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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Can a nightclub and package store offer raffle tickets to patrons upon their entry into the 
premises for a drawing to be held once a week at which prizes, cash or otherwise, will 
be given away, when such tickets are issued whether or not any purchase of 
merchandise is made by the individual?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*53} ANALYSIS  

A lottery, other than a permissive one under Section 40A-19-6, NMSA, 1953 Comp. 
(which is not applicable here), comes within the definition of gambling in Section 40A-
19-2, NMSA, 1953 Comp. The same section makes gambling a crime.  

As amended in 1965, Section 40A-19-1(B), NMSA, 1953 Comp. defines a lottery as 
follows:  

"'Lottery' means an enterprise wherein, for a consideration, the participants are given an 
opportunity to win a prize, the award of which is determined by chance, even though 
accompanied by some skill. As used in this subsection, 'consideration' means anything 
of pecuniary value required to be paid to the promoter in order to participate in such 
enterprise." (Emphasis added)  

In 1963 this office issued a comprehensive Opinion (No. 63-141) explaining what the 
three elements of a lottery, i.e., "prize," "chance" and "consideration," meant under the 
then {*54} existing statute. At that time "consideration was defined as "anything which is 
a financial advantage to the promoter or a disadvantage to any participant." We found 
that since increased traffic into the place of business constituted a financial advantage 
to the promoter that even though the participant did not have to part with anything of 



 

 

value, the scheme, which also contained the other elements of prize and chance, was a 
lottery and thus prohibited.  

Thereafter in 1965, as noted previously, the legislature changed the definition of 
"consideration" to read as it presently does: "[it] means anything of pecuniary value 
required to be paid to the promoter in order to participate in such enterprise."  

Accordingly, so long as an individual may participate in the proposed drawings without 
the requirement that he purchase something (part with anything of pecuniary value) in 
order to do so, the element of consideration is absent and the plan does not fall within 
the statutory definition of a lottery. Thus the proposed plan is not gambling and is not 
prohibited by Section 40A-19-2, supra. See Attorney General Opinion No. 71-109.  

In answer to your inquiry whether it makes any difference whether winners must be 
present at the drawing, please be advised that it does not.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


