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BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Mr. Edward P. Moya Chief, Local Government Division Department of Finance & 
Administration Executive Legislative Building Santa Fe, N. M. 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. What number constitutes a quorum in a municipality with a mayor and four council or 
board of trustee positions?  

2. Is the mayor counted in determining whether or not a quorum is present?  

3. May the mayor cancel a regularly scheduled meeting of the council or board of 
trustees?  

CONCLUSIONS  

1. Three.  

2. Yes.  

3. No.  

OPINION  

{*64} ANALYSIS  

The factual background as related to this office is as follows. In the mayor-council 
(trustees) municipality of Ruidoso Downs there are four councilman positions and a 
mayor position. At the moment one of the four councilman positions is vacant. Efforts to 
fill the vacancy have not yet been successful. None of the names submitted by the 
mayor have been approved by the council. Recently at a regularly scheduled meeting of 
the governing body the mayor and one councilman did not attend. The other two 
councilmen were present and attempted to fill the existing councilman vacancy. These 
councilmen have requested that you determine whether their action was valid.  

The real question in this request is what constitutes a quorum in a mayorboard of 
trustees municipality and is the mayor to be counted in determining whether or not a 
quorum is present.  



 

 

We will say initially that this office is fully aware that certain provisions in the municipal 
code (Sections 14-1-1 et seq., N.M.S.A., 1953 Comp.) indicate that the mayor is not to 
be considered a member of the municipal governing body -- particularly the general 
definition of "governing body" contained in Section 14-1-2 F, supra. Therefore, an 
argument has been advanced that the mayor may not be counted in determining the 
presence or absence of a quorum at a council meeting.  

This office cannot agree with this approach and conclusion. When you have a specific 
question, as we do here (requirements for a quorum), you look to see if there is a 
specific statute on the specific question. In this case there is, namely Section 14-11-2, 
supra, the heading and pertinent provisions of which read as follows:  

"GOVERNING BODY -- CORPORATE AUTHORITY -- LEGISLATIVE BODY -- 
MEMBERS OF COUNCIL AND BOARD OF TRUSTEES -- QUORUM. --  

. . .  

B. A majority of the members of the governing body is a quorum for the purpose of 
transacting business.  

. . .  

D. The governing body of a municipality having a mayor-council form of government is 
the council or board of trustees whose members are the mayor and not less than 
four nor more than ten councilmen or trustees." (Emphasis added.)  

The legislature could hardly have been more specific on the make-up of the governing 
body for quorum purposes. Based on this provision we held in Attorney General Opinion 
No. 68-97 that the mayor is counted in determining whether a quorum is present. The 
same conclusion was reached under old Section 14-16-3, now repealed. Attorney 
General Opinion No. 60-98.  

A majority of the members of the governing body being needed for a quorum, and the 
mayor being a member of the governing body, in the case of Ruidoso Downs that 
means three members of the governing body must be present in order to have a 
quorum. The prevailing view seems to be that even though a local governing body is at 
less than full strength, a quorum is decided on the basis of the original full membership. 
See Annotation in 43 A.L.R. 2d 701.  

We conclude then that the purported action taken by the board of trustees when only 
two members were present was a nullity.  

This being the case, the answer to your third question is only important to the governing 
body for future guidance. That question is whether the mayor, acting alone, may cancel 
a regularly scheduled meeting of the Board of Trustees. Such regular meetings are set 
by the governing body pursuant to Section 14-11-3, supra. Paragraph (4) thereof 



 

 

provides that the governing body shall "determine the time and place of holding its 
meetings, which shall be open to the public." Thus action by the governing body is also 
necessary to cancel a regularly scheduled meeting.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


