
 

 

Opinion No. 75-28  

April 15, 1975  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General  

TO: Mr. B. J. Dunn Chairman Collection Agency Board Department of Banking Lew 
Wallace Building Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

FACTS  

At a hearing of the Collection Agency Board held on March 4, 1975, an attempt was 
made to disqualify one of the board members from participating in the decision of the 
board. Two members of the board were present. The attempt to disqualify the board 
came at the conclusion of the hearing, with the disqualification to be effective at a 
subsequent meeting of the board at which time a decision would be rendered regarding 
the subject of the hearing. The oral affidavit, filed by respondent's counsel in this case, 
was based solely on privilege, not on any constitutional ground relating to 
disqualification of judges, Article VI, Section 18, New Mexico Constitution, or on the 
statutory ground specified in Section 21-5-8, NMSA, 1953 Comp.  

QUESTIONS  

Under these circumstances, was the attempted disqualification of the board member 
effective?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*88} ANALYSIS  

Section 67-26-7, NMSA, 1953 Comp. provides, in part:  

. . . Any board member may be disqualified by the filing of an affidavit of disqualification 
as in the case of judges, but the privilege of disqualification may not be exercised in 
any case in which its exercise would result in the absence of a quorum . . . (Emphasis 
added.)  

There are three members of the Collection Agency Board. Section 67-15-27, NMSA, 
1953 Comp. Two members were present at the hearing. It is apparent that an attempt to 
disqualify one of the two board members at the start of the hearing would not have been 



 

 

allowed because it would have deprived the board of a quorum. The member who was 
not present at the hearing may nevertheless participate in the decision, but he ". . . must 
thoroughly familiarize [himself] with the entire record including all evidence taken at the 
hearing before participating in the decision." Section 67-26-13, supra.  

Section 67-26-13, supra, allows all board members to participate in the decision 
regarding the subject of the hearing. If all three Collection Agency Board members are 
present at this meeting, can a board member who previously was {*89} present at the 
hearing be disqualified from participating in the decision? In our opinion, that question 
can only be answered in the negative. A board member can only be disqualified by filing 
an affidavit of disqualification as in the case of judges. Section 67-26-7, supra. Section 
21-5-8, supra, sets forth the procedures for disqualification of judges, based on an 
affiant's belief that the judges cannot impartially hear the cause. To disqualify a judge, 
however, the affidavit of disqualification must be filed before the court has acted 
judicially upon a material issue. State v. Montoya, 74 N.M. 743, 348 P.2d 263 (1965). 
Furthermore, disqualification of a judge may be waived. State v. Latham, 83 N.M. 530, 
494 P.2d 192 (Ct. App. 1972). In our judgment, the affidavit of disqualification of the 
board member in this case was not timely filed since it came at the conclusion of the 
hearing. The affidavit of disqualification was based on privilege. Our answer might be 
different if it came to the attention of respondent during, or after, the hearing that a 
board member should be disqualified because of one of the constitutional grounds for 
disqualification of judges. Article VI, Section 18, supra. It would subvert the judicial and 
administrative process, however, to allow disqualification of a judge or board member 
based on impartiality, if a person before a tribunal could file such an affidavit after the 
judge or board members had heard the case. (Section 21-5-8, supra.)  

Alternatively, the attempted disqualification was waived in this situation because no 
attempt was made to disqualify the board member prior to the hearing.  

By: Ralph W. Muxlow, II  

Assistant Attorney General  


