
 

 

Opinion No. 72-61  

October 31, 1972  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General Oliver E. Payne, Deputy 
Attorney General  

TO: Honorable Eloy P. Quintana, State Representative, P. O. Box 155, Santa Cruz, 
New Mexico 87567  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. May a state legislator be employed by:  

(a) the state,  

(b) a county,  

(c) a municipality, or  

(d) the federal government?  

2. Explain the Hatch Act and how it might have application to the above question.  

3. Is the Hatch Act constitutional?  

CONCLUSIONS  

1(a). No.  

1(b). Yes, if he is an employee rather than one who holds a civil office.  

1(c). Yes, if he is an employee rather than on who holds a civil office.  

1(d). Yes, if he is an employee rather than one who holds an office.  

2. See analysis.  

3. At this point in time it must be presumed that it is constitutional.  

OPINION  

{*98} ANALYSIS  



 

 

1(a). While your question uses the words "employed by," which would tend to denote an 
employee as opposed to an officer, we deem it appropriate in any event to point out 
initially that Article IV, Section 28, N.M. Const. provides:  

"No member of the legislature shall, during the term for which he was elected, be 
appointed to any civil office in the state, nor shall he within one year thereafter be 
appointed to any civil office created, or the emoluments of which were increased 
during such term; . . ." (Emphasis added)  

The question of what is a "civil office" was dealt with extensively by our Supreme Court 
in the case of State ex rel. Gibson v. Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P.2d 1197. For your 
convenience we enclose a copy of Attorney General Opinion No. 67-4 which sets forth 
the test used by the court in making such a determination.  

More all-inclusive, since it includes employees as well as officers, is the limitation 
placed upon legislators by a legislative enactment -- Section 2-1-4, NMSA, 1953 Comp., 
which provides as follows:  

"From and after January 1, 1945, it shall be unlawful for any member of the legislature, 
during the term for which he is elected to contract for or receive any compensation for 
services performed as an officer or employee of the state except such 
compensation and expense money as he is entitled to receive as a member of the 
legislature." (Emphasis added)  

The (a) portion of your first question must therefore be answered in the negative. See 
Opinions of the Attorney General 57-40 and 68-121.  

1(b) and (c). There is no prohibition against a legislator being an employee of a county 
or municipality. As we pointed out in Attorney General Opinion 57-93, Section 2-1-4, 
supra, does not apply to employment with a county or municipality. However, Article IV, 
Section 28, supra, does apply to any civil office in the state, be it state, county or 
municipal. Again, whether the position is a "civil office" will have to be determined by the 
test enunciated in the Gibson case, supra. See Opinion of the Attorney General 63-23.  

1(d). Your question here is whether a state legislator may be employed by the federal 
government. Article IV, Section 3(a), N.M. Const. provides in pertinent part as follows:  

"No person shall be eligible to serve in the legislature who, at the time of qualifying, 
holds any office of trust or profit with the state, county or national governments, 
except notaries public and officers of the militia who receive no salary." (Emphasis 
added)  

In the case of Beauchamp v. Campbell, Civil No. 5778, D. N.M., 1966 (Unreported) 
portions of Article IV, Section 3, supra, were held to be invalid under the Fourteenth 
Amendment to the Constitution of the United States. The provision in question was not 



 

 

one of those under attack. However, caution dictated that the legislature express itself in 
its legislative Reapportionment Acts of 1971 and 1972 and this it did.  

Section 2-9-125(c), NMSA, 1953 Comp. (1972 Interim Supp.) provides:  

"No person is eligible to serve in the senate, who at the time of qualifying, holds any 
office of trust or profit with the state, county or national governments, except notaries 
public and officers of the militia who receive no salary."  

Section 2-7-123(c), NMSA, 1953 Comp. (1972 Interim Supp.) incorporates exactly the 
same language applying it to members of the State House of Representatives.  

{*99} Thus based on the constitutional and statutory provisions heretofore discussed, 
whether a state legislator may hold a position with the federal government depends 
upon whether that legislator at the time of qualifying holds an "office" or is simply an 
employee. The latter is permissible, the former is not if the office is one for trust or profit. 
See Opinion of the Attorney General 70-37.  

In summary, the limitations imposed on state legislators by the state constitution and 
statutes are as follows:  

1. A state legislator may not be appointed to a civil office. Art. IV, Sec. 28, supra.  

2. A state legislator may not, at the time of qualifying, hold any office of trust or profit 
with the state, county or national government. Art. IV, Sec. 3(a), supra ; Sections 2-9-
125 (c) and 2-7-123 (c), supra.  

3. A state legislator may not receive compensation for services performed as an 
employee of the state. Sections 2-1-4, 2-1-5, 2-1-6, supra.  

A state legislator may be:  

(1) an employee of a municipality;  

(2) an employee of a county; or  

(3) an employee of the federal government.  

2. Since the Hatch Act is a federal law, interpretations concerning it are actually the 
responsibility of the Civil Service Commission and the U.S. Attorney's Office. 
Nonetheless, since it does have an effect on the activities of some local officers and 
employees, we will explain its basic provisions.  

The portion of the Hatch Act dealing with political activities of employees of a federal 
executive agency provides in pertinent part as follows in 5 U.S.C. § 7324:  



 

 

(a) An employee in an Executive agency or an individual employed by the government 
of the District of Columbia may not --  

(1) use his official authority or influence for the purpose of interfering with or affecting 
the result of an election; or  

(2) take an active part in political management or in political campaigns. 
(Emphasis added)  

For the purpose of this subsection, the phrase "an active part in political management or 
in political campaigns" means those acts of political management or political 
campaigning which were prohibited on the part of employees in the competitive service 
before July 19, 1940, by determinations of the Civil Service Commission under the rules 
prescribed by the President.  

