
 

 

Opinion No. 73-62  

August 28, 1973  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Mrs. Ruth Dilts Director Board of Nursing 505 Marquette Avenue, N.W. 
Albuquerque, N.M. 87101  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Can the Board of Nursing license a person as an anesthetist if he is not a registered 
nurse or a licensed practical nurse in the State of New Mexico?  

CONCLUSION  

No, but see Analysis.  

OPINION  

{*122} ANALYSIS  

Chapter 149, Laws of 1973 amends the Nursing Practice Act. Section 3 of Chapter 149, 
Laws of 1973 provides:  

"PERSONS EXEMPTED. -- The provisions of Section 67-2-4.1 N.M.S.A. 1953 shall not 
apply to persons employed to administer general anesthesia on the effective date of this 
act provided such employment is certified to the board on or before January 1, 1974 by 
a licensed physician, osteopath or dentist or a hospital or clinic licensed by the health 
and social services department."  

This has the effect of exempting those acting as practicing anesthetists prior to the 
effective date of the law if the conditions are met, so that Section 2 of this chapter is not 
violated. Section 2 provides:  

"ADMINISTRATION OF GENERAL ANESTHESIA -- EXCEPTIONS. -- It shall be 
unlawful for any person, other than a person licensed in New Mexico to practice 
medicine, osteopathy or dentistry, or a certified registered nurse anesthetist when acting 
under the direction of and in the {*123} immediate area of a licensed physician or 
dentist, to administer general anesthesia to any person. Nothing in this section prohibits 
a person licensed in the healing arts from administering local anesthesia or from using 
hypnosis."  



 

 

Section 1 of Chapter 149, Laws of 1973 retains in substance the definitions of nursing 
set forth in the original Nursing Practice Act but adds a definition of certified registered 
nurse anesthetist and general anesthesia and makes changes in punctuation:  

"DEFINITIONS. -- As used in the Nursing Practice Act:  

"A. 'professional nursing' means the performance for compensation of any act in the 
observation, care and counsel of the ill, injured or infirm or in the prevention of illness or 
the conservation of health of others, or in the administration of medications and 
treatments as prescribed by a licensed physician or dentist requiring specialized 
judgment or skill based on knowledge and application of the principles of the biological, 
physical and social sciences. The foregoing shall not be deemed to include acts of 
medical diagnosis of prescription of therapeutic or corrective measures;  

"B. 'practical nursing' means the performance for compensation of selected acts in the 
care of the ill, injured or infirm under the direction of a registered professional nurse or a 
licensed physician or dentist, and not requiring the specialized skills, judgment and 
knowledge required in professional nursing;  

"C. 'professional nurse' means a registered nurse who practices professional nursing 
and whose name and pertinent information is entered in the register of licenses of 
professional nurses maintained by the board;  

"D. 'practical nurse' includes vocational nurse, and means a nurse who practices 
nursing and whose name and pertinent information is entered in the list of practical 
nurses maintained by the board;  

"E. 'board' means the board of nursing;  

"F. 'certified registered nurse anesthetist' means a person licensed as a professional 
nurse under the Nursing Practice Act, who has successfully completed the educational 
program of a school for nurse anesthetists accredited by the American association of 
nurse anesthetists, and whose certification as a registered nurse anesthetist by the 
American association of nurse anesthetists is either endorsed by the board or is filed 
with the board within one year following the completion of such educational program; 
and  

"G. 'general anesthesia' means a state of insensibility to pain with loss of consciousness 
produced by the administration of anesthetic agents."  

Section 67-2-4, N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.) requires that no person shall 
practice nursing as defined above unless properly licensed. In other words no person 
should perform any act falling within the above definitions unless licensed as a nurse. 
The above definitions have been, since the enactment of the Nursing Practice Act, 
broad enough to cover the practice of administering anesthesia. In order to receive any 
license from the Board of Nursing, a person must meet the requirements set out in 



 

 

Section 67-2-10, N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 P.S.) or Section 67-2-15, N.M.S.A., 1953 
Comp. (1971 P.S.) and pass the required examination (otherwise he must fall within the 
provisions of Section 67-2-14, N.M.S.A., 1953 Comp. [1971 P.S.]).  

Section 3 of Chapter 149 makes no provision for a separate license to be given a 
person falling within its scope. It merely provides that persons employed to administer 
general anesthesia on the effective date of the act may lawfully continue to do so even if 
not a certified registered nurse anesthetist. Thus, the Board of Nursing should make a 
permanent record attesting a person's certification as employed to administer general 
anesthesia on July 1, 1973, but a separate license is not necessary.  

By: Jane E. Pendleton  

Assistant Attorney General  


