
 

 

Opinion No. 74-21  

May 30, 1974  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Joseph M. Peterson, D.O. Secretary of the New Mexico Board of Osteopathic 
Examination and Registration 3800 Wyoming, N.E. Albuquerque, New Mexico 87111  

QUESTIONS  

FACTS  

The Albuquerque Telephone Directory Yellow Pages contain two separate listings for 
"Physicians & Surgeons, M.D." and "Physicians & Surgeons-Osteopathic." The 
telephone company has listed five osteopathic physicians under both headings at the 
request of the physicians. In their listings under the "Physicians & Surgeons, M.D." 
heading, two of the osteopathic physicians have either indicated that they are 
osteopathic physicians or used their appropriate degree designation, "D.O." The other 
three osteopathic physicians listing themselves as "Physicians & Surgeons, M.D." have 
used no degree designation and made no indication that they are osteopathic 
physicians.  

QUESTIONS  

1. Are any of these physicians in violation of any New Mexico statute or any rule or 
regulation of a New Mexico professional board which would endanger their licenses or 
subject them to reprimand?  

2. If so, is the statute, rule or regulation involved valid?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See Analysis.  

OPINION  

{*41} ANALYSIS  

Subsection 67-8-13(5), N.M.S.A., 1953 Comp. states that the Board of Osteopathic 
Examiners may suspend or revoke any license for "advertising by any means of 
knowingly false or deceptive statements." Article VIII, Section 1, subsection (1)(a) of the 
rules of the New Mexico Board of Osteopathic Examiners states that "unprofessional 
conduct," for which the Board may suspend or revoke a license, shall be deemed to 



 

 

include "the failure to clearly designate the school of medicine by which he is licensed to 
practice, that is, Osteopathy, on all . . . telephone and business directories . . . either by 
use of the words 'osteopathic physician' or 'osteopathic physician and surgeon' or 
'D.O.'" Subsection (2)(h) of the same rule states that "dishonorable conduct," for which 
the Board may also suspend or revoke a license, shall be deemed to include "the use of 
the name 'doctor of medicine' or its initials . . . either orally or otherwise, without first 
having obtained a license from the State Board of Medicine of the State of New 
Mexico."  

The three osteopathic physicians who have listed themselves under the "physicians & 
Surgeons, M.D." heading without using a degree designation and without giving an 
indication that they are osteopathic physicians are violating subsection 67-8-13(5) of the 
New Mexico {*42} Statutes and are also violating subsections (1)(a) and (2)(h) in Article 
VIII, Section 1 of your Board's rules. The two osteopathic physicians who have taken 
the trouble to indicate specifically that they are osteopathic physicians by using either 
those words or a "D.O." degree designation after their names are violating only 
subsection (2)(h) in Article VIII, Section 1 of your rules.  

Your question as to whether the statute and rules involved here are valid is controlled 
by the case of Oliver v. Martin, 361 F. Supp. 1262 (N.D. Ga. 1973) where a three-
judge court held as follows:  

"While (this) court has held that the State can validly require a physician to hold himself 
out under the degree which he has been awarded, and no other, the State cannot 
differentiate between two qualified physicians who have not earned an M.D. degree and 
allow one to parade under an unearned M.D. degree while refusing to allow the other to 
do so. The State has failed to show the court any reasonable basis for its differing 
treatment of foreign- trained physicians and D.O.'s. The two are similarly situated; 
without a rational basis for the distinction, the State's differing treatment of foreign-
trained physicians and D.O.'s is arbitrary and in violation of the Equal Protection 
Clause."  

The holding in the Oliver case was two-fold. The State has a valid interest to requiring 
any licensed physician to hold himself out under the degree which he has been 
awarded and no other, which means that such a statute or regulation can legally be 
enacted. However, the Georgia board allowed foreign-trained physicians who had not 
earned an M.D. degree to be licensed as physicians by the board which in turn allowed 
those physicians to hold themselves out to the public as M.D.'s" The court held this to 
be a violation of the equal protection rights of osteopathic physicians who likewise had 
not earned an M.D. degree, but who were prohibited from holding themselves out to the 
public as M.D.'s by Georgia law.  

In New Mexico, foreign-trained physicians who have not earned an M.D. degree can be 
licensed by the New Mexico Board of Medical Examiners pursuant to subsection 67-5-
4C, and such licensed physicians may list themselves under the heading "Physicians & 
Surgeons, M.D." in the telephone directory. No statute or regulation requires them to do 



 

 

otherwise. Therefore, the Board of Osteopathic Examiners would be violating the equal 
protection rights of the five osteopathic physicians who have listed themselves under 
the heading "Physicians & Surgeons, M.D." in the telephone directory insofar as it would 
attempt to enforce subsection 67-8-13(5) of the New Mexico Statutes or Article VIII, 
Section 1, subsections (1)(a) or (2)(h) of the Board's rules against any of them; and the 
statute and rules are unconstitutional insofar as they would prohibit the five osteopathic 
physicians from listing themselves under the heading "Physicians & Surgeons, M.D." in 
the telephone directory. However, this constitutional problem would be completely 
eliminated if and when the New Mexico Board of Medical Examiners enacted a 
regulation requiring each of its licensees to use his appropriate degree designation with 
his name in all advertising or prohibiting each of its licensees not having an M.D. degree 
from advertising with an "M.D." degree designation.  

By: F. Scott MacGillivray  

Assistant Attorney General  


