
 

 

Opinion No. 72-51  

September 26, 1972  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General Prentis Reid Griffith, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: The Honorable Betty Fiorina, Secretary of State, State of New Mexico, Legislative-
Executive Building, Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

If a minor political party is anticipating a candidate in the November General Election 
from a multicounty district for the office of State Senator or Representative, must they 
comply with the provisions of Section 3-8-2(S), N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.) 
before the names of their candidates may be printed on the ballot?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*81} ANALYSIS  

A qualified political party which is not eligible to participate in the primary election under 
Section 3-8-1, N.M.S.A., 1953 Comp. because none of its candidates received "as 
many as fifteen percent [15%] of the total number of votes cast for the candidates for 
governor by all political parties at the last preceding general election," must comply with 
the provisions of Section 3-8-2, N.M.S.A., 1953 Comp., before it is eligible to have the 
names of any of its candidates printed on the general election ballot. That provision 
provides, in pertinent part, as follows:  

{*82} "3-8-2. Nomination by party not participating in primary -- Convention-
designated nominees. -- A. If a qualified political party is not eligible to participate in 
the primary election and its party rules and regulations require nomination by political 
convention:  

(1) The chairman and secretary of the state political convention shall certify to the 
secretary of state the names of their party's nominees for United States senator, United 
States representative, all elective state offices, legislative offices elected from 
multicounty districts, all elective judicial officers in the judicial department and all offices 
representing a district composed of more than one county; and  



 

 

(2) The chairman and secretary of the county political convention shall certify to the 
county clerk the names of their party's nominees for elected county offices and for 
legislative offices elected from a district located wholly within one [1] county or which is 
composed of only one [1] county. county.  

B. The names certified to the secretary of state shall be delivered not less than fifty-
seven [57] days prior to the general election and shall be accompanied by a list of 
signatures and legal addresses of not less than three per cent [3%] of the qualified 
electors of the state as computed from the total number of votes cast for the office of 
governor at the last preceding general election at which the governor was elected. Such 
petition shall be to the effect that the signers thereof endorse the principles of the 
political party named thereon or that the signers will designate or have designated such 
party affiliation on their affidavits of registration.  

C. The names certified to the county clerk shall be delivered not less than forty-seven 
[47] days prior to the general election and shall be accompanied by a list of signatures 
and legal addresses of not less than three per cent [3%] of the qualified electors of the 
county as computed from the total number of votes cast for the office of governor in the 
county at the last preceding general election at which the governor was elected. Such 
petition shall be to the effect that the signers thereof endorse the principles of the 
political "party named therein or that the signers will designate or have designated such 
party affiliation on their affidavit of registration."  

A party not participating in the primary and not nominating its candidates by convention 
must also comply with the requirements of Section 3-8-2, supra. See Section 3-8-3(C), 
N.M.S.A., 1953 Comp.  

Section 3-8-2, supra, requires that a party not eligible to participate in the primary 
election submit to the Secretary of State the names of its candidates for a district office 
composed of more than one county, or parts of more than one county. It is equally clear 
that names certified to the Secretary of State must be accompanied by a petition signed 
by three (3%) percent of the voters throughout the state in the last election for governor.  

Therefore, we must conclude that, by specific legislative fiat, a party, not eligible to 
participate in the primary, in order to qualify to place a name on the general election 
ballot for any office which represents an area composed of more than one county or 
parts of more than one county, must submit along with the name, a petition signed by 
three (3%) percent of the total number of voters throughout the state who cast ballots 
for any candidate in the last election for governor.  


