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BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Mr. James A. Little Superintendent New Mexico School for the Deaf 1060 Cerrillos 
Road Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May the Board of Regents of the New Mexico School for the Deaf deny to staff 
members the use of the school's facilities for the purpose of private and/or public Bible 
study or discussion of religion with students or parents?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*150} ANALYSIS  

The legislature of New Mexico has given to the Board of Regents of the New Mexico 
School for the Deaf power to make rules and regulations for the government of the 
institution under its care. Section 73-24-3, N.M.S.A., 1953 Comp.  

The Supreme Court of the State of New Mexico has not ruled on the specific question 
you present. It has held, in related areas, that teachers may not wear religious garb and 
religious insignia, and may not disseminate religious literature in the school during 
school hours. Miller {*151} v. Cooper, 56 N.M. 355, 244 P.2d 520 (1952); Zellers v. 
Huff, 55 N.M. 501, 236 P.2d 949 (1951).  

Regarding possible constitutional barriers to such a regulation, the First Amendment of 
the United States Constitution states:  

"Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the 
free exercise thereof . . ."  

The Supreme Court of the United States has understandably experienced difficulty in 
applying these prohibitions, made applicable to the states by the Fourteenth 
Amendment, to particular fact situations. Zorach v. Clauson, 343 U.S. 306, 72 S. Ct. 
679, 96 L. Ed. 954 (1952); McCollum v. Board of Education, 333 U.S. 203, 68 S. Ct. 
461, 92 L. Ed. 649 (1948). Problems posed to that Court have often concerned a school 



 

 

activity alleged to be an unconstitutional joining of church and state, as in the two cases 
above. Because of the Court's duty to maintain a separation between church and state, 
a number of these officially sponsored religious activities have been declared 
unconstitutional.  

This inquiry, on the other hand, concerns the extent to which the school authority may 
constitutionally prohibit unofficial, voluntary religious activity on the school premises. 
Pursuant to its authority to regulate the institution, the Board of Regents may adopt a 
regulation governing the use of school facilities. Such a regulation may constitutionally 
prohibit the use of school facilities for worship services, prayer meetings, group Bible 
reading or other religious activities. Hunt v. Board of Education of County of 
Kanawha, 321 F. Supp. 1263 (S.D. W. Va. 1971).  

A regulation which seeks to prohibit private, individual prayer or Bible reading on the 
school campus during a teacher's or student's "free time" may, however, exceed 
constitutionally permissible restraints on the exercise of religion and it may also exceed 
the scope of the authority of the Board of Regents to control and manage the institution.  

Finally, the regulation should be thoughtfully and carefully drawn because the Supreme 
Court has observed that a "study of religions and of the Bible from a literary and historic 
viewpoint presented objectively as a part of a secular program of education, need not 
collide with the First Amendment's prohibition." Epperson v. Arkansas, 393 U.S. 97, 89 
S. Ct. 266, 21 L. Ed. 2d 228 (1968). Abington School District of Abington Township, 
Pennsylvania v. Schempp, 374 U.S. 203, 83 S. Ct. 1560, 10 L. Ed. 2d 844 (1963).  

We note that the school's present regulation does not expressly prohibit use of school 
facilities by staff members for the purpose of private or public Bible study or discussion 
of religion with students or parents. The present regulation reads, in part, as follows:  

"At no time will any proselyting be condoned on campus. The religious affiliation of each 
student and staff member is the concern of the individual. No group of students or staff 
members will be assembled on the school's campus for the purpose of being addressed 
by any religious organization."  

By: Bill Primm and Thomas L. Dunigan  

Assistant Attorney General  


