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QUESTIONS  

QUESTIONS  

What is the jurisdiction of a probate judge in the matter of appointing a guardian for a 
minor in the probate of an estate by that probate judge? Specifically does Section 13-
14-9, N.M.S.A., 1953 Comp. (1972 Interim Supp.) of the Children's Code remove 
jurisdiction from the probate court which previously had been accorded by Sections 32-
1-7 and 30-2-7, N.M.S.A., 1953 Comp.  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*143} ANALYSIS  

This question was answered in Opinion of the Attorney General No. 72-52, dated 
September 28, 1972. As that opinion notes, Section 13-14-9(B)(5), N.M.S.A., 1953 
Comp., which is a part of the Children's Code, provides as follows:  

"B. The court [children's court division of the district court] has exclusive original 
jurisdiction of the following proceedings under other laws which will be controlled by the 
provisions of the other laws without regard to provisions of the Children's Code:  

* * *  

(5) to determine the custody of, or to appoint a custodian or a guardian for a minor . . ."  

The "other laws" referred to in the quoted section which are relevant to this question are 
Section 32-1-7, N.M.S.A., 1953 Comp. and Section 30-2-7, N.M.S.A., 1953 Comp.  

Section 32-1-7, supra, a section in the statutes which deals generally with guardians 
and minors, provides:  

"32-1-7. When guardian may be appointed -- Control of guardianship -- Duration. -- The 
children's and family court divisions of the district court have power to appoint guardians 



 

 

for minors when one [1] or both of the parents have died and the minor has any property 
in his own right, or if it appears to the court that a guardian is necessary for the personal 
welfare of the minor. The court has the control and superintendence of guardians and 
their wards. Guardianship shall continue until minors become eighteen [18] years old 
except as otherwise provided by law."  

This section was amended in 1972, at the time the Children's Code was enacted. The 
amendment substituted "children's and family court divisions of the district court" for 
"courts of probate" and made other changes. Therefore, the intent obviously was to 
place jurisdiction in the children's court for appointment of a guardian.  

However, Section 30-2-7, supra, which deals specifically with minors and incompetents 
in probate matters, provides:  

"30-2-7. Minors and incompetents, guardians ad litem. -- If it shall appear that any of the 
heirs-at-law, devisees or legatees are minors, or persons of unsound mind, the court 
shall, after service of such notice being made upon such minor or incompetent person 
and prior to examining the attesting witnesses to any will or hearing any objections to 
such will or the probate of the same, appoint some attorney as guardian ad litem for 
such minors or persons of unsound mind, to appear in the probate court in their 
behalf in connection with the probate of such will, and to represent them at such 
hearing, and all subsequent hearings on appeal, and in all matters in connection with 
the administration of said estate. The guardian of the person or next friend of any such 
minor, or person of unsound mind, shall have the preferential right to apply for the 
appointment of a guardian ad litem, if application is made for such appointment within 
five [5] days after {*144} service of such notice upon the minor or person of unsound 
mind. If no such application is made within said five-day period, then the appointment of 
such guardian ad litem may be made upon the motion of any other interested party or 
by the court upon its own motion." (Emphasis added)  

This section was not amended in 1972, and it places jurisdiction for appointment of a 
guardian ad litem in connection with probate matters in the probate court. If there were 
a conflict between Section 30-2-7, supra, and Section 13-14-9(B)(5), supra, and if the 
two statutes dealt with the same subject matter, the latter statute, being a part of the 
1972 Children's Code would prevail, as stated in Attorney General Opinion No. 72-52. 
The two statutes do not deal with the same subject matter, as a careful reading of all the 
relevant statutes reflects. Section 13-14-9(B)(5), supra, and Section 32-1-7, supra, 
provide for appointment of a guardian, which guardian serves until the minor becomes 
18 years of age (except as otherwise provided by law). Black's Law Dictionary (rev. 4th 
ed. 1968) defines a guardian by appointment of court as one who:  

". . . has custody of the infant until attainment of full age."  

Undoubtedly, under New Mexico law, the appointment of such a guardian lies with the 
Children's and Family Court Divisions of the District Court.  



 

 

Section 30-2-7, supra, provides for appointment of a guardian ad litem to represent the 
minor in all matters in connection with the administration of the estate of which the 
minor is an heir. This guardianship lasts only so long as administration of the estate 
continues. Black's Law Dictionary defines a guardian ad litem as:  

". . . a guardian appointed by a court of justice to prosecute or defend for an infant in 
any suit to which he may be a party . . . This kind of guardian has no right to interfere 
with the infant's person or property."  

See Blackwell v. Vance Trucking Company, 139 F. Supp. 103 (E.D.S.C. 1956).  

The fact that a guardianship and a guardianship ad litem are two distinct relationships is 
evidenced by the language of Section 30-2-7, supra:  

"The guardian of the person or next friend of any such minor, or person of unsound 
mind, shall have the preferential right to apply for the appointment of a guardian ad 
litem. . ." (Emphasis added)  

It is only the appointment of a general guardian as defined in Section 13-14-3(G), 
N.M.S.A., 1953 C.OMP. (1973 Supp.) and Section 32-1-7, supra, which is within the 
exclusive jurisdiction of the Children's and Family Court Division of the District Court. 
The appointment of a guardian ad litem for purposes of probate is within the jurisdiction 
of the Probate Court.  

We are of the opinion that under the relevant statutes, the Probate Court may appoint a 
guardian ad litem for purposes of estate administration but a guardian for purposes of 
custody and care of the minor must be appointed by the District Court.  

To the extent inconsistent with this opinion, Attorney General Opinion No. 72-52 is 
hereby modified.  

By: Jane E. Pendleton  

Assistant Attorney General  


