
 

 

Opinion No. 72-44  

September 7, 1972  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General Ronald Van Amberg, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Frank M. Olmstead, State Auditor, P. O. Box 2383, Santa Fe, New Mexico 
87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May contracts employing new faculty members provide for the commencement of salary 
payments before teaching services are rendered?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*73} ANALYSIS  

Section 40A-23-2, NMSA, 1953 Comp. provides in part:  

Paying or receiving public money for services not rendered consists of knowingly 
making or receiving payment or causing payment to be made from public funds where 
such payment purports to be for wages, salary or remuneration for personal services 
which have not in fact been rendered. . . .  

Whoever commits paying or receiving public money for services not rendered is guilty of 
a fourth degree felony.  

A teacher, even though bound by contract to perform future teaching services, who 
receives payment which "purports to be for wages, salary or remuneration for personal 
services which have not in fact been rendered" is in violation of the above statute. 
Similarily the public official involved in this transaction is also in violation. While the 
wisdom of the legislation might be in controversy, its meaning is clear in prohibiting the 
type of transaction your question describes.  

It should be noted, however, that if a teacher's salary payments are received after the 
commencement of his or her services, the salary payments may be deferred and spread 
out to cover periods when services are no longer being performed.  


