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BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: The Honorable David M. Salman Majority Floor Leader New Mexico State 
Representative Legislative-Executive Building Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

FACTS  

The legislature, by virtue of House Bill 76, 31st Legislature, 2nd Session, 1974, will be 
asked to appropriate $ 67,375.00 to the "national legislative conference host 
committee." The obvious purpose of the appropriation would be to defray at least a 
portion of the expenses of the national legislative conference meeting proposed to be 
held in New Mexico.  

QUESTIONS  

May the New Mexico legislature appropriate state funds for the purpose of defraying a 
portion of the expenses of a conference to be sponsored by the national legislative 
conference as proposed in House Bill 76, 31st Legislature, 2nd Session, 1974?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*9} ANALYSIS  

The constitutional section which controls the question you have asked is Article IX, 
Section 14 of the Constitution of New Mexico. It states:  

"Neither the state, nor any county, school district, or municipality, except as otherwise 
provided in this Constitution, shall directly or indirectly lend or pledge its credit, or make 
any donation to or in aid of any person, association or public or private corporation, or in 
aid of any private enterprise for the construction of any railroad; provided, nothing 
herein shall be construed to prohibit the state or any county or municipality from making 
provision for the care and maintenance of sick and indigent persons."  

It would seem apparent from press reports concerning the proposed legislative 
conference, that the appropriation contemplated by House Bill 76 is to be used, at least 
in part, to defray various expenses of the legislative conference. Insofar as such 



 

 

appropriation were to be used for the purpose of paying per diem and mileage for New 
Mexico legislators designated to attend such conference, the appropriation would run 
afoul of no constitutional provision. However, to the extent the appropriation is to be 
used to defray other expenses of the association, it would constitute nothing more than 
a donation to the national conference and accordingly, under the applicable 
constitutional provision, be a donation and therefore an unconstitutional appropriation of 
state money.  


