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August 5, 1971  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: The Honorable Turner W. Branch New Mexico State Representative Suite 1400 
National Building 505 Marquette, N. W. Albuquerque, N.M. 87101  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Would it be permissive or legal for a group of city employees to enter into a collective 
bargaining contract with a city in the State of New Mexico?  

2. (A) Is the charge of a service fee against such employees legal?  

(B) If so, could this be withheld from their pay?  

3. Does the city have any liability for contribution to: (A) a service fee; or (B) a 
retirement fund?  

4. Could a city pay the extra 5% for a city employee as a contribution for the Public 
Retirement Association?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, but see analysis.  

2. A. Yes.  

B. Yes, but see analysis.  

3. A. No.  

B. See analysis.  

4. No.  

OPINION  

{*142} ANALYSIS  

1. The starting point in answering this question is the case of International Bhd. of 
Elec. Workers, Local 611, AFL-CIO v. Town of Farmington, 75 N.M. 393, 405 P.2d 



 

 

233 (1965), in which the New Mexico Supreme Court held that a municipality had 
authority to enter into a collective bargaining agreement with a union representing 
employees so long as the municipality did not have in effect a merit system for the 
hiring, promotion, discharge and general regulation of municipal employees as 
authorized by Section 14-12-4, N.M.S.A., 1953 Comp. As a result of this decision, one 
must first determine whether the city referred to has a merit system or whether it is in 
the same position as was Farmington in the above mentioned case.  

Even in the presence of a merit system covering those areas authorized by statute, it is 
the opinion of this office that the International Brotherhood case permits a 
municipality to enter into a collective bargaining agreement covering those areas which 
are not otherwise covered by the merit system.  

2. In answering this question we assume that the reference made to a {*143} "service 
fee" refers to dues. We find nothing in either the New Mexico Statutes or in New Mexico 
case law which would prohibit such a service fee; however, we think we should caution 
that if the municipality in question has adopted a merit system as authorized by Section 
14-12-4, supra, the fee could not be inconsistent with the provisions of that system.  

(B) Here we assume you refer to what is commonly known in labor negotiations as 
"dues checkoff." A recent publication by the National Association of Attorneys General 
on Public Employees Labor Relations states: "There appears to be no opposition to 
checkoff of union dues so long as it is not mandatory." In further defining mandatory, the 
report went on to state that the checkoff of dues should be only upon the voluntary, 
written authorization of the employee and should be revocable at any time. See, 
National Association of Attorneys General, Committee on The Office of Attorney 
General, Public Employee Labor Relations (June 1971) at pages 18-19. We think that 
applying such a rule in New Mexico to public employers and employees has ample 
precedent in that it is generally the same rule the Legislature has provided for private 
employers under the provisions of Section 59-3-2, N.M.S.A., 1953 Comp. which states 
in pertinent part:  

"Employers shall pay such wages in full, less lawful deductions . . . except such as may 
be specifically stated in the written contract of hiring entered into at the time of hiring."  

Consequently, it is our conclusion that dues checkoff is legal and may be withheld from 
the employee's pay upon the voluntary, written request of the employee so long as the 
request is freely revocable.  

3 (A). Service fee -- In the absence of any statutory or case law making a municipality 
liable for a service fee, it is the opinion of this office that the municipality is not liable 
unless it has otherwise agreed.  

Further, this office is of the opinion that it would not be a violation of Article IX, Section 
14 of the New Mexico Constitution for a municipality to enter into an agreement for such 
a fee as it could be considered a legitimate fringe benefit and not a donation.  



 

 

(B). Retirement fund -- The first determination which must be made in order to answer 
this question is whether the city in question is an affiliated public employer as defined in 
Section 5-5-1 (F) and Section 5-5-5, N.M.S.A., 1953 Comp. Your request does not 
provide enough information to make such a determination. But suffice it to say that if the 
city in question is not an affiliated public employer it would not be liable for contributions 
to the Public Employees Retirement Act, Sections 5-5-1 through 5-5-23, N.M.S.A., 1953 
Comp. On the other hand, if the city to which you refer is an affiliated public employer 
Section 5-5-10, supra, provides in pertinent part:  

"Each affiliated public employer on the first day of each month shall pay into the 
employers' accumulation fund five per cent [5%] of the regular salary of each member in 
its employ except police members, certain municipal police members and municipal 
fireman members . . . . The affiliated public employer of a municipal police member 
shall on the first day of each month hereafter pay into the employers' accumulation 
fund seven per cent [7%] of the regular salary of each police member in its employ, and 
may elect by resolution duly adopted to pay into this fund either ten per cent [10%] or 
eleven and one-half per cent [11-1/2%] of the regular salary of each police member in 
its employ. The affiliated public employer of a municipal fireman member shall on the 
first day of each month hereafter pay into the employers' accumulation fund seven per 
cent [7%] of the regular salary of each fireman member in its employ and may elect by 
resolution duly adopted to pay into this fund either ten per cent [10%] or eleven and 
one-half per cent [11-1/2%] of the regular salary of each fireman member in its employ." 
(Emphasis added)  

It is evident from the mandatory language that a city which is an affiliated {*144} public 
employer is liable for employers' share contributions to the retirement fund.  

4. Section 5-5-9, N.M.S.A., 1953 Comp. is dispositive as to this question. It provides in 
pertinent part:  

"Every member, except state police members, municipal police members and 
municipal fireman members, shall pay into the employees' savings fund five per cent 
[5%] of his regular salary; every state police member, municipal police member and 
municipal fireman member shall pay into the employees' savings fund seven per cent 
[7%] of his regular salary. Such payments shall be made by deductions thereof 
from the salaries of members. Each department head of each affiliated public 
employer is hereby directed to cause such deductions to be made on each abstract 
from the salary of each member, and to approve payment to the state treasurer for the 
aggregate amount so deducted from the salaries covered by the abstract. The said 
payments made by each member shall be credited to his individual account in the 
employees' savings fund." (Emphasis added)  

It is the opinion of this office that the mandatory language of this section clearly 
indicates that the contributions to the employees' savings fund must come from the 
regular salary of the individual employee and cannot be made as a contribution by the 
city employer.  



 

 

By: James B. Mulcock, Jr.  

Assistant Attorney General  


