
 

 

Opinion No. 74-14  

April 22, 1974  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: Mr. David W. King State Planning Officer Capitol Building Santa Fe, New Mexico 
87501  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Are the organizations created under the Regional Planning Act (Sections 14-57-1 to 
14-57-9) and the Joint Powers Agreement Act (Sections 4-22-1 to 4-22-7) subject to the 
Mileage and Per Diem Act? (Sections 5-10-1 to 5-10-4 (P.S.)). If so, what agency of 
State government or division thereof is empowered to authorize out-of-state travel by 
employees and members of these organizations?  

2. Are the above organizations prohibited by State law from borrowing funds from 
commercial lending institutions to finance general operations, pending receipt of 
reimbursements from the U.S. Government for expenses already incurred pursuant to 
contractual agreements to which the State is a party?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. No.  

OPINION  

{*26} ANALYSIS  

At the outset, it is necessary to note the conclusion of an advisory letter issued by this 
office on March 31, 1972 to Mr. Raymon Lara, Chief, Local Government Division, 
Department of Finance and Administration. After an analysis of a number of pertinent 
cases, it was concluded that the Middle Rio Grande Council of Governments was not a 
political subdivision. That organization was formed pursuant to the statutory authority of 
the Regional Planning Act, supra, and its articles of agreement state that it was created 
pursuant to the Regional Planning Act of the State of New Mexico and under the Joint 
Powers Act, supra. It was also concluded that Section 11-2-57, NMSA, 1953 Comp., 
dealing with the Local Government Division of the Department of Finance and 
Administration of New Mexico, did not apply to the Middle Rio Grande Council of 
Governments. See also Attorney General's Opinion 73-61 (August 23, 1973). The 



 

 

application of these conclusions to your first question will become evident as our 
discussion progresses.  

The Per Diem and Mileage Act, supra, is designed to be referred to where applicable in 
statutes setting compensation of public officers and employees. In Section 5-10-2, 
NMSA, 1953 Comp. (P.S.) "public officer" is defined by that Act as "every elected or 
appointed officer of the state or local government." "Employee" is defined as "any 
person who is in the employ of any state agency or local government and whose salary 
is paid either completely or in part from public money. . ." "Local government" is defined 
as "every political subdivision of the state created under either general or special 
acts, which receives or expends public money from whatever source derived, including 
but not limited to counties, county institutions, boards, {*27} bureaus or commissions, 
incorporated municipalities, drainage, conservancy, irrigation, school, junior college or 
vocational technical institute or other districts." (Emphasis supplied) It does not appear 
that organizations created under the above acts are State agencies, nor, in view of the 
advisory letter issued by this office, does it appear that such organizations may be 
included under the definition of "political subdivision" in the Per Diem and Mileage Act. 
By itself, therefore, the Per Diem and Mileage Act does not necessitate application of its 
provisions to the organizations in question.  

It is necessary, however, to refer to the acts under which the organizations were created 
to see whether those acts have provisions relating to the Per Diem and Mileage Act. 
Section 14-57-3(b) of the Regional Planning Act reads as follows, in pertinent part:  

"Members of the regional planning commission shall serve without compensation, but 
shall be reimbursed for expenses incurred in pursuit of their duties on the commission 
pursuant to the Per Diem and Mileage Act (5-10-1 to 5-10-6)."  

Thus, while regional planning commissions are not considered to be political 
subdivisions, the specific statutory requirement above results in the commissions being 
subject to provision f of Per Diem and Mileage Act. In addition, Section 14-57-3(c) of the 
Regional Planning Act would seem to require approval by the State Planning Office for 
out-of-state travel which would utilize funds from "grants or other aid from the federal 
government or any of its agencies or from any other source." A reading of the Joint 
Powers Agreements Act does not reveal a similar statutory requirement, so the 
organizations created under that Act should not be subject to the Per Diem and Mileage 
Act.  

Regarding out-of-state travel, Section 5-10-3.1(A) of the Per Diem and Mileage Act 
reads, in pertinent part, as follows:  

"Public funds shall not be expended to reimburse any public officer or employee for 
expenses for out-of-state travel without written authorization from the director (of the 
Department of Finance and Administration) or his authorized representative. The 
governing body of a local government may request authority to approve expenses for 
out-of-state travel from the director who shall grant such authority unless he states in 



 

 

writing to the governing body his reasons for not granting the authority." (Emphasis 
supplied)  

We believe that even though the officers or employees of organizations created under 
the above acts are not, technically, officers or employees of the State or a political 
subdivision of the State, the intent of the legislature in subjecting the regional planning 
commissions to the Per Diem and Mileage Act was that written and Mileage Act was 
that written authorization for out-of-state travel should be obtained from the director or 
his authorized representative. Again, because the Joint Powers Agreements Act does 
not contain language placing the organizations formed pursuant to it under the Per 
Diem and Mileage Act, it should not be necessary for the director to approve out-of-
state travel for those organizations. The Joint Powers Agreements Act does have the 
following provision at Section 4-22-4(D):  

"The agreement shall provide for strict accountability of all receipts and disbursements."  

In addition, Section 4-22-3 provides, in part, as follows:  

"Provided, however, nothing contained in this Joint Powers Agreements Act (4-22-1 to 
4-22-7) shall authorize any state officer, board, commission, department, or other state 
agency, institution or authority, or any county, municipality, public corporation, or public 
district to make any agreement without the approval of the state board of finance as to 
the terms and conditions thereof."  

{*28} Ordinarily, it is the practice of parties to the agreements and of the State Board of 
Finance to obtain or require a fiscal agent who will keep accounts of all receipts and 
disbursements of the organization. It seems logical that out-of-state travel by officers or 
employees of an organization created under the Joint Powers Agreements Act would be 
authorized, pursuant to the agreement, by someone within the organization, or perhaps 
by the fiscal agent.  

The answer to your second question is also influenced by the prior decision of this office 
that organizations created under the above two acts are not to be considered political 
subdivisions. Section 11-1-1.1, NMSA, 1953 Comp., provides as follows:  

"If the state board of finance determines that an emergency exists that warrants such 
action, it may lend or grant to any state agency, board, commission, municipal 
corporation or other political subdivision organized under the laws of the state that sum 
of money the board determines reasonable and appropriate from any funds 
appropriated to the board for use in meeting emergencies."  

It appears, from what we have said previously, and from the provisions of the last 
quotation, that organizations created under the above two acts may not obtain loans 
from the State Board of Finance. They do not appear to be State agencies or local 
political subdivisions. Nor would the organizations be subject to the Constitutional 
restrictions upon county or municipal indebtedness in Article IX, Sections 10 and 12 of 



 

 

the New Mexico Constitution. Therefore, our conclusion is that if operating funds are 
needed by the organizations in question, they may be obtained from commercial lending 
institutions.  

By: Bill Primm  

Assistant Attorney General  


