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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Will it be necessary to hold an election for the office of member of the Board of 
Education where only one candidate has filed for each position to be filled?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*11} ANALYSIS  

Section 77-5-1, NMSA, 1953 Comp., provides that a regular school district election shall 
be held to elect qualified persons to membership on a local board on the first Tuesday 
in February of each odd-numbered year. Section 77-5-9, NMSA, 1953 Comp., provides 
that ballots shall be furnished by the local school board and shall contain the name of 
each candidate for a position on the local school board in school board elections. 
Furthermore, subsection "D" of this law states that "[s]pace shall be provided on each 
ballot for an elector to write in the name of one candidate for each position to be filled" 
and, Section 77-5-13, NMSA, 1953 Comp., directs the election officials to conduct the 
school district election in the manner provided in the Election Code for the conduct of 
general elections.  

In a general election the candidate with the largest number of votes is declared to be 
the winner, Article VII, Section 5, New Mexico Constitution and Section 77-5-15, NMSA, 
1953 Comp. And we find no provision in the Election Code allowing certification of the 
results of the general election without an election having been held. See Sections 3-12-
52(A), 3-13-14 and 3-13-17, NMSA, 1953 Comp.  

In municipal elections in municipalities following the commissioner-manager form of 
municipal government, if no more than one candidate qualifies for an office to be filled, 
the candidate is to be declared elected, without a vote, upon certification by the 
municipal clerk. See Opinion of the Attorney General No. 66-19, dated February 2, 



 

 

1966. The question presented in that Opinion involves two paragraphs of Section 14-8-
12, NMSA, 1953 Comp., the second of which provides as follows:  

"If a vote is conducted on electing candidates for office, space shall be allowed on each 
ballot for a qualified elector to write in the name of one candidate for each office in 
position to be filled."  

But the first provision in this section states:  

"If no more than one candidate qualifies for each office and position to be filled, the 
candidate for each office and position shall be declared elected without a vote upon 
certification by the municipal clerk."  

In concluding that no election is necessary in the case of municipal elections where only 
one candidate files for each position, Opinion No. 66-19 relies upon {*12} the phrase "[ i 
] f a vote is conducted on electing candidates for office." (Emphasis added.) Pursuant to 
this language the Opinion states that since the first paragraph provides that there is to 
be no vote for an officer position for which only one candidate qualifies, the one 
candidate qualifies, the one candidate is declared elected without a vote upon 
certification by the municipal clerk if candidates for every office position have been so 
certified. According to that opinion, any other conclusion would result in a "useless" 
election.  

Opinion of the Attorney General No. 69-40, dated May 8, 1969, discusses Opinion No. 
66-19 in relation to elections for the office of delegate to the constitutional convention. 
This Opinion concludes that a provision similar to that quoted above in Opinion No. 66-
19 would have to be found in the law providing for the constitutional convention before 
an unopposed candidate for delegate to the constitutional convention could be certified 
as elected without an election  

Since the law pertaining to school district elections, like the law pertaining to the 
constitutional convention, does not contain a provision such as that in the municipal 
election law it is our opinion that an election must be held in school district elections 
even though only one candidate has filed for each position to be filled.  

By: Leila Andrews  

Assistant Attorney General  


