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BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Honorable Bruce King Governor of the State of New Mexico State Capitol Santa 
Fe, N.M. 87501  

QUESTIONS  

QUESTION  

May a member of a Board of Regents of an educational institution in New Mexico, as 
defined in Article XII, Section 11, New Mexico Constitution, change his political affiliation 
after his appointment to the Board so as to control political balance on the Board and 
the appointive authority of the governor under Article XII, Section 13, New Mexico 
Constitution? (Emphasis added)  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*46} ANALYSIS  

Article XII, Section 13 of the New Mexico Constitution provides that,  

"The legislature shall provide for the control and management of each of said 
institutions (Article XII, Section 11) by a Board of Regents for each institution, consisting 
of five (5) members, who shall be qualified electors of the State of New Mexico, no more 
than three (3) of whom at the time of their appointment shall be members of the same 
political party . . . ." (Emphasis added)  

The critical time in determining the political balance on a Board of Regents is the 
political affiliation of the appointed member at the time of the original appointment. To 
permit a change in political affiliation of an incumbent board member to thereby limit the 
appointing power of a governor would be to sanction something the doing of which 
indirectly is not permitted directly. The Constitution is quite clear and may not be 
subverted by political party affiliation changes. That a person may change his party 
affiliation is not disputed, but certainly his personal desires in this matter cannot, under 
any circumstances, limit a governor's appointive power.  


