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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Is the Board of County Commissioners of each county obligated to provide quarters for 
county magistrate courts?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*49} ANALYSIS  

The legislature has not provided specifically for quarters for magistrate courts, as it has 
for district courts in Section 16-3-1, N.M.S.A., 1953 Comp., and probate courts in 
Section 16-4-7, N.M.S.A., 1953 Comp. However, Section 36-9-9, N.M.S.A., 1953 
Comp., provides:  

"The administrative office of the courts shall provide facilities for each magistrate court. 
Counties and municipalities shall cooperate and assist wherever possible." (Emphasis 
supplied.)  

"Facilities" is not defined by the statute, and we have been unable to discover any 
definition which would make it synonymous with "quarters." Ordinarily "facilities" would 
include furniture, fixtures, utilities and office supplies, all of which your office provides to 
the magistrate courts without further statutory authority. See Illinois Bell Telephone 
Co. v. Milner, 11 Ill. App.2d 44, 136 N.E.2d 1, 9 (1936); Caldwell v. McMillan, 224 s.c. 
150, 77 S.E.2d 798, 800, 801 (1953); Webster's New International Dictionary, 2nd Ed., 
1955.  

The pattern, as established for district courts and probate courts, is to require the 
counties to provide quarters for the courts. Courthouses have been held to be chiefly for 
the use of the courts, other uses being subordinate and to a great extent incidental. 
Board of County Commissioners of Vigo County v. Stout, 136 Ind. 53, 35 N.E. 683, 
685, 22 L.R.A. 398 (1893); Harriss v. State, 72 Miss. 960, 18 So. 387, 388, 33 L.R.A. 



 

 

85 (1895); Johnson City Buick Co. v. Johnson, 165 Tenn. 349, 54 S.W.2d 946 
(1932).  

Desirable as it is to have all the courts in the courthouse where possible, there are 
several factors which lead us to a contrary conclusion regarding legislative intent as far 
as magistrate courts are concerned.  

First, justice of the peace courts, which were supplanted by magistrate courts by virtue 
of the amendment to Article VI, Section 26, of the New Mexico Constitution, adopted 
November 8, 1966, were never required by statute to be located in courthouses, or, 
indeed, to be furnished any quarters by the counties.  

Second, the legislature in each session since 1967 consistently has appropriated {*50} 
funds to your office for the purpose of renting quarters for magistrate courts where such 
were not provided by counties or municipalities. This is a strong indication that the 
legislature has interpreted "facilities" as including quarters.  

Third, the 31st legislature, now in session, has killed House Bill 514, which would have 
put this burden on the counties in those magistrate districts in which courthouses are 
located. While this action could be interpreted as meaning that the legislature 
considered that the counties already had this burden, and therefore that further 
legislation was unnecessary, in view of the other reasons listed herein we believe that 
an opposite interpretation must be given, that is, that the legislature did not see fit to 
place this burden on the counties. Also, even if this bill as proposed had been adopted, 
it would not have required the counties to provide quarters for magistrate courts in those 
districts which do not include courthouses within their boundaries; this would have 
strengthened the argument that the legislature intended for your office to provide 
quarters in such instances.  

Perhaps we should point out that Section 15-37-15, N.M.S.A., 1953 Comp., places on 
the county commissioners the duty  

". . . To build and keep in repair all county buildings, and in case there are no county 
buildings, to provide suitable rooms for county purposes."  

Further, Section 15-37-16 gives the county commissioners the duty  

"To represent the county and have the care of the county property and the management 
of the interest of the county in all cases where no other provision is made by law."  

It can certainly be argued that county magistrate courts are "county purposes," that it is 
the "interest of the county" to provide them with "suitable rooms," and that "no other 
provision is made by law" within the meaning of the quoted statutes. The magistrate 
court districts are located as they are to make them convenient to the citizens of the 
counties, and of the municipalities too, for that matter. No doubt this is why the 
legislature put in Section 36-9-9, supra, the provision that  



 

 

"Counties and municipalities shall cooperate and assist wherever possible."  

It would certainly save the state a considerable amount of money if magistrate courts 
were provided quarters in the county courthouses and in city halls where possible, and 
this would be convenient to law enforcement officers and litigants alike.  

Nevertheless, for the reasons given, the answer to your question has to be in the 
negative.  

By: Dee C. Blythe  

Assistant Attorney General  


