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BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Honorable Scott A. Mabry Probate Judge Bernalillo County 415 Tijeras NW 
Albuquerque, N.M. 87101  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May a non-member of the New Mexico State Bar Association (not an executor or 
administrator) probate an estate in the probate court?  

ANSWER  

No.  

OPINION  

{*102} ANALYSIS  

Section 18-1-26, N.M.S.A., 1953 Comp. dealing with the practice of law states that:  

"No person shall practice law in any of the courts of this state, except courts of justice of 
the peace, nor shall any person commence, conduct or defend any action or proceeding 
in any of said courts unless he be an actual and bona fide resident of the state of New 
Mexico, and unless he shall have first obtained a temporary license as herein provided, 
or shall have been granted a certificate of admission to the bar under the provisions of 
this chapter."  

This language clearly prohibits individuals who are not licensed to practice law from 
doing so in any court except the "justice of the peace" court (Magistrate Court). See 
Section 36-1-38, N.M.S.A., 1953 Comp.; Opinion of the Attorney General No. 69-12, 
dated February 19, 1969. Thus, an individual who is not licensed to practice law may 
not probate an estate in a probate court unless he is the administrator or {*103} 
executor of the particular estate.  

Prior to 1957, Section 18-1-26 read as follows:  

"No person shall practice law in any of the courts of this state, except probate courts 
and courts of justice of the peace. . . ." (Emphasis added)  



 

 

The emphasized portion of the above cited statute was deleted in Chapter 106, Section 
1, Laws of 1957.  

Through this amendment the legislature positively asserted its determination to remove 
probate courts from the exemption of Section 18-1-26, supra. This expression of 
legislative intent, coupled with the clear statutory language quoted above, forces the 
conclusion that only those licensed to practice law in this state may probate an estate in 
probate court. See State ex rel. Patton v. Marron, 22 N.M. 632, 167 P.9, L.R.A. 
1918B, 217 (1917).  

By: Leila Andrews  

Assistant Attorney General  


