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QUESTIONS  

QUESTIONS  

The following questions have arisen concerning canvassing the recent school board 
election:  

(1) If a ballot was marked with a check ( [checkmark] ) instead of an X, is the ballot 
spoiled?  

(2) If there was overvoting for one position and the other two positions were correct, is 
the entire ballot spoiled or just the position that was overvoted?  

CONCLUSIONS  

(1) Yes.  

(2) The entire ballot is spoiled.  

OPINION  

{*30} ANALYSIS  

Provisions applicable to school district elections are set forth at Sections 77-5-7 through 
77-5-20, N.M.S.A., 1953 Comp. Because there is no section within this Article dealing 
with the marking of paper ballots, the Election Code [§§ 3-1-1 through 3-20-21, 
N.M.S.A., 1953 Comp.] must be used as authority for determination of the above two 
questions. § 77-5-13(B), supra. The pertinent sections are:  

"Paper Ballots -- Marking. -- The voter in preparing a paper ballot . . . shall . . . [mark] 
a cross (X) in the box immediately to the right of the name of every candidate or person 
for whom he desires to vote, and his vote shall be considered as having been cast only 
for the candidate or person opposite whose name the cross has been marked." § 3-12-
19(C), N.M.S.A., 1953 Comp.  



 

 

"Paper ballot -- Identification marks. -- A voter shall not place any mark on his paper 
ballot by which it may be afterwards identified as one voted by him." § 3-12-22, 
N.M.S.A., 1953 Comp.  

(1) The New Mexico Supreme Court in Telles v. Carter, 57 N.M. 704, 262 P.2d 985 
(1953), determined that under such statutes, an elector can vote only by marking a 
cross [X] with pen and ink or indelible pencil and that no elector shall place any mark 
upon his ballot by which it may afterwards be identified. Therefore, a ballot marked with 
a check [ [checkmark] ] inside the square opposite the name of a candidate must be 
rejected. The court reasoned that:  

". . . we can see no end to the problems that would be raised by an opposite conclusion. 
If a check mark is sufficient, why not any other mark which appeals to the individual 
voter. Those burdened with the task of tallying ballots would be faced, as each vote was 
counted, with a judicial as well as a mathematical problem. In addition, such a decision 
would destroy one section of our election law which is vital to the protection of the ballot, 
namely, Sec. 56-501, supra, [§ 3-12-22] enacted for the purpose of eliminating from the 
ballot any distinguishing marks through which the secrecy of the ballot would be lost."  

Relying upon this decision, therefore, we conclude that if a ballot is marked with a check 
[ [checkmark] ] instead of a cross [X], the ballot is spoiled. See Romenesko v. Barber, 
79 N.M. 83, 439 P.2d 919 (1968); Hicks v. Lucero, 72 N.M. 430, 384 P.2d 697 (1963); 
and Turner v. Judah, 59 N.M. 470, 286 P.2d 317 (1955).  

(2) Section 3-12-22, supra, states that a "ballot" shall have no identifying marks. This 
mandate, see Romenesko v. Barber, supra, along with the reasoning in Telles v. 
Carter, supra is determinative of whether an entire ballot is spoiled because one 
portion is incorrect.  

{*31} Although the Telles opinion stressed that each case must be weighed very closely 
on its own specific facts and on the specific sections of the applicable sections, 
application of the Telles reasoning to the instant question, forces us to conclude that 
the entire ballot is spoiled when one portion is marked in a manner making it identifiable 
contrary to Section 3-12-22, supra.  

Also, it should be noted that the term "ballot" is used in Section 3-12-22, supra. In 
school board elections, designation of separate positions are included on the "ballot." § 
77-5-9(C), supra. The inclusion of more than one position on a ballot does not result in 
more than one "ballot." Thus, the only conclusion that can be reached is that if the 
"ballot" has any identifying mark other than the cross [X] for each position it is totally 
invalid.  

Romenesko v. Barber, supra, lends further support to our opinion. One question in 
that case was whether a ballot marked with "a cross in the square for recall and a single 
line in the square against recall" was spoiled. The court stating that pertinent provisions 
in the Election Code are mandatory, concluded that, based on Telles, in the interest of 



 

 

public policy, "secrecy of the ballot is more important than attempting to determine the 
intention of the voter . . ." Therefore, the ballot was spoiled. As stated above, we agree.  

By: Leila Andrews  

Assistant Attorney General  


