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TO: The Honorable Betty Fiorina Secretary of State State Capitol Santa Fe, N.M. 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Can a legislatively proposed constitutional amendment ever be deleted from the ballot?  

CONCLUSION  

Yes, in the unique situation where the proposed amendment has become moot by virtue 
of an amendment to the United States Constitution.  

OPINION  

{*123} ANALYSIS  

While the question posed above is the real inquiry in your opinion request, you also ask: 
"Can the Secretary of State make the determination that a question is moot and remove 
it from the ballot?" The answer to that is No.  

Whether a proposition has become purely academic, i.e., moot, is a legal matter on 
which the Attorney General, as legal advisor to state officials, must rule. That is what I 
recently did in a letter to you which I now, at your request, confirm in this formal opinion.  

When Proposed Constitutional Amendment No. 1 was passed by the Legislature in the 
recent session it was a very relevant action. The United States Supreme Court had 
ruled in Oregon v. Mitchell (1970) that those persons eighteen years of age and over 
could vote in federal elections. However, it expressly held that the attempt by Congress 
to legislate voting rights for the 18-20 year olds in state and local elections was 
unconstitutional. Accordingly, Congress then enacted a proposed amendment to the 
United States Constitution granting the elective franchise to this age group in state 
and local elections.  

On June 30, 1971, the Ohio Legislature ratified the 26th Amendment, thereby becoming 
the 38th state to do so since Congress approved the measure on March 23, 1971. The 
26th Amendment to the Constitution of the United States effectively amends Article VII, 
Section 1 of the New Mexico Constitution by changing the minimum voting age from 21 
years to 18 years in all elections. The effective date of the Amendment was June 30, 
1971. See Ex parte Dillon, D.C. Cal., 262 F. 563, aff'd 256 U.S. 368.  



 

 

While Proposed Constitutional Amendment No. 1 had very real import at the time of its 
passage, due to the subsequent events above mentioned, the Law of the Land is now 
such that a vote on C.A. # 1 would be a completely useless act. "The law neither does 
nor requires idle acts." In re Bratcher's Estate, N.D. 34 N.W.2d 825. Or, as the 
Michigan court phrased it, "The law does not require the doing of a useless thing." 
Friedman v. Winshall, 73 N.W.2d 248; B-X Corp. v. Jeter, Ga., 78 S.E.2d 790; State 
ex rel. Schoblom v. Anacortes Veneer, Inc., Wash. 255 P.2d 379; Williams v. 
Barbaretta, Pa., 59 A.2d 161.  

Deletion of C.A. # 1 will save some measurable public money in election expenses. 
Further, it would make the State look rather foolish to have the now constitutionally 
eligible 18-20 year {*124} old voters voting on whether they should have the right to 
vote.  

It is our considered judgment that you can, and should. delete Proposed Constitutional 
Amendment No. 1 from the ballot, but you are not required to do so.  


