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April 14, 1975  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General  

TO: Representative Reynaldo S. Medina P. O. Box 676 Chama, New Mexico 87520  

QUESTIONS  

FACTS  

The Chama municipal judge has been a resident of Chama for over thirty years. He 
votes in Chama and has property and business interests there. He is currently 
employed fulltime, however, at a bank located at the Jicarilla Apache Indian Reservation 
some distance from Chama. The bank maintains a residence for him on the reservation 
where he can and does, on occasion, remain overnight. However, he usually stays 
three or four nights a week in Chama. No question is raised as to physical or functional 
incompatibility regarding his performance of the duties of a municipal judge.  

QUESTIONS  

Under the factual situation described above, may the municipal judge legally discharge 
his duties as an elected official of Chama?  

CONCLUSION?  

Yes.  

OPINION  

{*85} ANALYSIS  

Article V, Section 13 of the New Mexico Constitution states, in part:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed . . ."  

Additionally, an elected official must be a qualified elector of the State of New Mexico, 
Article VII, Section 2, of the New Mexico Constitution. See also Section 14-8-6, NMSA, 
1953 Comp. The question raised herein, however, is directed primarily toward the 
application of Article V, Section 13, supra, to the factual situation presented.  

In State v. Williams, 57 N.M. 588, 261 P.2d 131 (1953), the Supreme Court of New 
Mexico decided a similar question. In that case, a quo warranto action was brought to 
oust the mayor of Truth or Consequences from office. The question was whether the 



 

 

mayor was a qualified resident and elector of Truth or Consequences, in conformance 
with Article V, Section 13, supra, and Article VII, Section 2, supra. The Supreme Court 
approved the trial court's findings that the mayor was a qualified resident and voter of 
the city, notwithstanding evidence that the mayor had an additional residence in 
Williamsburg. The Court stated:  

". . . A man can have only one place of residence for voting purposes and certain other 
residences, but there is no reason, why, within the meaning of the above section of the 
constitution, he may not have more than one place to reside in. A man may have a city 
home, ranch home, summer home, . . . and also a place of permanent abode."  

* * *  

"In case of doubt as to a voter's residence, it is resolved in favor of the permanency of 
residence in the precinct where he casts his ballot . . . Residence is made up of fact and 
intention. There must be the fact of abode and the intention of remaining."  

Based on the facts regarding the Chama municipal judge, and the controlling case of 
State v. Williams, supra, it is our opinion that the Chama judge has his permanent 
abode and voting residence in Chama and is qualified to hold elective office in that 
municipality. He may also be considered to have an additional residence on the 
reservation, but this does not defeat his right to hold elective office in the city in which 
he has his permanent and voting residence. Doubt, if any, is resolved in favor of the 
permanency of residence in the precinct wherein the judge casts his ballot. State v. 
Williams, supra.  

{*86} As stated above, no question has been raised regarding physical or functional 
incompatibility regarding his performance of the duties of a municipal judge and, 
therefore, no comment is made with respect to such matter.  

By: Ralph W. Muxlow II  

Assistant Attorney General  


