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QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. May the Department of Motor Vehicles define by regulation the term "mobile home" 
under Subsection (d) of Section 64-1-8, N.M.S.A., 1953 Comp., to exclude recreational 
vehicles which are not used as a "home" or a permanent place of abode?  

2. If a recreational vehicle were excluded from the definition of "house trailer" would it 
fall within the definitions of "trailer" or "semitrailer" under Subsections (a) or (b) of 
Section 64-1-8, N.M.S.A., 1953 Comp. for registration purposes?  

3. What is the definition of a "mobile home"?  

4. May the Department of Motor Vehicles assess the one dollar per day late penalty 
against a recreational trailer retroactive to March 2, 1971, by an operation directive 
dated May 24, 1971, which countermanded a memorandum issued June 9, 1970, which 
exempted such vehicles from the application of Section 64-3-14(d), N.M.S.A., 1953 
Comp.?  

CONCLUSION  

1. No.  

2. Not applicable in view of Conclusion No. 1.  

3. See analysis.  

4. No.  

OPINION  

{*126} ANALYSIS  

To facilitate an orderly answer to this question, it seems appropriate to first answer your 
Question No. 3. As you will note, the term "house trailer" is defined in both places it 
appears in the New Mexico Statutes as "Every vehicle without motive power designed 



 

 

for use as a mobile home, office or shop." (Emphasis added.) See Sections 64-1-8(d) 
and 64-14-7 (d), N.M.S.A., 1953 Comp. But it will be further noted that the term "mobile 
home" has not been defined either by statute or by court decision in New Mexico. 
Consequently, as there is an absence of any clearly expressed legislative meaning, the 
term should be given its usual, ordinary meaning. See Tafoya v. New Mexico State 
Police Board, 81 N.M. 710, 472 P.2d 973 (1970). Neither Black's Law Dictionary nor 
Webster's Dictionary defines the term "mobile home". But other jurisdictions which have 
defined the term have spoken in terms of a "mobile home" as being nothing more or 
less than a house trailer, designed and built as a movable family dwelling. See City of 
Rutland v. Keiffer, 124 Vt. 357, 205 A.2d 400, and Reetz v. Ellis, 279 Ala. 453, 186 
So.2d 915. Thus, it appears that the "designed for" language of Section 64-1-8(d), 
requires the adoption of a similar definition of a mobile home in New Mexico.  

Accordingly, in determining the answer to your first question it appears that the 
legislature defined house trailer in terms of a mobile home. And, as has already been 
pointed out, the legislature defined it on the basis of its design rather than considering 
factors related to its use.  

In light of the above it is the opinion of this office that unless the legislature sees fit to 
define "mobile home" to exclude recreational vehicles or defines house trailer in terms 
other than "designed for," the Commissioner of Motor Vehicle does not have the 
authority to exclude, by regulation, recreational vehicles which are not used as a home 
or as a permanent place of abode.  

Neither a statute nor an administrative rule will be given retrospective operation unless 
such intention is clearly apparent. State v. Padilla, 78 N.M. 702, {*127} 437 P.2d 163. 
And even if, as here, such intention is obvious, the general rule is that the statute or 
administrative rule will not impose liabilities not existing at the time of the enactment of 
the statute or administrative ruling. Ford v. City of Caldwell, Idaho, 321 P.2d 589; 
Massa v. Mastri, Conn., 3 A.2d 839; Scamman v. Scamman, Ohio, 90 N.E.2d 617; 73 
C.J.S., Public Administrative Bodies and Procedure, § 109; see Lesavoy 
Foundation v. C.I.R., 238 F.2d 589; Cross v. Balkcom, 115 S.E.2d 783. Here the May 
24, 1971 directive seeks to impose a penalty on non-payment of a fee which was not 
paid because of an apparently erroneous directive issued June 9, 1970. The new 
directive is correct as to the applicability of the fee, but the penalty is not warranted and 
should not be assessed.  


