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QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Has the legislature passed a law permitting so-called lease-purchase transactions?  

2. May a state agency enter into a lease-purchase agreement for the acquisition of 
equipment covering a period of three to five years?  

3. What provisions have been made for the payment of interest on lease-purchases?  

4. In bidding a lease-purchase, would the rate of interest be considered with the cost of 
the item or commodity?  

5. May this type of transaction be handled through financing or leasing companies other 
than the vendor of the equipment?  

6. Are there "truth-in-lending" laws which should be considered?  

CONCLUSIONS  

See analysis.  

OPINION  

{*54} Question No. [1]  

The legislature has not enacted any law which specifically prevents the State of New 
Mexico from entering into lease agreements for equipment. Indeed, Section 6-5-31, 
NMSA, 1953 Comp. specifies that:  

"Any lease agreement for personal property of one thousand dollars ($ 1,000) or more 
annually shall be subject to the provisions of the Public Purchases Act . . ."  

With the enactment of this provision, the legislature has, by implication, determined that 
it is proper for the State of New Mexico to lease personal property.  



 

 

Moreover, there is no statute which precludes the State from entering into a lease with 
the option to purchase; therefore, as will be discussed further, we conclude that the 
State may lease personal property with an option to purchase.  

Question No. [2]  

Although the legislature has given the State authority to lease personal property, 
Section 6-5-31, supra, we must examine Article IX, Section 8 of the New Mexico 
Constitution to determine whether the leasing of personal property would create an 
unconstitutional "debt". Article IX, Section 8 specifies:  

"No debt other than those specified in the preceding section shall be contracted by or on 
behalf of this state, unless authorized by law for some specified work or object . . ."  

The question that arises is whether a State agency which has entered into a lease-
purchase agreement for personal property has contracted a "debt". Of course, if the 
agency is authorized by the legislature to lease certain property then there will be no 
violation of Article IX, Section 8, supra.  

In State ex rel. Capitol Addition Building Commission v. Connelly, 39 N.M. 312, 46 
P.2d 1097 (1935) the court, quoting from the case of Seward v. Bowers, 37 N.M. 385, 
24 P.2d 253 (1933), defined "debt" as:  

"'The idea of a debt in the constitutional sense is that an obligation has arisen out of 
contract, express or implied, which entitled the creditor unconditionally to receive from 
the debtor a sum of money, which the debtor is under a legal, equitable, or moral duty to 
pay without regard to any future contingency.'"  

In answering the question of whether it was a violation of the debt limitation of Article IX, 
Section 10 of the New Mexico Constitution for certain counties to lease heavy 
equipment, the Tenth Circuit Court of Appeals, in the case of Allstate Leasing 
Corporation v. Board of County Commissioners, Rio Arriba County, New Mexico, 
450 F.2d 26 (10th Cir. 1971), said:  

"Under the decision of the New Mexico Supreme Court in Seward v. Bowers, 37 N.M. 
385, 24 P.2d 253, 'a debt' in the constitutional sense is an unconditional obligation.. . 
.  

* * *  

Thus the question is whether a 'debt' was created by the contract in issue, that is, 
whether there was an unconditional {*55} obligation to pay." (Emphasis added)  

The court concluded that the leasing of chattels by a county is a "contingent obligation", 
and therefore not a "debt".  



 

 

In Opinion to the Governor, 308 A.2d 802 (R.I. 1973), the court considered whether it 
was a violation of a similar constitutional provision on state debts for a state agency to 
lease property. The Supreme Court of Rhode Island concluded that lease payments 
made by state agencies do not create a debt against the state since they are recurring 
obligations and are to be paid out of current revenues. Hall v. City of Baltimore, 252 
Md. 416, 250 A.2d 233 (1969); Jefferson School Township v. Jefferson Township 
School Building Company, 212 Ind. 542, 10 N.E. 2d 608 (1937); Walinske v. Detroit-
Wayne Joint Building Authority, 325 Mich. 562, 39 N.W.2d 73 (1949); Kelly v. Earl, 
325 Pa. 337, 190 A. 140 (1937); Annot. 145 A.L.R. 1362.  

The mere fact that the State enters into a lease agreement with an option to purchase 
the property in the future does not violate Article IX, Section 8, supra. An "option" to 
purchase does not obligate the State to purchase the property; therefore, no "debt" for 
the purchase price of the equipment will arise. Since a lease-purchase agreement 
entered into by the State would be a contingent obligation paid out of current revenues, 
it would not violate Article IX, Section 8, supra.  

Nevertheless, a word of caution is necessary. If the lease-purchase agreement creates 
a full and complete liability upon its execution, or if the lease is actually a conditional 
sales contract in which the rentals are installment payments on the purchase price for 
the aggregate of which an immediate and present indebtedness or liability arises, the 
lease will be void unless there has been compliance with the provisions of Article IX, 
Section 8, supra. Los Angeles v. Offner, 19 Cal. 2d 483, 122 P.2d 14 (1942).  

It is our conclusion that, since the State has authority to purchase property and to lease 
property, Section 6-5-31, supra, it can enter into a lease with an option to purchase the 
property subject to the caveats outlined above. Opinion of the Attorney General No. 72-
30, issued June 28, 1972.  

Although it is permissible for the State to enter into a lease agreement with the option to 
purchase, the Supreme Court of New Mexico has restricted the length of time that the 
State may obligate itself to pay lease payments. The Supreme Court, in the case of 
National Building v. State Board of Education, 85 N.M. 186, 510 P.2d 510 (S. Ct. 
1973), declared:  

"A public agency may not enter into a lease for a period of time which would extend 
beyond the period for which legislative appropriations are made."  

State Office Building Commission v. Trujillo, 46 N.M. 29, 120 P.2d 434 (1941). The 
court seemed to indicate that if the terms of a lease purport to bind future legislatures to 
appropriate funds to pay under the terms of the lease, that the lease will be held to be in 
violation of public policy.  

Therefore, it is our opinion that, in the absence of express statutory provision otherwise 
providing, a state agency, department, bureau or commission may enter {*56} into a 
lease of personal property only for such period of time as there exists legislative 



 

 

appropriations or other funds which are available to cover lease payments which will 
become due under the provisions of the lease contract.  

Question No. [3]  

The State may not pay interest on the balance of the outstanding lease payments 
because such payments would indicate that the outstanding lease payments are fixed 
obligations rather than contingent liabilities. The State will only be obligated to pay the 
specific lease payments.  

Question No. [4]  

Since we have expressed the opinion that the State cannot pay interest on outstanding 
lease payments owing under a lease, there is no need to answer this question.  

Question No. [5]  

It is permissible for a vendor that is leasing goods to the State to assign this lease 
contract to a bank, trust company or other financing institution. Section 27-1-54, NMSA, 
1953 Comp. should be examined by the State Purchasing Agent since it specifies 
certain restrictions which the legislature has placed on a vendor's right to assign 
contracts to banks, trust companies or financing institutions.  

Although the vendor may assign his lease to a bank, trust company or other financial 
institution, we would advise that the State Purchasing Agent ensure that the vendor is 
obligated under the original lease contract to provide the necessary repairs and 
maintenance after the lease has been assigned to a financial institution.  

Question No. [6]  

There is no need to discuss provisions relating to truth-in-lending.  

By: Louis Druxman  

Assistant Attorney General  


