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BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL,  

TO: Representative John J. Mershon Executive Legislative Building Santa Fe, New 
Mexico Representative Thomas W. Hoover Executive Legislative Building Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTION  

Assuming the passage and approval by the governor of House Bill 156 and the passage 
of House Joint Resolution 10, and in light of Article 4, Sections 15, 16 and 30 of the 
Constitution of New Mexico, would the expenditure for the purposes expressed in HJR 
10 under the procedures of HB 156 be constitutional?  

FACTS  

House Bill 156, presently pending before the legislature, creates the "state capitol 
improvement fund" and authorizes expenditures from this fund upon prior authorization 
of the legislature to the chief of the property control division and his submittal of 
vouchers for disbursements from the fund. The bill specifies the purposes for 
expenditures and includes among these purposes ". . . construct, improve, alter, 
remodel, equip, furnish or reconstruct capitol buildings and grounds, including the 
executive mansion . . ." House Joint Resolution 10, also pending, provides the 
legislative authorization for ". . . equipping, altering, improving and furnishing the 
executive mansion . . ." It authorizes fifty thousand dollars ($ 50,000) for these 
purposes.  

CONCLUSION  

No, but see analysis.  

OPINION  

{*36} ANALYSIS  

The House of Representatives enacted House Bill 156 creating a "State Capitol 
Improvement Fund." Into this fund is to be placed "all money derived from proceeds of 
bonds authorized by the legislature for the improvement, alteration and reconstruction of 
capitol buildings and grounds, including the executive mansion, for the acquisition of 
land for additional buildings and grounds, for the design and construction of additional 
buildings, for the equipping, remodeling and furnishing of capitol facilities, and all other 



 

 

money which may be in the future provided by law." The bill states that "no expenditure 
shall be made from the state capitol improvement fund without the prior authorization of 
the legislature." The bill also provides for certain expenditure controls by the 
Department of Finance and Administration and the State Board of Finance.  

There is no constitutional problem with House Bill 156 itself. However, the legislature 
proposes to approve the use of various sums of money from this fund by joint resolution 
of that body. This is clearly an appropriation by the legislative resolution and is contrary 
to Article IV, Section 16 which provides that "all other appropriations shall be made by 
separate bills." Joint Resolutions, of course, are not bills and do not go to the governor 
for his approval. Such a procedure has the effect of denying the governor his 
constitutional prerogative of vetoing or line item vetoing bills appropriating money. 
Article IV, Section 22 specifically provides that  

"Every bill presented to the governor during the last three days of the session shall be 
approved by him within twenty days after the adjournment and shall be by him 
immediately deposited with the secretary of state. Unless so approved and signed by 
him such bill shall not become a law. The governor may in like manner approve or 
disapprove any part or parts, item or items, of any bill appropriating money, and such 
parts or items approved shall become a law, and such as are disapproved shall be void 
unless passed over his veto, as herein provided."  

To appropriate a specific sum for a specific purpose out of any fund by legislative 
resolution is to deny the governor {*37} his constitutional veto power and his line item 
veto power over bills appropriating money and is an unconstitutional usurpation of the 
chief executive's constitutional powers.  

To say that he can veto the bill creating a fund is no answer. That is an all-or-nothing 
alternative quite out of keeping with his constitutional selective powers over money 
items. Dozens of funds could be created and then expenditures out of them authorized 
by the legislature only. Our constitution does not permit this procedure.  


