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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Under the provisions of Section 77-5-9.1, N.M.S.A., 1953 Comp., may the Board of 
County Commissioners charge a school district twenty dollars ($ 20.00) for the use of 
voting machines in a school district election, and also charge a separate fee for the 
programming and/or setting up of each machine, or is the twenty dollar fee the 
maximum the commissioners may charge for rental, programming, set-up, or other 
activity concerning voting machines?  

CONCLUSION  

Section 77-5-9.1, N.M.S.A., 1953 Comp. only allows the Board of County 
Commissioners to charge a school district twenty dollars ($ 20.00) for the use, 
programming and/or setting up of each voting machine to be used in school district 
elections.  

OPINION  

{*23} ANALYSIS  

The 1971 Legislature determined that the use of voting machines in school district 
elections should be mandatory and thereby amended Section 77-5-9(E), N.M.S.A., 
1953 Comp. (1971 P.S.) to read as follows:  

"Voting machines shall be used in lieu of paper ballots for the recording of votes cast in 
a school district election." (Emphasis added.)  

Pursuant to this requirement, the Legislature provided the means by which school 
districts could obtain "a sufficient number of voting machines necessary to conduct the 
election in those polling places located within that county." Section 77-5-9.1, N.M.S.A., 
1953 Comp. (1971 P.S.):  

"County to furnish voting machines. -- A. The board of county commissioners of the 
county in which any portion of the school district is located shall make available to the 
school district for use in the school district election a sufficient number of voting 



 

 

machines necessary to conduct the election in those polling places located within that 
county. The board of county commissioners may furnish such voting machines 
without charge, or if a charge is made it shall not exceed twenty dollars ($ 20.00) 
for the use of each voting machine.  

B. The school district shall be responsible for the protection and care of such machines 
during the period they are in the custody of the school district.  

C. The county voting machine technician and the state voting machine supervisor shall, 
upon request of the superintendent of schools, advise the school district on the proper 
procedure for the setting up and use of the voting machines." (Emphasis added.)  

Your question involves a determination of whether subsections B and C of the above 
law allow the Board of County Commissioners to charge a fee in excess of the twenty 
dollars ($ 20.00) "for the use of each voting machine," such excess fee attributed to 
services rendered by the county voting machine technician necessary for "setting up 
and use of the voting machine."  

Section 4-2-7, N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.), creates in the Bureau of Elections 
the position of "state voting machine supervisor . . . who shall be knowledgeable in the 
mechanical operation, repair and maintenance of voting machines used in this state." 
The duties of the state voting machine supervisor include providing assistance to the 
counties in the repair, maintenance, care and proper use of voting machines owned by 
the counties. Section 4-2-7, supra. Because the mechanics of the machine are 
somewhat technical, each county has found it necessary to find an individual who acts 
as voting machine technician, caring for the complexities of the machines. This person 
is trained by the state voting machine supervisor.  

The authority by which the counties have both purchased voting machines and 
contracted with or employed individuals to act as voting machine technicians is found in 
Section 3-9-6 and 3-9-8 to 13, N.M.S.A., 1953 Comp. (1972) Interim Supp.) The State 
thus provides the means whereby individuals may develop expertise in the area of 
voting machine mechanics. This expertise may then be utilized by the counties as an 
aid in fulfilling obligations in regard to a free franchise.  

Further, the State has provided a relatively simple method by which the county can 
purchase necessary voting machines -- a lease purchase agreement with the State 
Board of Finance, Sections 3-9-9 to {*24} 12, supra, finance by a state voting machine 
revolving fund. With the financing of the capital cost of the machines arranged, it seems 
obvious that the Legislature would not consider the authorization for payment for use of 
these machines at Section 77-5-9.1(A), supra, as a charge for any service other than 
programming and/or setting up of each machine and any other necessary technical 
assistance required and requested by the Superintendent of Schools pursuant to 
Section 77-5-9.1(C), supra.  



 

 

We therefore conclude that Section 77-5-9.1, supra, only allows the Board of County 
Commissioners to charge a school district twenty dollars ($ 20.00) for the use, 
programming and/or setting up of each voting machine to be used in school district 
elections.  

By: Leila Andrews  

Assistant Attorney General  


