
 

 

Opinion No. 71-118  

November 22, 1971  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: The Honorable Betty Fiorina Secretary of State Legislative-Executive Building 
Santa Fe, N.M. 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Does the recently approved addition of Article X, Section 6 to the New Mexico State 
Constitution affect the validity of the statutes relating to the election of councilmen, 
trustees or commissioners for wards or districts?  

2. In view of the fact that the 1971 Legislature failed to enact a law authorizing 
municipalities to elect members of governing bodies from districts pursuant to Article X, 
Section 6, what procedure must now be followed for the election of such governing 
bodies?  

3. How should the names of candidates for municipal office now be listed on the ballot 
in those mayorcouncil and commission-manager municipalities in which the members of 
the governing bodies have previously been elected for wards or districts?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. See analysis.  

3. See analysis.  

OPINION  

{*178} ANALYSIS  

The 1965 New Mexico State Legislature in enacting the Municipal Code, attempted, 
among other things, to solve problems pertaining to the selection of members of 
governing bodies in municipalities. Two of the laws passed specifically dealing with the 
subject are Sections 14-11-2(D), and 14-13-6(A):  

"14-11-2. Governing body -- Corporate authority -- Legislative body -- Members of 
council and boards of trustees -- Quorum. --  



 

 

. . .  

D. The governing body of a municipality having a mayor-council form of government is 
the council or board of trustees whose members are the mayor and not less than four 
[4] nor more than ten [10] councilmen or trustees. The governing body may provide by 
ordinance for the election of one [1] or two [2] councilmen or trustees for each ward, or 
create or abolish wards, alter the boundary of existing wards, or provide for the election 
of councilmen or trustees on an at-large basis.  

. . .  

14-13-6. Commission-manager -- Districts for selections of commissioners -- 
Redistricting. -- A. The governing body of a municipality organizing under the 
commission-manager form of government shall district the municipality into five [5] 
commissioner districts. Each district shall be compact in area and equal in population, 
as nearly as possible. A commissioner shall be elected for each district but shall be 
voted on at large."  

In 1970, the voters approved Article X, Section 6 of the New Mexico State Constitution, 
the Home Rule Provision, which provides in part as follows:  

"A. For the purpose of electing some or all of the members of the governing body of a 
municipality:  

(1) the legislature may authorize a municipality by general law to be districted;  

{*179} (2) if districts have not been established as authorized by law, the governing 
body of a municipality may, by resolution, authorize the districting of the municipality. 
The resolution shall not become effective in the municipality until approved by a majority 
vote in the municipality; and  

(3) if districts have not been established as authorized by law or by resolution, the 
voters of a municipality, by a petition which is signed by not less than five percent of the 
registered qualified electors of the municipality and which specified the number of 
members of the governing body to be elected from districts, may require the governing 
body to submit to the registered qualified electors of the municipality, at the next regular 
municipal election held not less than sixty days after the petition is filed, a resolution 
requiring the districting of the municipality by its governing body. The resolution shall not 
become effective in the municipality until approved by a majority vote in the municipality. 
The signatures for a petition shall be collected within a six-months period.  

B. Any member of the governing body of a municipality representing a district shall be a 
resident of, and elected by, the registered qualified electors of that district."  

Whether this later constitutional enactment renders the legislation quoted above 
unconstitutional is the question at issue here.  



 

 

Prior to the adoption of Article X, Section 6, the only constitutional provision setting forth 
qualifications for elective public office were those at Article VII, Section 2(A):  

"Every citizen of the United States who is a legal resident of the state and is a qualified 
elector therein, shall be qualified to hold any elective office except as otherwise 
provided in this constitution. " (Emphasis added).  

Article V, Section 13 of the State Constitution requires that "[a]ll district, county, precinct 
and municipal officers, shall be residents of the political subdivisions for which they 
are elected or appointed." (Emphasis added). In Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 
577 (1924), the Supreme Court declared that:  

". . . the legislature has no power to add restrictions upon the right to hold office beyond 
those provided in the constitution, because the constitutional provision is not a negative 
one, providing that no person shall not be eligible to hold an office unless he possesses 
certain qualifications, as is often the case in other states, but is a positive provision, 
giving the right to every person possessing the qualifications therein set forth to hold 
office except as otherwise provided in the constitution itself. Manifestly, therefore, the 
legislature is without power to make added restrictions as a qualification to the right to 
hold the office of alderman. To permit it to do so would authorize the super-addition of 
requirements to hold office beyond those provided by the constitution."  

