
 

 

Opinion No. 71-121  

December 13, 1971  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Honorable Arthur L. Dow State Representative 3718 Candelaria N.E. Albuquerque, 
New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Do the words "supervised" and "under supervision" as used in Sections 67-4-2, and 
67-4-17, respectively, NMSA, 1953 Comp. (1971 P.S.), require that a licensed dentist 
be physically and immediately present in his office or building if those services he is to 
supervise are being performed?  

2. Does Section 67-4-19(C) allow the Dental Board the administrative discretion to 
determine which dental examination and the time of such examination is "appropriate" 
in each individual circumstance?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*186} ANALYSIS  

Section 67-4-2, NMSA, 1953 Comp. (1971 P.S.) states:  

As used in the Dental Act [67-4-1 to 67-4-21]:  

. . .  

D. 'dental hygienist' means a person licensed as a dental hygienist under the Dental Act 
to perform dental hygiene, to take roentgenograms and perform such supervised 
activities and functions as provided for under the Dental Act and the rules and 
regulations of the board;  

E. 'dental hygiene' means the treatment of human teeth by removing from the surface 
thereof calcarious deposits and stains, by removing accumulated accretions and by 



 

 

polishing the surface of the teeth and performing such other supervised dental functions 
as permitted by the rules and regulations of the board.  

. . .  

Section 67-4-17, supra, states:  

A. A dental hygienist shall practice only under the supervision of a licensed dentist 
in accordance with the rules and regulations of the board. (Emphasis added.)  

. . .  

Reading these sections together, it seems evident to us that a dental hygienist is not to 
perform any act constituting dental hygiene unless "supervised" by, or "under the 
supervision" of, a licensed dentist.  

Consequently, we must define "supervise." Webster's Third International Dictionary 
defines it as "to coordinate, direct, and inspect continuously and at first hand the 
accomplishment [of another]: oversee with the powers of direction and decision the 
implementation of one's own or another's intention." Similarly, "supervision" is defined 
as "the act, process or occupation of supervising; direction, inspection and critical 
evaluation."  

Although we find no New Mexico cases defining these terms, numerous other 
jurisdictions have accepted the above quoted definitions. See Saxton v. St. Louis Stair 
Co., Mo. App., 410 S.W.2d 369; Holland-American Line v. Vassallo, Tex. Civ. App., 
365 S.W.2d 650; Lowe v. Chicago Lumber Co. of Omaha, 283 N.W. 841 (Neb.); 
Swartley v. Harris, 40 A. 2d 409 (Pa.)  

Further, it should also be noted that the Rules and Regulations of the Dental Board on 
file with the State Records Center and the State Library allow auxiliary personnel to 
perform only the very limited services of sterilization, organization and arrangement of 
instruments and other minor house keeping {*187} chores when the licensed dentist is 
away from his office, see Rules and Regulations of the New Mexico Board of Dental 
Examiners (dated Sept. 21, 1970), Section 10-110, unless the services are performed in 
circumstances not appropriate to this opinion.  

While it is noted that the above Rules and Regulations were filed pursuant to the Dental 
Act which was repealed by Laws 1971, Chapter 125, it is our opinion that these Rules 
and Regulations are still in effect insofar as they do not conflict with the new Dental Act 
enacted by Laws 1971, Chapter 125.  

As there is no conflict between the above quoted language and the new Dental Act, it is 
our opinion that no services which constitute dental hygiene can be performed unless a 
licensed dentist is physically and immediately present in the office or building where the 



 

 

work is being performed in order that he can meet his statutory duty to supervise the 
services of a dental hygienist.  

Section 67-4-19, NMSA, 1953 Comp. (1971 P.S.), states in applicable part:  

Nothing in the Dental Act [67-4-21] shall be construed to prohibit:  

. . .  

C. any dentist who has been lawfully licensed to practice in another state and who 
submits proof that he has received, in writing, a notification by the board of dentistry that 
he possesses the necessary character and professional qualifications from entering into 
a contract, to serve exclusively as a member of their medical staff, with any state 
hospital or state institution, any institution or dental program maintained by the health 
and social services department or the hospitals and institutions department or other 
similar charitable state institutions for the care of the aged, indigent, or feeble-minded, 
Provided, that the contracting dentist must take and pass the next appropriate dental 
examination or the contract shall be automatically terminated;  

. . .  

As indicated in your question, the word which must be defined to answer your question 
is the word "appropriate." Turning again to Webster's Third International Dictionary we 
find appropriate defined as "specially suitable", a definition which connotes a 
discretionary function on those who are to determine what is appropriate.  

Such a definition was adopted by the Federal Courts in construing Rule 57 of the 
Federal Rules of Civil Procedure which allows the Court to issue a declaratory judgment 
"in cases where it is appropriate." In Yellow Cab Co. v. City of Chicago, 186 F.2d 946, 
the Court interpreted the above quoted language to accord "wide discretion in deciding 
whether or not to grant declaratory relief."  

It is our opinion that such an interpretation is sound and the language of Section 67-4-
19, NMSA, supra, allows the Dental Board to specify what the "next appropriate dental 
examination" is to be for those serving as dentists in state hospitals and institutions. If 
the Legislature had intended conclusively that contracting dentists must take and pass 
the "next dental examination," it would have used only those words omitting the word 
"appropriate."  

In specifying what the next appropriate dental examination is, it is our opinion that the 
Dental Board may use its discretion. Further, it is our opinion that no contract is 
"automatically terminated" until the Board has specified the appropriate examination 
and the contracting dentist has failed to take and pass it.  

By: James B. Mulcock, Jr.  



 

 

Assistant Attorney General  


