
 

 

Opinion No. 75-10  

February 7, 1975  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General  

TO: Richard Griscom General Counsel Health and Social Services Dept. P. O. Box 
2348 Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

FACTS  

The Health and Social Services Department administers programs under Titles IV-A 
and VI of the Social Security Act, 42 U.S.C. § 601 et seq., § 801 et seq. These 
programs are financed by the federal government and by municipalities, school boards, 
counties and private organizations. The state does not presently appropriate monies for 
these programs.  

Pursuant to 45 C.F.R. § 226, et seq., the Health and Social Services Department 
occasionally contracts with non - profit corporations -- called providers -- to operate Title 
IV-A and Title VI programs. The department's cost control procedures require that 
payments to the providers be made only on a reimbursement basis. Since the providers 
seldom have enough capital to begin operations, the department advances money to 
them by establishing a revolving fund. The contract provides:  

"The department agrees to provide the provider the sum of ___ for the purpose of 
establishing a revolving fund from which routine payments authorized under this 
contract can be made on a timely basis. This amount is due and payable in full to the 
department upon termination of this agreement."  

While the contracts are for one-year terms, they are frequently renewed; and the 
revolving funds are not payable until the contract is terminated. The department has in 
the past used monies from its general fund appropriation to establish the revolving 
funds.  

A member of the Legislative Finance Committee's staff has questioned the legality of 
this practice under the following state constitutional and statutory provisions: Art. IX, 
Section 14; Art. IV, Sections 16, 30, 31, Sections 11-2-3, 40A-23-2 and 6-5-29, NMSA, 
1953. Without conceding the illegality of the present practice, the department is 
considering alternative systems for operating the revolving funds, and it has requested 
the advice of this office on the legality of these alternatives.  

QUESTIONS  



 

 

1. Would the above-referenced constitutional and statutory provisions prohibit the 
department from establishing revolving funds with federal monies?  

2. Would the above-referenced constitutional and statutory provisions prohibit the 
department from establishing revolving funds with monies from its general 
appropriations if the amount of the revolving fund is due and payable in full at the end of 
each fiscal year?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

OPINION  

{*44} ANALYSIS  

1. Art. IX, Section 14 of the New Mexico Constitution prohibits the State from making a 
donation or loan, or pledging its credit to private entities. It is a restriction on the uses of 
state monies and credit. It has no application to the department's use of federal or non-
state funds.  

Art. IV, Sections 16, 30 and 31 are restrictions on the objects, forms and disbursements 
of legislative appropriations of State funds. These sections have no application to the 
department's administration of federal or nonstate monies. The legislature cannot 
appropriate federal or nonstate funds. The courts have rejected legislative attempts to 
do so as breaches of the separation of powers doctrine. See State ex rel. Sego v. 
King, 86 N.M. 359, 524 P.2d 975 (1974); MacManus v. Love, 499 P.2d 609 (Colo. 
1972).  

Section 11-2-3, supra, does not prohibit the use of revolving funds consisting of federal 
money. It is questionable whether the section applies at all to money which is not or will 
not become the property of the state. Even if it is, it does not prohibit the department's 
use of the money for any purpose; it only requires deposits of public money with the 
treasurer when it is not being used. It is our understanding that federal monies received 
under Titles IV-A and VI are currently deposited with the state treasurer when they are 
not used.  

Sections 40A-23-2, supra, 6-5-29, supra, are inapplicable because {*45} they are 
restrictions on the payments of funds which are the property of the state. When it 
administers Title IV-A and VI programs, the department is acting as an agent of the 
federal government. The department serves as an administrative conduit for federal 
funds the title to which passes directly from federal government to the private 
corporations. The funds never become state property.  



 

 

Neither Sections 11-2-3, nor 40A-23-2, nor 6-5-29 can be read as imposing limits on the 
department's use of federal funds in administering social service programs. The 
legislature is prevented by the separation of powers doctrine from imposing any 
conditions on the executive branch's use of federal or non-state money. State ex rel. 
Sego v. King, supra; MacManus v. Love, supra.  

2. If the department uses monies from its general fund appropriations for the revolving 
fund, it is loaning money to private corporations. The department, however, receives 
valuable consideration for this loan: the private corporations operate programs for the 
department which the department itself by state statute conducts and which federal 
regulations order it to conduct. See Section 12-34-23 A and B, NMSA, 1953 (P.S.), 45 
C.F.R. Sections 220, 222. As the loan is not "an appropriation . . . without 
consideration", it is not a donation within the meaning of Art. IX, Section 14. Village of 
Deming v. Hosdreg Co., 62 N.M. 18, 303 P.2d 920 (1956). See also Opinion of the 
Attorney General No. 70-26.  

Art. IV, Sections 16, 30 and 31 impose limits on the legislature's power to appropriate 
money and the treasurer's power to disburse it. They have nothing to do with an 
administrative agency's disposition of its appropriation. They do not prevent the 
department's use of revolving funds under alternative 2.  

Section 11-2-3, supra, presents no obstacle to the use of revolving funds so long as the 
funds are replaced in the state treasury when they are repaid. It places no restrictions 
on an agency's use of monies appropriated to it, except to require their deposit in the 
state treasury when they are not being used.  

Sections 40A-23-2, supra, 6-5-29, supra, are not applicable because the 
disbursements from the revolving funds are not "payments" or "purchases" but 
advances of money which the providers must return. The provider is paid from federal 
and local monies after it has completed the performance of its contract. To read 
Sections 40A-23-2 and 6-5-29 to prohibit these advances would unreasonably obstruct 
the department in the exercise of its statutory powers. The courts avoid such 
unreasonable constructions of statutes. See for example, Sandoval v. Rodriguez, 77 
N.M. 160, 420 P.2d 308 (1966).  

We conclude that either alternative use of revolving funds is a reasonable exercise of 
discretion in the administration of social programs which is not prohibited by any of the 
referenced state constitutional or statutory provisions.  

By: Thomas Patrick Whelan, Jr.  

Assistant Attorney General  


