
 

 

Opinion No. 72-41  

September 1, 1972  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General Jay F. Rosenthal, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Leonard Valdes, Director Public Employees, Retirement Association, P.E.R.A. 
Building, Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

(1) Is prior service credit to be given by the Public Employees Retirement Board for 
service rendered prior to August 1, 1947 to a state educational institution?  

(2) Is contributing service credit to be given by the Public Employees' Retirement Board 
for service rendered to a state educational institution between August 1, 1947 (the 
effective date of the Public Employees' Retirement Act) and July 1, 1957 (the effective 
date of the Educational Retirement Act)?  

(3) Is prior service credit to be given by the Public Employees' Retirement Board for 
service rendered to the public schools prior to August 1, 1947?  

CONCLUSIONS  

(1) Yes.  

(2) Yes, so long as the employer's contribution is paid as well as the employee's 
contribution with appropriate interest.  

(3) Yes.  

OPINION  

{*68} ANALYSIS  

Our inquiry must commence with an analysis of certain 1971 amendments to the Public 
Employment Retirement Act. After the amendment of Section 5-5-1 N, N.M.S.A., 1953 
Comp. (P.S.), it reads as follows (the amendatory language is underlined):  

"N. 'prior service' means service rendered prior to August 1, 1947, as an employee of 
any public employer including state educational institutions." (Emphasis added)  

Section 5-5-1 E was also amended in 1971 to add the language underlined below:  



 

 

"E. 'public employer' means the state of New Mexico or any municipality in the state 
excluding any agency or institution and the like eligible under the Educational 
Retirement Act." (Emphasis added)  

At first glance it might appear that subsection N conflicts with subsection E since state 
educational institutions are eligible under the Educational Retirement Act. This is not the 
case, however, because to so construe the amendatory provisions would render the 
language in subsection N "including state educational institutions" mere surplusage. A 
basic rule of statutory construction is that such intention is not to be attributed to the 
legislature. Statutes are to be construed so as to give effect to all their provisions and 
not render any portion surplusage or superfluous. Cromer v. J. W. Jones 
Construction Co., 79 N.M. 179, 441 P.2d; Martinez v. Research Park, Inc.; 75 N.M. 
672, 410 P.2d 200; Trujillo v. Romero, 82 N.M. 301, 481 P.2d 89. The last paragraph 
of Opinion of the Attorney General 70-103 was written prior to the 1971 amendment of 
subsection N, of Section 5-5-1, supra, and since it no longer reflects existing law it is 
expressly overruled.  

Your second question involves the same statutory provisions discussed above. There is 
no language in any of the provisions that specifically deals with the August 1, 1947 to 
July 1, 1957 period. But this time period, just like the pre-August 1, 1947 period, was 
prior to enactment of the Educational Retirement Act. There is no rational basis for 
treating this period of service any differently from service rendered prior to 1947 for 
purposes of P.E.R.A; service credit - other than that the 1947-1957 period must be 
contributing. To treat the periods differently would raise serious constitutional objections 
to the 1971 amendments. Classification for purposes of legislation must be based {*69} 
on substantial distinctions. State v. Pate, 47 N.M. 182, 138 P.2d 1006. Classification 
under a law, in order to be legal, must be rational, it must be founded upon real 
differences of situation or condition which bear a just and proper relation to the 
attempted classification and reasonably justify a different rule. Burch v. Foy, 62 N.M. 
219, 308 P.2d 199. As we said, the legislation in question does not mention the 1947 to 
1957 period so we have no unreasonable classification, and thus no constitutional 
problem, as long as, from a P.E.R.A. service credit standpoint, we treat all service for a 
state educational institution prior to July 1, 1957, the effective date of the Educational 
Retirement Act, the same. To do otherwise would also be to attribute an unreasonable 
and unjust intention to the legislature. This the courts do not do. Bettini v. City of Las 
Cruces, 82 N.M. 633, 485 P.2d 967; McDonald v. Lambert, 43 N.M. 27, 85 P.2d 78. It 
would surely be unreasonable and irrational to assume that the legislature intended to 
grant free service credit for state educational institution employment prior to August 1, 
1947 and not grant such service credit for the 1947-57 period for which all contributions 
- employer and employee - would be paid.  

In view of the preceding analysis it becomes necessary to point out what was intended 
by the 1971 amendment to subsection E of Section 5-5-1, supra. Prior to the 
amendment a very legitimate argument could be made that even after the date of the 
Educational Retirement Act, Public Employee Retirement Association credit could be 
granted to state educational institutional employment. This is true because the pre-



 

 

amendment definition said that "'public employer' state." And an employee of a state 
educational institution is an employee of the State of New Mexico. See Livingston v. 
Regents of New Mexico College of Agriculture and Mechanic Arts, 64 N.M. 306, 
328 P.2d 78. Thus what the 1971 amendment to subsection E of Section 5-5-1, supra, 
was designed to accomplish and does accomplish is to limit P.E.R.A. credit for state 
educational institution employment to that service performed prior to July 1, 1957.  

Turning to your third question it must be noted that in order to receive prior service 
credit a person must have been an employee of a public employer as that term is 
defined in the Public Employees' Retirement Act, Section 5-5-1 D and E, supra. The 
latter subsection has been set out in full in this opinion. And subsection D defines 
"municipality" to include any city or county. For years the Public Employees' Retirement 
Board has been granting prior service credit, i.e., service prior to August 1, 1947, to 
public school teachers. Many people have retired under the P.E.R.A. Act using public 
school service as a part of their credit toward retirement. Many others have had such 
service approved by the Public Employees' Retirement Board as a part of their 
retirement credit even though they have not yet retired. They have based their 
retirement plans on the approval of this prior service. The legislature is presumed to be 
aware that for many years the Retirement Board considered public school service as 
employment for a city or county and thus treated it as coming within the definition of 
municipality in Section 5-5-1 D, and accordingly as service for a public employer. Such 
long standing interpretation of a statute by the administrative agency charged with its 
administration in conjunction with equally long standing legislative acquiescence is 
highly persuasive and will not be overturned lightly by the courts. Martinez v. Research 
Park, Inc., 75 N.M. 672, 410 P.2d 200; Ortega v. Otero, 48 N.M. 588, 154 P.2d 252; 
Valley Country Club, Inc. v. Mender, 64 N.M. 59, 323 P.2d 1099.  

As noted previously, to the extent that Opinion No. 70-103 conflicts with the conclusions 
enunciated herein, it is overruled.  


