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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Is an organization which conducts a business where the organization obtains the names 
of potential employers and charges individuals who come into its office for the 
preparation of resumes to be submitted to these potential employers, an employment 
agency within the meaning of the Employment Agency Act?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*65} ANALYSIS  

Section 67-38-2(C), N.M.S.A., 1953 Compilation (1971 P.S.), provides as follows:  

"Employment Agency' means any individual, agent, partnership, corporation or 
association engaged in the business of providing employment information, procuring 
employment for applicants, or procuring employees for placement with employers or 
other persons upon request, for a fee or other valuable thing, executed, charged or 
received, but does not include:  

(1) the United States;  

(2) the state of New Mexico or any of its political subdivisions;  

(3) farmers or stock raisers, acting severally or jointly in procuring laborers for their own 
use in this state, where no fee is charged or collected, either directly or indirectly, for 
employment given;  

(4) any veterans' organization, labor union or professional organization conducted by 
members of the profession which enrolls its members for the purpose of providing 
professional service to the public, and  



 

 

(5) any person, firm, partnership, association or corporation operating an employment 
office for its own use within or without the state, provided no fee or other charge or 
reduction is exacted from the salary or wage of the worker for employment given."  

In addition, Section 67-38-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, (1971 P.S.) provides as 
follows:  

"License required. -- No employment agency shall engage in business without a current 
license obtained under the provisions of the Employment Agency Act. However, all 
employment agencies engaged in business at the time the Employment Agency Act 
becomes effective shall have six months from that date to become licensed. No 
counselor shall be employed by an employment agency who is not licensed except as 
provided by regulation of the board."  

In our opinion, the preparation of resumes, regardless whether the total fee includes any 
amount for services other than the preparation of a resume, constitutes the business of 
"providing employment information," or "procuring employment for applicants." The 
expertise which this company apparently uses in the preparation of resumes, if worth 
the fee charged, must include certain expertise in the area of presenting in the best light 
an employee's qualifications. This certainly is one method of helping to procure 
employment for an applicant for a fee or other valuable thing.  

Therefore, it is our opinion that any organization which conducts the business you have 
described is an employment agency and must apply for licensure by the Employment 
Agency Act, Sections 67-38-1 thru 67-38-15, N.M.S.A., 1953 Compilation, (1971 {*66} 
P.S.), or be subject to prosecution under Section 67-38-7, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
(1971 P.S.), if it conducts the type of business described in your question.  


