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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Under the provisions of Section 3-8-24.2, N.M.S.A., 1953 Comp. (1973 P.S.), can the 
filing officer (county clerk or Secretary of State) reject a signature on a nominating 
petition if:  

(1) the signature is not exactly the same as the signature on the voter's affidavit of 
registration?  

(2) the signature is not that of a voter who resides within the required district in 
legislative or congressional petitions?  

(3) the petition is not in the proper form?  

(4) the petition is not complete?  

CONCLUSION  

A filing officer charged with the duty of accepting nominating petitions pur suant to the 
Primary Election Law cannot use discretion in accepting or rejecting nominating 
petitions unless the petition form is not in substantial compliance with the requirements 
of the law or the form is incomplete.  

OPINION  

{*19} ANALYSIS  

Section 3-8-19, N.M.S.A., 1953 Comp. ( 1973 P.S.), requires that candidates for 
nominations to be made at primary elections file a declaration of candidacy and either a 
nominating petition, filing fee or "paupers statement of inability to pay" with the 
appropriate filing office. Opinion of the Attorney General No. 73-49, dated June 15, 
1973, held that officers charged with the duty of carrying out election laws also have the 



 

 

duty of determining whether candidates are entitled to have a place on the ballot. The 
following rationale supported this conclusion:  

". . . voters finding a ticket or the names of candidates on the official ballot should not be 
required to determine {*20} whether they are entitled to a place thereon, but must be 
able to safely rely on the action of the officers of the law and on the presumption that 
they have performed their duty." Opinion No. 73-49, supra.  

In New Mexico, election officials have repeatedly been held to have a duty in accepting 
or rejecting filings or ballots. State ex rel. Chavez v. Evans, 79 N.M. 578, 446 P.2d 445 
(1968); State ex rel. Palmer v. Miller, 74 N.M. 129, 391 P.2d 416 (1964; Reese v. 
Dempsey, 48 N.M. 485, 153 P.2d 127 (1944); State ex rel. Van Schoyck v. Board of 
County Comm'rs of Lincoln County, 46 N.M. 472, 131 P.2d 278 (1942); Wilson v. 
Gonzales, 44 N.M. 1093, 106 P.2d 1093 (1940); Territory ex rel. Lester v. Suddith, et 
al., 15 N.M. 728, 110 P. 1038 (1910). But, as pointed out in Wilson v. Gonzales, 
supra, the chief purpose of election laws is the obtaining of a fair election and an 
honest return, and although such laws should not be interpreted in order to defeat the 
main design, officers charged with duties in regard to election laws can only be required 
to perform duties that exist under the laws.  

The Primary Election Law [§§ 3-8-9 to 3-8-32, N.M.S.A., 1953 Comp. (1973 P.S.)] does 
not specify the grounds upon which a filing officer must accept or reject a nominating 
petition. The law does state, however, that a "signature shall be counted on a 
nominating petition" unless:  

"(1) the signature is not upon the form prescribed by the Primary Election Law;  

(2) there is evidence presented that the person signing is not a registered voter of the 
state, district, county or area to be represented by the office for which the person 
being nominated is a candidate;  

(3) there is evidence presented that the person signing has signed more than one [1] 
petition for the same office or has signed one [1] petition more than once except as 
provided in subsection A of this section;  

(4) there is evidence presented that the person signing is not of the same political party 
as the candidate named in the nominating petition as shown by the signer's affidavit 
of registration; or  

(5) there is evidence presented that the person signing is not the person whose name 
appears on the nominating petition." Section 3-8-24.2.  

This statute presents a presumption of validity of a signature and requires "evidence" of 
the insufficiency of a signature. Thus, only upon presentment of such evidence can a 
signature on a nominating petition be considered invalid. The question then arises as to 
how such evidence is presented and who determines the sufficiency of the evidence  



 

 

As stated above, election officials in New Mexico perform ministerial duties only, and 
normally lack the right to exercise discretion in the performance of their duties. State ex 
rel. Van Schoyck v. Board of County Comm'rs of Lincoln County, supra; Territory 
ex rel. Suddith, supra; Wilson v. Gonzales, supra. The word "evidence" means, in its 
legal application, that which is legally submitted to a competent tribunal as a means of 
ascertaining the truth. State v. Helm, 66 Nev. 268,209 P.2d 187 (1949). See Knox 
County Feed & Hatchery, Inc. v. Ivers, 130 Ind. App. 481, 166 N.E.2d 132 (1960), 
Application of Everts, 175 Neb. 310, 121 N.W.2d 487 (1963). Where the law fails to 
grant an officer the right to exercise discretion, it cannot be said that the officer is 
required to act as a "tribunal."  

Section 3-8-24.6 sets out a procedure whereby a "court action challenging a nominating 
petition" can be filed within ten days after the last day for filing the declaration of 
candidacy. Where this procedure is available for the presentation of "evidence" on 
questions relating to the sufficiency of nominating petitions, it is unnecessary for the 
filing officer to first determine the same issues. We must conclude therefore, that where 
the law {*21} requires "evidence" presented to invalidate a signature, such evidence can 
only be presented in a court action as allowed in Section 3-8-24.6, and the filing officer 
is not required to exercise discretion in accepting or rejecting names on nominating 
petitions except as provided in Section 3-8-24.2(B)(1). This portion of the law fails to 
require "evidence" to prove the sufficiency of the nominating petition "form." Even 
though our strict interpretation of Section 3-8-24.1 in Opinion No. 73-49 has been 
modified by the enactment of Chapter 18, Laws of 1974, wherein the form of petitions 
must only "substantially" conform to the form set out in the law, the petitions presented 
to the filing officer must be complete and in "substantial" compliance with the statutory 
requirements. See Adam v. Bolin, 77 Ariz. 316, 271 P.2d 472 (1954); Clark v. Nash, 
192 Ky. 594, 234 S.W. 1 (1921); State ex rel. Andrews v. Board of Elections, 175 
Ohio St. 249, 24 Ohio Op.2d 413, 193 N.E.2d 390 (1963). Thus the filing officer has the 
duty under Section 3-8-24.2(B)(1) to accept or reject names or petitions not in 
"substantial" compliance with the forms set out in Section 3-8-24.1, remembering 
always that election laws should be liberally construed to accomplish their purpose, and 
technicalities should not be permitted to deprive voters of their franchise. State v. 
Miller, supra.  

By: Leila Andrews  

Assistant Attorney General  


