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TO: Richard H. Folmar Assistant Director New Mexico Legislative Council 334 State 
Capitol Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

Can a school district compel students residing in the district to attend the appropriate 
schools of that district, instead of attending schools in an adjacent district?  

CONCLUSION  

No, but see analysis.  

OPINION  

{*117} ANALYSIS  

New Mexico Constitution, Article XII, § 5, which requires school age children to attend 
school, states:  

"Every child of school age and of sufficient physical and mental ability shall be required 
to attend a public or other school during such period and for such time as may be 
prescribed by law."  

Pursuant to the Constitution's mandate, our legislature enacted the Compulsory School 
Attendance Law, Sections 77-10-1 through 77-10-7, N.M.S.A., 1953 Comp. There is 
nothing in the Compulsory School Attendance Law which allows a child to be compelled 
to attend the schools of the school district within which he lives, as a review of the 
following sections demonstrates.  

Section 77-10-1(A), supra, which specifies the ages between which compulsory 
attendance is mandated, only states that children between ages six and seventeen 
must "attend a public school, a private school maintaining courses of instruction 
approved by the state board, or a program of instruction offered by a state institution." 
This passage implies that there is a freedom of choice for the student (or his parent or 
guardian) as to how he is to fulfill the requirement. The section allows a student to 
choose to attend a private school and certainly there is no restriction on where such 
attendance must take place. Furthermore, in indicating that the student may attend a 
"public school" in order to meet the requirement, there are no limiting nor modifying 



 

 

words connected therewith. It is assumed that if the legislature had intended to restrict 
or allow the restriction to attendance within the district, it would have said so.  

In Section 77-10-2(B), supra, it is required that a student attend school "for at least the 
length of time of the school year that is established in the school district in which the 
person is a resident." Again, this passage does not require attendance within the 
district, but rather only provides the standard against which the period of attendance 
required of him is to be measured.  

Section 77-10-3, supra, states that any student subject to the Compulsory School 
Attendance Law "shall be permitted to attend public school within the school district in 
which he is a resident . . ." This section creates a right in the student to attend the 
schools of his district if he or his parent or guardian choose for him to do so, but does 
not create any obligation for him to do so.  

Section 77-10-4(A), supra, deals with the situations in which a school district may admit 
students who are not residents of the school district. Such students may be admitted 
"when there are sufficient school accommodations to provide for them." This section 
provides a standard by which school districts may make the determination as to whether 
it is possible to accept the students, and then (if there is sufficient space available) 
allows the district discretion as to whether it will actually accept the student.  

Section 77-10-4(B), supra, provides that tuition may be charged only to students who 
are not residents of the state. This implies that a student who is a resident of New 
Mexico but not of the district may be allowed to attend the schools of that district (as per 
Section 77-10-4(A), supra), but may not be charged tuition.  

{*118} All of the statutory provisions mentioned above clearly imply that no student may 
be forced to attend the public schools in the school district where he resides. In fact, 
such a restriction would be unconstitutional, violating the freedom of association 
guaranteed by U.S. Const. Amend. I, and the liberty rights guaranteed by N.M. Const. 
Art. II, §§ 4, 18. Therefore, we conclude that the legislature did not intend for the law to 
require a student to attend the public schools of his district, nor that such a student be 
required to do so by any rule of any other body.  

But there are some factors which should be pointed out since they ultimately affect the 
situation. The State Board of Education has adopted the following Regulation pursuant 
to its authority for control, management and direction of the public schools, as provided 
in N.M. Const. Art. XII, § 6, and Section 77-2-1, supra :  

REGULATION NO. 73-2 GOVERNING THE ATTENDANCE OF STUDENTS WITHIN 
THE SCHOOL DISTRICTS OF THEIR RESIDENCE  

"New Mexico public school students shall attend the public schools within the school 
district where they reside; Provided, however, that a local school board may admit a 



 

 

student who is a resident of another New Mexico school district in any of the following 
circumstances:  

(1) When there are sufficient school accommodations to provide for the student and 
when written consent has been granted by the local school board of the district in which 
the student resides; or  

(2) When state-approved transportation which crosses school district boundaries is 
being provided, pursuant to either Section 77-14-2(C) or Section 77-14-6, N.M.S.A., 
1953 Comp.; or  

(3) When it has been determined and verified in writing by the State Superintendent of 
Public Instruction that educational opportunities are greater or specific programs are 
available only in that district.  

Where the local school board of the district in which a student resides withholds its 
written consent provided in Section (1) above, and the student does not qualify under 
either Section (2) or Section (3) above, the student, by his parent or guardian, shall 
have the right to appeal such refusal to the State Board of Education or its delegate. 
Such appeal shall be initiated by a simple letter of request to the Superintendent of 
Public Instruction, containing the facts of the case and requesting review. If the State 
Board of Education or its delegate find that the local school board's approval was 
arbitrarily withheld, it may provide written consent which shall be sufficient alternative 
authority under Section (1) above, for the student to attend the schools of another 
district.  

Students non-resident to a district who do not qualify under the above, shall not be 
included in the membership report required under Section 77-6-14; Subsection A, 
Paragraph (2), N.M.S.A. and consequently shall not be eligible for computations of the 
basic support and other state distributions.  

Nothing herein shall be construed as abrogating or enlarging a local board's obligations 
under State statutes.  

All rules and regulations of the New Mexico State Board of Education in conflict 
herewith are repealed. Adopted by the State Board on December 8, 1972 (and 
amended on January 5, 1973).  

This Regulation shall become effective at the beginning of the 1973-74 school year."  

At first glance it may appear that the State Board of Education is forbidding students 
from attending public schools outside their school districts. But a close reading clearly 
indicates that the freedom of choice of the student or his parent or guardian are in no 
way restricted. The only penalty for violation of the regulation is the ineligibility of that 
student to qualify for the State financial support that would normally follow him. The 



 

 

student is still free to attend the school of his choice under those circumstances if he 
can prevail upon the school district to receive him.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


