
 

 

Opinion No. 72-21  

April 28, 1972  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General Frank N. Chavez, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable Odis Echols, Jr., New Mexico State Senator, Suite 200 Studio City, 
Clovis, New Mexico 88101  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

In reference to house moving, if a load is 20 feet wide or over, can it be optional to the 
house mover and/or the State Police for the carrier to furnish his own escort, such as 
that provided by a private business escort service?  

CONCLUSION  

It is optional; however, the option lies with the Motor Transportation Department.  

OPINION  

{*37} ANALYSIS  

The relevant statutes are Sections 64-18-13.1 and 64-23-22, NMSA, 1953 Comp. 
Section 64-18-13.1 supra, is set out in full:  

Movement of hazardous vehicle -- Escort to be furnished. -- A. When, in the judgment of 
the motor transportation department or local authorities, with respect to highways under 
their jurisdiction, the movement of any vehicle is deemed a hazard to traffic upon a 
highway over which the vehicle is to travel, the granting of permission for the movement 
thereof may be conditioned upon a special escort accompanying the hazardous vehicle.  

B. The chief of the New Mexico state police, upon request from the proper authority, 
shall furnish a special police car escort to safeguard traffic during the movement of the 
hazardous vehicle. There shall be paid by the applicant, to move such vehicle, the sum 
of fifty dollars ($ 50.00) for each police car for each day such police escort is required. 
All sums so paid are appropriated to the state police.  

In analysis, Section 64-18-13.1 supra states:  

1. Any vehicle which is deemed a hazard to traffic, in the judgment of the Motor 
Transportation Department must receive permission from the Department before it may 
be moved.  



 

 

2. The permission for movement of the vehicle may be conditioned upon a special 
escort accompanying the vehicle.  

Under the provisions of paragraph B of Section 64-18-13.1, supra, the special escort 
may be a state police car. Under the provisions of Section 64-23-22(C) supra -- the 
Motor Transportation Department is given authority to promulgate regulations controlling 
safety, insurance and equipment for personal escort vehicles and for escort vehicles 
provided by a private business in this state.  

Furthermore, under the provisions of Section 64-23-22 (B) supra, a reference is made 
to local police escort.  

Thus, based on collateral statutory {*38} information and in the absence of a direct 
expressed definition, we conclude that the legislature intended the definition of a 
"special escort" as either a state police car escort, a local police car escort, or a private 
escort service.  

The other relevant provision, Section 64-23-22(B), supra is herein set out:  

B. The department shall charge and collect, when the movement consists of houses 
and building of a width of twenty [20] feet or greater, for a distance of five [5] miles or 
more, the sum of fifty dollars ($ 50.00) a day or fraction thereof, to defray the cost of 
state or local police escort. The permit issued and the fee charged shall be based upon 
the entire movement at one [1] time requiring police escort and not upon the number of 
vehicles involved.  

It is noteworthy that both of the relevant statues were passed in 1971 under Chapter 
255, Sections 1 and 3 respectively.  

We are mindful that Section 64-23-22 (B), supra appears to be a specific provision with 
respect to movement of vehicles as opposed to Section 64-18-13.1, supra which 
appears to be a general statute on the same. See State v. Riley, 82 N.M. 235, 478 
P.2d 563 (1970); State v. Blevins, 40 N.M. 367, 60 P.2d 208 (1936).  

However, it is our opinion that the specificity of Section 64-23-22(B) supra refers to the 
collection of fees, not to providing a state police escort. It is our opinion that if a state 
police escort is used. it is mandatory that the Department collect certain fees.  

We have also considered Section 64-23-13, NMSA, 1953 Comp. and we conclude that 
this section is concerned with vehicle size and/or size of a load on the vehicle. Section 
64-23-13, supra does not in our opinion relate to a towed load.  

If a house is moved on the vehicle, Section 64-23-13, supra and Sections 64-23-16 and 
64-23-14, NMSA, 1953 Comp. will control. And the width may not exceed eight [8] feet 
except as otherwise provided in that section.  



 

 

However, for house moving where the load is not upon the vehicle proper we conclude 
that the Motor Transportation Department has the discretion to permit the movement of 
the hazardous vehicle in the first place. Secondly, the Motor Transportation Department 
may exercise its judgment as to whether an escort is necessary to accompany the 
hazardous vehicle. The escort at this point may be either a private escort service or it 
may be a police escort service. Thirdly, the Motor Transportation Department may 
request a special state police escort or local police escort for these services.  

If the Motor Transportation Department concludes that a state or local police escort is 
necessary under the provisions of paragraph B of Section 64-23-22, supra the 
Department must collect the sum of $ 50.00 a day, if the vehicle moves a house or 
building 20 feet wide or greater, a distance of five miles or more.  

We finally conclude that there is an option available for the type of escort in movement 
of a load 20 feet or over, but that the option lies with the Motor Transportation 
Department and not the load mover.  


