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QUESTIONS  

QUESTIONS  

In a declared underground water basin in which the State Engineer has declared there 
is no unappropriated water, may the State Engineer approve an application for a new 
appropriation for any purpose?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*38} ANALYSIS  

It must be noted initially that there is no statutory authority for the State Engineer to 
"declare" that no unappropriated water exists in an underground basin. Under present 
law the State Engineer must, and does, determine whether unappropriated water exists 
on a case by case basis, and we will, therefore, discuss your question in that light.  

Section 75-11-3, N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.) provides that the State Engineer may 
grant an application and issue a permit to an applicant to appropriate all or a part of the 
water applied for, subject to the rights of all prior appropriators, "if he finds that there are 
in the underground stream, channel, artesian basin, reservoir or lake unappropriated 
waters or that the proposed appropriation would not impair existing water rights from the 
source . . . ."  

Thus, in an underground basis or reservoir, the boundaries of which have been duly 
declared by the State Engineer to be reasonably ascertainable pursuant to Section 75-
11-1, N.M.S.A., 1953 Comp., the State Engineer may authorize a new appropriation 
only if he finds that unappropriated water exists or {*39} that the proposed appropriation 
would not impair existing water rights.  

Our State Supreme Court has held that each time an application for a permit to 
appropriate underground water is lodged before the State Engineer, that official has the 
duty to consider all prior appropriations to determine whether or not there are 



 

 

unappropriated waters. The burden is upon the applicant to demonstrate that 
unappropriated water exists or that no impairment of existing rights would be caused. 
Spencer v. Bliss, 60 N.M. 16, 287 P.2d 221; In re Hobson, 64 N.M. 462, 330 P.2d 
547; Heine v. Reynolds, 69 N.M. 398, 367 P.2d 708; Mathers v. Texaco, 77 N.M. 239, 
421 P.2d 771.  

Accordingly, in the situation your question poses, if there is a determination by the State 
Engineer that no unappropriated water exists to satisfy the proposed new appropriation, 
he must deny the application unless he finds that no impairment would be caused to 
existing water rights from approval of the application. While no unappropriated water 
exists in an underground reservoir, an application for a new appropriation must 
nevertheless be approved provided that it involves a non-consumptive use of water, i.e., 
one that causes no net depletion of water in the reservoir and, therefore, does not 
impair existing rights. Reynolds v. Wiggins, 74 N.M. 670, 397 P.2d 469.  

The answer to your question then is that with respect to any proposed new 
appropriation for which application is made under Section 75-11-3, supra, and where 
the State Engineer determines no unappropriated water exists, the new application is to 
be denied except where and to the extent that he finds the proposed new appropriation 
would not impair existing water rights.  
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