore the corpus of the fund 
over the life of the new investment. On the other hand, prior to the 1965 amendment the 
Council could not have sold these fixed income type securities at a loss and 
subsequently purchased the same type of securities to make up the loss. Upon the sale 
at a loss there would have been a loss in the constitutional sense which could not have 
been offset by any later purchase. For these reasons we conclude that the last 
sentence of Opinion No. 68-116 was erroneous.  

The simultaneous transaction which you describe in your examples is still legally 
permissible. Since it is not the type of transaction contemplated by the 1965 
amendment, that provision does not preclude such a sale and purchase.  



 

 

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


