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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Must a county request bids from public contractors for the construction of a rural county 
fire station, or, in the alternative, may the county act as its own prime contractor by 
purchasing all necessary materials, using county employees or other hired labor and 
subcontracting the plumbing and electrical installations?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*62} ANALYSIS  

To answer your question, it is necessary to resort to rules of statutory construction to 
resolve an apparent conflict between Section 6-5-25, NMSA, 1953 Comp. (2nd Repl. 
Vol.) and Section 15-46-1, NMSA, 1953 Comp. Section 6-5-25, supra, specifies:  

"Awards and the execution of contracts for the construction and alteration of major 
public works, including but not limited to roads, bridges, airports, buildings and dams, 
shall be made by {*63} the governing authority of the user. The central purchasing office 
shall be responsible for giving notice to prospective bidders pursuant to section 10 of 
the Public Purchasers Act [6-5-26]."  

Section 15-46-1 states:  

"When any public work is to be done by order of the board of county commissioners of 
any county of this state it is to be paid out of county funds, and if said expenditure is 
authorized by law and exceeds the amount of three hundred dollars [$ 300], said board 
of county commissioners is hereby required to advertise the said work for at least 
twenty [20] days in some newspaper published in the county wherein the work is to be 
done, before the letting of the said work, and if no newspaper is published in the county, 
to post notices in at least ten [10] conspicuous places for bids for such work, and let the 
same to the lowest responsible bidder, which bidder shall be required to enter into good 



 

 

and sufficient bonds for double the amount of the contract price, for the faithful 
performance of said contract."  

Section 6-5-25, supra, is a general statutory provision since it gives the authority to 
state agencies and all local public bodies, as defined in Section 6-5-18, NMSA, 1953 
Comp. (2nd Repl. Vol.), to award contracts for public works projects. However, Section 
15-46-1, supra, is a specific statute, referring specifically to what counties must do if 
they plan to award contracts for public works. Here, we have conflicting general and 
specific statutory provisions which can be applied to county public work projects. 
"Where such a conflict exists, the specific statute is given effect because it is considered 
an exception or qualification of the general statute." Hopper v. Board of County 
Comm'rs, 84 N.M. 604, 506 P.2d 384 (Ct. App. 1973); State v. Lujan, 76 N.M. 111, 
412 P.2d 405 (S. Ct. 1966). Therefore, Section 15-46-1, supra, is the applicable statute.  

With this in mind, we now turn to your initial question. This issue has been answered by 
several courts in other jurisdictions. The case of Montana Chap., Nat'l Elec. Con. 
Ass'n v. State Bd. of Educ., 137 Mont. 382, 352 P.2d 258 (S. Ct. Mont. 1960) is worth 
quoting from since it directly pertains to the question at hand. The court was asked 
whether Section 82-1131, R.C.M. 1947 of the Montana laws prevented the State Board 
of Education from employing students to build and repair facilities at state educational 
institutions. Section 82-1131, R.C.M. 1947, provides:  

"It shall be unlawful for the Board of Examiners or any offices, departments, institutions, 
or any agent of the State of Montana acting for or in behalf of said state to let any 
contract for the construction of buildings or the alteration, repair and improvements of 
buildings and grounds on behalf of and for the benefit of the state wherein the amounts 
involved is five hundred dollars ($ 500) or more without first advertising . . ."  

The Montana Supreme Court said:  

"In our view, the words of section 82-1131 are plain, direct, unambiguous and certain. It 
simply means that it is unlawful to let a contract for the construction, repair or 
improvement of public buildings where the {*64} cost exceeds $ 500 without first 
advertising in two newspapers for at least three consecutive weeks and calling for bids. 
The statute deals with the procedure to be followed when and if a contract is to be 
awarded. It does not set forth the instances when a contract must be let, nor does it 
prohibit state officers and employees from performing work on state buildings. If the 
Legislature had intended this statute to be a general statute requiring that all 
construction, repair or improvement of state properties be done only "by contract" let to 
the lowest responsible bidder, such could have been spelled out expressly in plain 
language."  

See also Jibben v. City of Sioux Falls, 79 S.D. 143, 109 N.W.2d 252 (S. Ct. S.D. 
1961); Inskip v. Board of Trustees of Univ. Illinois, 26 Ill. 2d 501, 187 N.E.2d 201 (S. 
Ct. Ill 1962), Davis v. Carbon County, 369 Pa. 322, 85 A. 2d 862 (S. Ct. Penn. 1952), 



 

 

64 Am. Jur. 2d Public Works and Contracts, § 40, Opinion of the New Mexico 
Attorney General, 71-55, issued April 16, 1971.  

These cases as well as others establish that only where the statute expressly prohibits 
the work from being done other than by contract let by competitive bid, or expressly 
requires the work to be let on contract, is the public agency prohibited from doing the 
work with its own employees. Section 15-46-1, supra, although requiring the county to 
advertise for all public work projects, does not expressly prohibit the work from being 
done other than by contract let by competitive bidding. We are of the opinion that it was 
the intent of the Legislature that only if a county plans to let the work by contract must 
the county advertise for bids pursuant to Section 15-46-1, supra.  

If, however, the county should decide to build public work projects with its own 
employees, then the county is required to buy all necessary materials to be used in the 
project through competitive bidding. This is required since pertinent provisions, other 
than Section 6-5-25, supra, of the Public Purchases Act govern the purchase of 
materials by a county. See subsections 6-5-18(B), (F), and (J), NMSA, 1953 Comp. 
(2nd Repl. Vol.); Section 6-5-21 (B), NMSA, 1953 Comp. (2nd Repl. Vol.); and Section 
6-5-26, NMSA, 1953 Comp. (2nd Repl. Vol.). Therefore, when a county employs its own 
employees to build county buildings, it is required to comply with the pertinent 
provisions of the Public Purchases Act with respect to the purchase of materials to be 
used by the county. Tibben v. City of Sioux Falls, supra; Inskip v. Board of 
Trustees of Univ. Ill., supra.  

We should also mention that if the county uses county employees for building public 
work projects then the construction is subject to the State Building Code Standards. See 
subsections 67-35-52(F) and (G), NMSA, 1953 Comp. (2nd Repl. Vol.).  

By: Louis Druxman  

Assistant Attorney General  


