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QUESTIONS  

QUESTIONS  

What effect, if any, does the Age of Majority Act, Section 13-13-1, N.M.S.A., 1953 
Comp. (1971 P.S.) have on the New Mexico's Board of Educational Finance's 
"Definition of Resident and Non-resident Student, for purposes of Tuition Fee 
Collection"?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*176} ANALYSIS  

Chapter 287, Section 12, New Mexico Laws 1955 -- that act commonly known as the 
Appropriation Act -- stated in part:  

". . . that the Board of Educational Finance shall define resident and non-resident 
students for the purpose of administering tuition fees, in accordance with the 
Constitution and Statutes of the State of New Mexico, and after consultation with the 
appropriate officials of the institution concerned, and each of said institutions shall use 
the definitions so established in assessing and collecting tuition fees from students." 
(Emphasis added.)  

Prior to 1955, the Legislature had defined "resident and non-resident" for the purposes 
of administering tuition fees, but from 1955 until 1971, the Legislature adopted identical 
language to that quoted above in each subsequent Appropriation Act. In 1971 the 
Legislature again adopted identical language now found in Section 13-30-2.2(E), 
N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.).  

Attorney General Opinion No. 58-68, issued April 1, 1958 concluded that the 
Legislature's delegating such authority to the Board of Educational Finance was not an 
unconstitutional delegation of legislative powers. That Opinion set guidelines for such 
definitions, pursuant to which the Board of Educational Finance adopted the "Definition 



 

 

of Resident and Non-resident Student, for Purposes of Tuition Fee Collection." These 
definitions are in effect today, and the question posed relates to their legality in view of 
the Age of Majority Act (adopted as Chapter 213, Laws of 1971) and now codified in 
Section 13-13-1, N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.). Thus posed, the question raises 
other issues which must be resolved before the question itself can be answered.  

First, it is to be noted that the age of majority under the common law was 21 years of 
age. However, as stated in State Highway Comm'n v. Southern Union Gas Co., 65 
N.M. 84:  

"It is beyond question that the common law is subject to change by statute. That such 
change may not offend the Constitution is equally true." at p. 96.  

One provision in the New Mexico Constitution which the Age of Majority Act might 
contravene in changing the common law age of 21 is Article VII, Section 1 which states 
in part:  

"Every citizen of the United States, who is over the age of 21 years . . . shall be qualified 
to vote at all elections for public officers . . ."  

But in this regard, it must be noted {*177} first, that the 26th Amendment to the United 
States Constitution has superseded this provision; and secondly, the Age of Majority Act 
specifically excludes "any age requirements for exercising the elective franchise."  

The other is Article IV, Section 24 which states:  

"The legislature shall not pass local or special laws in any of the following cases: . . . 
declaring any person of age . . ."  

But it is our opinion that the Age of Majority Act does not contravene this section 
because "it applies to and affects alike, all persons and things of the same class." 
Taylor v. Mirabal, 33 N.M. 553, 273 P. 928 (1928).  

Consequently, we conclude that the Age of Majority Act is consistent with the 
Constitution. See Attorney General Opinion No. 71-89 (issued July 19, 1971).  

Proceeding then, the relationship of this act with regards to its effect on other laws must 
be resolved. Article IV, Section 18 of the New Mexico Constitution states in part:  

" No law shall be revised or amended, or the provisions thereof extended by reference 
to its title only: but each section thereof as revised, amended or extended shall be set 
out in full . . ." (Emphasis added.)  

As we have already seen, the Board of Educational Finance has been delegated the 
responsibility to promulgate definitions and as such, these definitions have the force of 
law, see Goldenberg v. Village of Capitan, 55 N.M. 122, 227 P.2d 630 (1951) and 



 

 

Brininstool v. New Mexico State Bd. of Regents; 81 N.M. 319, 466 P.2d 885 (Ct. 
App. 1970). However, it is our opinion that a reasonable interpretation of Article IV, 
Section 18, supra, is that the section is directed only to amending or revising statutory 
laws and not to amending or revising those administrative rules which have the "force of 
law." Otherwise the legislative process would become even more tedious and 
cumbersome than it is presently, because if such a reasonable interpretation is not 
given that section, we can visualize situations in which an act attempts to amend 
another act but is stricken down because it fails to amend specifically some rule 
adopted under the amended act.  

Combining the above with the traditions that "every presumption is ordinarily to be 
indulged in favor of validity and regularity of legislative enactments" Fellows v. Schultz, 
81 N.M. 496, 469 P.2d 141 (1970) and that "a part of a law may be invalid and the 
remainder valid, where the invalid part may be separated from other portions," 
Bradbury & Stamm Const. Co. v. Bureau of Revenue, 70 N.M. 226, 372 P.2d 808 
(1962), it is our opinion that the Age of Majority Act is constitutional insofar as it affects 
the Board of Educational Finance's "Definitions of Resident and Non-resident Student, 
for Purposes of Tuition Fee Collection."  

Applying, therefore, the Age of Majority Act in the Board's definitions, we immediately 
note that the definitions distinguish between adults and minors on the basis of age 21. 
Inasmuch as the state law now is that ". . . any person who has reached his eighteenth 
birthday shall be considered to have reached his majority and is an adult for all 
purposes . . .", Section 13-13-1(A) (1), supra, it is our opinion that the Board of 
Educational Finance can no longer define an adult as one being over 21 years of age 
nor define a minor as one being under 21 years of age.  

This does not mean that the Legislature and the Board of Educational Finance can no 
longer make a distinction between residents and nonresidents for tuition purposes. See 
Starns v. Malkerson, 326 F. Supp. 234 (D. Minn. 1970), aff'd without opinion, 401 U.S. 
985, 91 S. Ct. 1231, 28 L. Ed. 2d 527 (1971) in which the United States Supreme Court 
approved such a distinction for tuition purposes. But it is our opinion that so long as the 
Board of Educational Finance continues to make its basic distinction of resident and 
non-resident with reference to majority-minority status, it must do so at the age 
eighteen. Consequently, if the Board retains its "adult-minor" distinction no institution 
can apply a different criteria to the eighteen to {*178} twenty year old student's 
application than it does the application of a 21 year old student or of a 30 year old 
student in determining if that student is a resident for tuition purposes.  

By: James B. Mulcock, Jr.  

Assistant Attorney General  


