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QUESTIONS  

QUESTIONS  

In what situations is a district judge whose residence is located in a city in which the 
district court has an office that is other than the county seat entitled to per diem and 
mileage when his official duties require his presence at the county seat?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*48} ANALYSIS  

Section 16-3-10, NMSA, 1953 Comp. provides:  

"Personnel -- Travel Expenses. -- District judges and district court employees shall be 
allowed per diem and shall be reimbursed for their necessary travel expenses incurred 
while absent from their principal offices upon official business, at the same rates 
and under the same conditions as prescribed by law or regulation of the state board of 
finance for other employees of the state. These expenses shall be paid from the funds 
of the district court of the judicial district from which the business is transacted." 
(emphasis supplied.)  

This statute establishes, as a condition precedent to the payment of either per diem or 
mileage to the district judge that the district judge must be absent from his principal 
office. The principal office of the district judge is the county seat of one of the counties in 
his judicial district. Section 16-3-4, dated March 6, 1973.  

Section 5-10-3(D), NMSA, 1953 Comp. (1974 Interim Supp) establishes an additional 
requirement for payment of mileage:  

"Every public officer or employee shall receive twelve cents ($ .12) a mile for each mile 
traveled in a privately owned vehicle . . . if the travel is necessary to the discharge of 
his official duties.. . ." (emphasis added.)  



 

 

The only criteria set forth by Sections 16-3-10 and 5-10-3 (D), supra, for the payment of 
mileage to the district judge are (1) he must be away from the principal office and (2) the 
travel must be for official business. The place of residence of the judge is not a relevant 
factor in the determination of whether or not the criteria for mileage payments are 
satisfied. The district judge is entitled to mileage when he travels from the county seat to 
the additional office in the city of his residence in order to conduct official business in 
the additional office and when he is present at the additional office on official business 
and then travels from the additional office to the county seat.  

In order to be eligible for payment of per diem pursuant to Section 5-10-3(B), NMSA, 
1953 Comp. the district judge must be both ". . . away from his home and away from his 
designated post of duty on official business . . ." The judge cannot be eligible for per 
diem for travel between the city of his residence and the county seat which is his 
principal office because such trips will not take him away from his home and his 
principal office at the same time.  
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