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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Must an applicant for admission to the New Mexico Law Enforcement Academy be 
twenty-one (21) years of age?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*197} ANALYSIS  

Section 39-6-8, N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.) states in pertinent part:  

"The director [of the New Mexico Law Enforcement Academy] shall determine that all 
applicants for admission to the academy:  

A. are citizens of the United States, and at least twenty-one [21] years of age; . . . ."  

This past legislative session, however, adopted Chapter 213, N.M. Laws, 1971, [Section 
13-13-1, N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.)] which stated in its pertinent part:  

"A. . . .  

(2) any law conferring any right or privilege, or imposing any duty or obligation upon any 
person who has reached his twenty-first birthday shall apply to any person who has 
reached his eighteenth birthday;  

(3) any law which denies any right or privilege to persons who have not reached their 
twenty-first birthday shall apply only to persons who have not reached their eighteenth 
birthday; and  

. . . .  



 

 

B. It is the intent of the legislature that this general law shall control over any conflicting 
prior special law . . . ."  

In the Opinion of the Attorney General No. 71-89, dated July 19, 1971, it was held that 
the Age of Majority Act (Chapter 213, supra) does not violate either the state or the 
federal constitution. Consequently, it is our opinion that one who has reached his 
eighteenth birthday is entitled to apply for, and be admitted to the New Mexico Law 
Enforcement Academy, provided he meets the other requirements specified in Section 
39-6-8, N.M.S.A., supra.  

By: James B. Mulcock, Jr.  

Assistant Attorney General  


