
 

 

Opinion No. 71-35  

February 26, 1971  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Honorable Lee Coker New Mexico State Representative Executive Legislative 
Building Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

FACTS  

The facts as set out in your inquiry are as follows: A man was elected to the office of 
county clerk. He appointed his wife as deputy county clerk. He, while still serving as 
county clerk, was appointed by the county assessor as deputy county assessor and is 
now holding both offices or positions. He has now been appointed to the board of the 
Office of Economic Opportunity for two counties while he is still serving as county clerk 
and deputy county assessor.  

QUESTIONS  

1. Can the county clerk's wife legally serve as deputy county clerk?  

2. Can the county clerk simultaneously hold that office and the office of deputy county 
assessor?  

3. Can the county clerk simultaneously hold the office of county clerk and board 
member of the Office of Economic Opportunity for Catron and Socorro Counties?  

CONCLUSIONS  

1. Only if the board of county commissioners approved this hiring.  

2. No. At the very least there is a physical incompatibility of office.  

3. See analysis.  

OPINION  

{*51} ANALYSIS  

The statute prohibiting nepotism is Section 5-1-10, N.M.S.A., 1953 Compilation which 
provides in pertinent part that:  



 

 

"It shall hereafter be unlawful for any person elected or appointed to any public office or 
position under the laws of this . . . to employ as clerk, deputy or assistant in such 
office or position, whose compensation is to be paid out of public funds, any person 
related by consanguinity or affinity within the third degree to the person giving such 
employment, unless such employment shall first be approved by the officer, board, 
council or commission, whose duty it is to approve the bond of the person giving 
such employment . . . ." (Emphasis added)  

The office of county clerk is, of course, covered by this statute; a wife is an affinity 
relationship within the prohibited degree; and unless the board of county commissioners 
approved the hiring, the county clerk could not legally hire his wife at more than $ 600 
per year to serve as his clerk, deputy or assistant. This is true since the board of county 
commissioners fixes the amount of the county clerk's bond and has other duties in 
connection therewith. Section 5-1-13, N.M.S.A., 1953 Compilation (1969 P.S.).  

Therefore, the appointment by the county clerk of his wife as deputy county clerk was 
void ab initio unless the board of county commissioners had approved the appointment 
pursuant to the requirement of Section 5-1-10, supra. If the board did not approve this 
hiring, then payment for her services cannot legally be made.  

Your second question involves the compatibility of the dual offices of county clerk and 
deputy county assessor. There are two types of incompatibility of office. The first is 
functional -- where there is an inconsistency between the functions of the two offices. 
One is or can be subservient to the other. The second is physical incompatibility of the 
two offices. Haymaker v. McCain, 22 N.M. 400. As this office said in Opinion No. 65-26 
"physical incompatibility is illustrated by one individual attempting to perform two full 
time positions or one full time and one part time position." Certainly the office of county 
clerk is a full time one; so is the office of deputy county assessor. Section 5-1-13, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (1969 P.S.) provides as follows:  

"Each county officer shall appoint a deputy or clerk, as allowed by law, who shall take 
the oath of office required of the appointing officer. And shall receive salary as 
provided by law. In case of the death of the appointing county officer, the deputy shall 
continue in office and perform the duties of the county officer until a new county officer 
is appointed and qualified as required by law." (Emphasis added)  

Section 15-43-24, N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended in 1969, provides:  

"Unless otherwise provided, the salaries of all county officers and the salaries of 
deputies, and the expenses, as fixed by law, shall be paid monthly out of the county 
salary fund, upon warrants drawn by the county commissioners and shall be paid from 
the respective dates upon which the several county officers qualified." (Emphasis 
added)  

The two offices being physically incompatible, the official in question must vacate one or 
the other.  



 

 

Whether the office of county clerk is incompatible with membership on a board of the 
Office of Economic Opportunity depends on a number of factors. We would have to 
know all of the powers and duties of such a board in order to determine functional 
compatibility. We doubt they are physically incompatible since a person presumably 
could serve his regular eight-hour day as county clerk and still be able to handle 
economic opportunity board duties.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