This interpretation of the constitution was followed in Opinion of the Attorney General 
No. 67-14, dated January 24, 1967, which held that a commissioner in a commission-
manager municipality was not required to be a resident of the district he represented 
under Section 14-13-6, supra.  

However, subsection B of Article X, Section 6, now appears to require a conclusion 
exactly opposite that reached in Attorney General Opinion No. 67-14, supra. That is:  

"Any member of the governing body of a municipality representing a district shall be a 
resident of, and elected by, the registered qualified electors of that district." (Emphasis 
added).  

The correctness of such a conclusion is dependent on an analysis of the entire "Home 
Rule Amendment" to determine whether or not the Amendment is self-executing. If the 
Amendment is self-executing, those statutes relating to the election of councilmen, 
trustees or commissioners for wards or districts {*180} (Sections 14-11-2(D) and 14-13-
6(A), supra) will no longer be valid, since a further constitutional requirement in partial 
conflict with a provision in the original instrument will effect a modification of the 
Constitution and legislation. See Asplund v. Alarid, 29 N.M. 129 P. 786 (1923); Article 
VII, Section 2(A), supra.  

A constitutional provision is selfexecuting when it takes immediate effect and ancillary 
legislation is not necessary to the enjoyment of the duty imposed. State v. Perrault, 34 
N.M. 438, 283 P. 902 (1929); Lanigan v. Gallup, 17 N.M. 627 131 P. 997 (1913).  



 

 

The Supreme Court of New Mexico has used this test many times in determining 
whether a constitutional provision is or is not self-executing. See City of Raton v. 
Sproule, 78 N.M. 138, 429 P.2d 336 (1967); Jaramillo v. City of Albuquerque, 64 
N.M. 127, 329 P.2d 626 (1958); In re Conley's Will, 58 N.M. 771, 276 P.2d 906 (1954); 
McAtee v. Gutierrez, 48 N.M. 100, 146 P.2d 315 (1944). An analysis of subsection 
A(1), Article X, Section 6, wherein districting is dependent upon legislative authorization, 
would indicate, according to the reasoning in the above-cited cases, that subsection 
A[1] is not self-executing. However, subsection B of the same provision is a declaration 
of principle, but fails to lay down rules by means of which the principle may be given the 
force of law. State v. Rogers, 31 N.M. 485, 247 P. 828 (1962). For while the provision 
very clearly requires that a member of a governing body representing a district be a 
resident of, and elected by, the registered qualified electors of that district, without the 
authorization for the machinery to implement such principle the provision is not self-
executing. Without the essential legislation in the case of A[1] this provision of the Home 
Rule Amendment will not affect the validity of any statute.  

As quoted above, Article X, Section 6(A) (1) provides that the legislature "may 
authorize" a municipality by general law to be districted. The 1971 New Mexico 
Legislature failed to enact such authorization. See Opinion of the Attorney General No. 
71-26, dated February 19, 1971. But either of the other two alternatives set forth in 
Article X, Section 6 may be utilized without additional legislation in order to achieve 
districting.  

The first of these alternatives is that the governing body of a municipality may, by 
resolution, authorize the districting of the municipality. The second provides that if 
districting is not achieved through the resolution method, a petition method may be 
utilized. However, in either the resolution or petition method of districting the 
constitutional provision requires approval of the plan by a "majority vote in the 
municipality." Therefore, under these alternatives any districting plan must be approved 
by the electorate prior to its adoption.  

If either of these alternatives is used, subsection B will be self-executing and is to be 
followed. The obvious result will be that the provision will supersede statutes requiring 
candidates for municipal governing bodies to run at large yet be representative of a 
particular ward or district. Thus, where the alternatives have been followed, names of 
candidates for the governing body must now be listed on the ballot as representing a 
district, voted on by residents of that district and must themselves reside in that district.  

However, where neither alternative has been utilized, subsection B has no effect upon 
prior legislation. These statutes, Sections 14-11-2(D) and 14-13-6(a), supra, and the 
procedures set forth therein, retaining their validity, should be followed until the 
Legislature authorizes elections under the Home Rule Provision or either of the 
alternatives discussed above calling for approval by the electorate have been utilized.  

By: Leila Andrews  



 

 

Assistant Attorney General  


