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QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. What legal limitations, if any, would prohibit the governing body of a municipality from 
requiring that a candidate for the office of city council reside in the ward from which he 
files his declaration of candidacy?  

2. What legal limitations, if any, would prohibit the governing body of a municipality from 
ratifying by ordinance the following question affirmatively adopted by more than the 
requisite number of qualified municipal residents voting thereon: "Shall the city council 
candidate be required to file their declaration of candidacy from the ward in which they 
reside, but shall be elected at large?  

CONCLUSIONS  

1. The legal limitations are contained in Article VII, Section 2 and Article 5, Section 13, 
New Mexico Constitution as construed in Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 577 
(1924).  

2. The legal limitations are contained in Article VII, Section 2 and Article 5, Section 13, 
New Mexico Constitution as construed in Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 577 
(1924).  

OPINION  

{*148} ANALYSIS  

There may be exceptions, but basically Attorney General Opinions fall into four 
categories -- or a combination thereof.  

In one category are those opinions where the answer to a particular question is based 
wholly or primarily on New Mexico court decisions in which similar, comparable or 
analagous questions have been raised and ruled on by the court.  



 

 

In a second category are those opinions in which the answers to the questions 
presented must be based upon court decisions handed down in other jurisdictions, 
including the federal courts.  

A third category involves questions and answers thereto which must revolve around a 
long established rule or rules of statutory interpretation or construction in an effort to 
ascertain the intent of the legislature in enacting a law or in proposing a constitutional 
amendment, as well as attempting, on occasion, to determine the intent of the original 
framers of the constitution.  

Finally, and this has been the purpose of this brief dissertation, we would point out that 
there is a fourth category, namely, where there is a controlling State Supreme Court 
decision ruling on the identical question which is raised in an opinion request. It is into 
this category that the present questions fit precisely.  

{*149} Apparently though, this office has had less than unqualified success in making 
this fact known and understood since questions concerning ward residency, county 
commission district residency, school sub-district residency and the like appear in our 
office periodically. See Attorney General Opinion Nos. 57-183, 60-25, 60-48, 61-6, 67-
14, 67-33, 70-36. And even though the answers from this office have been uniform and 
harmonious over the years, we must conclude that we have not been overly adept in 
explaining the constitutional provisions involved and their interpretation by our State 
Supreme Court in the case of Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, 225 P. 577 (1924), which 
is still the law in this jurisdiction. We will now attempt to lay the issue of ward 
residency at rest, at least as to municipalities which do not operate under the 
constitutional home-rule provision.  

Article VII, Section 2A of the State Constitution provides that  

"Every citizen of the United States who is a legal resident of the state and is a qualified 
elector therein, shall be qualified to hold any elective public office except as otherwise 
provided in this Constitution."  

Article V, Section 13, New Mexico Constitution provides as follows:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed. The legislature is authorized to 
enact laws permitting the division of counties of this state into county commission 
districts. The legislature may in its discretion provide that elective county commissioners 
reside in their respective county commission districts." (Emphasis added).  

Looking at these two provisions, the Supreme Court in the case of Gibbany v. Ford, 29 
N.M. 621, 225 P. 577 (1924) had this to say:  

"It therefore becomes apparent that the only restriction against the right of every citizen 
of the United States who is a resident of and a qualified voter within this state to hold 



 

 

any public office is that all district, county, precinct, and municipal officers shall reside 
within the political subdivision for which they were elected or appointed. The question 
presented then, is whether a ward within a city, town, or village is a political 
subdivision within the intendment and meaning of the Constitution. (Emphasis 
added)  

Before answering the question presented, which is the same one at issue here, the 
court discussed the status of wards in the following language:  

"In determining whether wards are political subdivisions we must keep in mind our 
recent holding that aldermen are not elected by the voters of their respective wards, but 
by the voting citizenry of the city at large . . . There is therefore no legal entity to wards 
for the purpose of electing aldermen. Under the laws of this state as they now exist, 
wards within a municipality exercise no governmental functions. They are not political 
entities for any governmental purposes, and they possess no powers of local self-
government."  

Saying that wards are for convenience purposes only, the court went on to state:  

"Wards are not entities for voting purposes; they do not even elect their own aldermen, 
but must join with the entire voting population of the city . . . Under such 
circumstances, they cannot be political subdivisions, because the very term implies 
a division of the parent entity for some governmental purpose, a thing which a ward 
does not have." (Emphasis added.)  

Having said that wards are not political subdivisions, and that the right to hold office is 
not a negative right but a positive one, which cannot be abridged except in the 
constitution itself, the court reached the following conclusion:  

"To permit the Legislature to say that a person who resides within a municipality cannot 
hold the office of alderman unless he also resides within the ward he represents 
authorizes a restriction and an added eligibility to hold that office, which the 
constitution in plain terms denies. No such super-addition can be made effective until 
such time as the Legislature confers {*150} upon wards of a city, town, or village some 
powers or functions of local self-government, so that they may be said to be political 
subdivisions." (Emphasis added)  

Since, as the court said, the constitution denies to the legislature the right to impose this 
additional restriction (ward residency) on the right to hold office, it also denies to 
municipal governing bodies any authority to add restrictions on the right to hold office. 
Obviously, constitutional rights may not be abridged by any political entity. This is clear 
from the following concluding statement by the court in the Gibbany case:  

"But here the Constitution gives the right to every person meeting the 
qualifications prescribed in the Constitution to hold any public office, and to say 
that the Legislature may restrict that right by providing that, although a person resides 



 

 

within a municipality, he cannot hold the office of alderman unless he meets still another 
requirement entirely beyond those set forth in the Constitution, is too obviously 
unconstitutional to warrant serious argument." (Emphasis added)  

Ordinarily we do not quote as extensively from a Court decision as we have done in this 
opinion, but here we deem it appropriate, indeed necessary, to do so since a great deal 
of confusion has existed over the years as to the interrelationship of Article VII, Section 
2 and Article V, Section 13 as applied by the Court in the Gibbany case.  

In writing opinions, this office, and others, are bound by definitive Supreme Court 
decisions resolving the particular issue. Accordingly, all of our many opinions on the 
subject of local residency requirements in order to be eligible to run for a particular 
office are answered based on the principles enunciated in Gibbany v. Ford, supra.  

In summation, the Gibbany decision compels the conclusion that a ward residency 
requirement, no matter by whom imposed, adds an additional, and therefore 
unconstitutional, restriction on the right to hold public office. "Article V, Section 13 was 
amended in 1960 to provide 'that the legislature may in its discretion provide that 
elective county commissioners reside in their respective county commission districts.' It 
has not been so amended in the case of city commissioners, and thus no statute, 
charter or ordinance provision could validly require district residence." Such a 
provision is unconstitutional. Attorney General Opinion No. 69-23.  

By: Oliver E. Payne  

Deputy Attorney General  


