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QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Under the existing law and Constitution, may the governor appoint a student enrolled 
at the University of New Mexico as a member of the Board of Regents of that institution, 
assuming that a legitimate vacancy existed and further assuming that the student was a 
qualified elector of the state?  

2. Under the existing law and Constitution, may the governor appoint one or more 
students enrolled at the University of New Mexico as advisory members of the Board of 
Regents without vote but with the privilege of participation in the meetings of the 
Regents?  

3. May the Legislature enact a law establishing the advisory membership status 
specified in question 2 without regard to whether the governor has the power to act in 
the absence of the legislative directive?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. Yes.  

OPINION  

{*184} ANALYSIS  

Article XII, Section 13 of the New Mexico State Constitution provides requirements for 
members of the Boards of Regents for educational institutions in this state. That Article 
sets forth in part the following requirements:  

{*185} "The legislature shall provide for the control and management of each of said 
institutions by a board of regents for each institution, consisting of five [5] members, 



 

 

who shall be qualified electors of the state of New Mexico, no more than three [3] of 
whom at the time of their appointment shall be members of the same political party."  

Clearly the only requirements set forth in the Constitution for members of Boards of 
Regents are that they be qualified electors of the state and that they be of varying 
political parties. Other provisions relating to members of Boards of Regents are at 
Section 73-30-11, N.M.S.A., 1953 Comp. and Section 73-30-14, N.M.S.A., 1953 Comp. 
The first of these sections states that "at least one [1] member of the said several 
boards shall be a resident of the town or city at or near which the institution is located." 
The second relates to the requirement that each member of a Board of Regents take 
and subscribe an oath to faithfully and honestly discharge his duties. It is obvious that 
none of these requirements would prohibit the Governor from appointing a student 
enrolled at the University of New Mexico as a member of that Board of Regents. 
Assuming that a legitimate vacancy existed and that the student was a qualified elector 
of New Mexico the Governor may appoint a student enrolled at the University as a 
member of the Board of Regents of that institution.  

The powers of the Governor are generally conferred by the Constitution and statutes. 
Such is the Governor's power to make appointments to public office. This power must 
be derived from the Constitution or statutes, otherwise, he may not possess it. 
Buchholtz v. Hill, 178 Md. 280, 13 A.2d 348 (Ct. App. 1940); Briggs v. McBride, 17 
Or. 640, 21 P. 878 (1889). See 38 Am. Jr. 2d § 5.  

Where, as in the instant case, the legislative mandate is specifically directed toward the 
Governor being an ex-officio member of the Board of Regents, Section 73-30-9, 
N.M.S.A., 1953 Comp., it is clear that the Governor cannot delegate such authority to 
another person. And, without further mention in either the statutes or Constitution of ex-
officio membership in the Boards of Regents, the Governor cannot create such 
membership. One logical reason for such a rule is that the presumption usually prevails 
that where a duty is conferred upon the chief executive of the state rather than upon an 
inferior officer, it is because his superior judgment, discretion and sense of responsibility 
are relied upon for a more accurate, faithful and discrete performance.  

However, while ex-officio membership cannot be granted without specific legislative or 
constitutional authority, our laws in no way prohibit the Governor from designating 
students, or any other persons, to sit as advisory members on the various Boards of 
Regents. If the various boards approve, these advisory members would be able to 
participate in meetings but would have no voting privileges.  

While legislation referred to in the third question is not necessary in view of the above 
conclusion, the mandate of Article XII, Section 13, supra, indicates that the Legislature 
may enact a law establishing the ex-officio or advisory membership mentioned above. 
Such legislation, if enacted, would establish formalized authorization, under which the 
Governor could appoint students enrolled at universities and colleges as ex-officio or 
advisory members of the Boards of Regents.  
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