(b) An employee or individual to whom sub-section (a) of this section applies retains the 
right to vote as he chooses and to express his opinion on political subject and 
candidates.  

(c) Subsection (a) of this section does not apply to an individual employed by an 
educational or research institution, establishment, agency, or system which is supported 
in whole or in part by the District of Columbia or by a recognized religious, philanthropic, 
or cultural organization."  

Another portion of the Hatch Act deals with the political activity of state or local officers 
and employees who are "employed by a state or local agency whose principal 
employment is in connection with an activity which is financed in whole or in part by 
loans or grants made by the United States or a federal agency." 5 U.S.C. § 1501. The 
phrase "loan or grants" has been construed so broadly as to include almost any 
program or activity that is wholly or partially federally funded. Englehardt v. U.S. Civil 
Service Commission, D.C. Ala. 1971, 197 F. Supp. 806, aff'd, 304 F.2d 882. However, 
a person is not subject to the Act if his principal employment is collateral to a federally 
financed activity. It is required that it be in connection with such projects rather than 
merely in association with them. But it is not a prerequisite to coverage under the Hatch 
Act that the employee of the state or local agency derive his salary, either in whole or in 
part from federally contributed funds. Englehardt {*100} v. U.S. Civil Service 
Commission, supra.  

The prohibition for such persons is the same as that for federal officers and employees. 
They may not "take an active part in political management or in political campaigns." 5 
U.S.C. § 1502. This phrase is defined the same way in 5 U.S.C. § 1501 as it is in 5 
U.S.C. § 7324, quoted previously herein.  

Unless a state legislator who is a federal employee (which is permissible under state 
law as noted in the answer to question 1 (d) comes within some exemption in the Hatch 



 

 

Act itself, he is subject to its provisions. He is not exempt simply because he is a state 
legislator. 5 U.S.C. § 7324.  

The exemptions in the Hatch Act for employees of a city or county in a program covered 
by the Act because of federal funding are different than those for federal employees. 5 
U.S.C. § 1502 (c) makes the Hatch Act inapplicable to  

"(1) The Governor or Lieutenant Governor of a State or an individual authorized by law 
to act as Governor;  

(2) The mayor of a city;  

(3) The duly elected head of an elective department of a state or municipality who is not 
classified under a state or municipal merit or civil-service system; or  

(4) An individual holding elective office." (Emphasis added)  

It would not be unreasonable for a state legislator who is an employee of a city or 
county in a federally funded program to believe that he is exempt from the Hatch Act by 
virtue of his holding an elective office. However, two recent federal court decisions have 
held to the contrary. The United States Court of Appeals, Third Circuit ( In Re 
Higginbotham, 340 F.2d 165 (1965)) held that this exemption for those "holding 
elective offices" is limited to persons elected to their positions in a federally assisted 
agency, not to some other elective office. The Court said:  

". . . it would seem to follow that the fourth sentence was intended to exempt a small but 
important number of state officers and employees whose official duties involve in part 
the administration of federally assisted projects -- an elected state highway 
commissioner, for example -- whose political activities would otherwise be banned . . ."  

The Court went on to say that neither the Hatch Act nor any logical interpretation thereof 
showed any intent on the part of Congress to exempt "those officers and employees 
whose employment gives them the opportunity to use the prestige of their position and 
their control of federal funds, directly or indirectly, for political advantage merely 
because they might have concurrent or incidental employment as holders of state 
elective office." Thus the fact that the individual in question was an elected city 
alderman who was employed by a local federally funded agency did not exempt him 
from the Hatch Act.  

The Fourth Circuit Court of Appeals held the same way in the 1971 case of Northern 
Virginia Regional Park Authority v. United States Civil Service Commission, 307 
F. Supp. 888, aff'd 437 F.2d 1346. In that case the individual was employed as director 
of a Regional Park Authority. He was also a member of the state legislature. When he 
ran for reelection to the legislature he was challenged for violating the Hatch Act. His 
contention was that since he held an elective office, i.e., member of the legislature, he 



 

 

was exempt from the Act under 5 U.S.C. 1502 (c)(4). The Civil Service Commission and 
the Court held otherwise, saying:  

"It was far from the purpose of the exemption provision to tolerate political activity by an 
employee of an agency administering federal funds merely because he happens to 
have been elected to an entirely unrelated office."  

Accordingly, this very limited exemption applies only to those few who are elected to the 
position in the federally funded agency.  

3. Thirdly, you ask whether the Hatch Act is constitutional. The most serious challenge 
to the Hatch Act's constitutionality in twenty-five years {*101} (since the case of United 
Public Workers v. Mitchell, 330 U.S. 75 (1947) which upheld its constitutionality) has 
been mounted in a case before a three-judge court for the District of Columbia (Nat'l. 
Ass'n. of Letter Carriers, AFLCLO v. United States, 41 LW 2069, decided on July 31, 
1972. A two to one majority in that case held that Section 15 of the Act, which is the 
foundation of the entire Act since it is the one defining the phrase "an active part in 
political management or in political campaigns," is unconstitutional since its application 
has a "chilling effect" unacceptable under the First Amendment. But, knowing the 
tremendous inpact that its decision would have, the court stayed the effect of its 
decision "pending determination by the Supreme Court of the United States". Because 
of the stay provision incorporated in the Court's Opinion and Order, the Hatch Act 
continues to be presumed constitutional under the Supreme Court's decision in United 
Public Workers of America [C.I.O.] v. Mitchell, supra, unless and until that Court 
rules otherwise in the Nat'l. Ass'n. of Letter Carriers case, supra, which it is 
scheduled to decide in this Term of Court.  


