
 

 

Opinion No. 75-46  

August 13, 1975  

BY: OPINION OF TONEY ANAYA, Attorney General  

TO: Belarmino Giron, Secretary New Mexico Hospitals and Institutions Department 
Lamy Building Santa Fe, New Mexico 87503  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

If a building which is owned by the Hospitals and Institutions Department at Fort Stanton 
Hospital and Training School is leased to a group of persons for renovation and use as 
a community hall, can the lessee-proprietors legally serve alcoholic beverages at social 
functions in the building?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*127} ANALYSIS  

Section 46-10-11, NMSA, 1953 Comp. provides as follows:  

"46-10-11. Drinking in public places -- Selling or serving liquor other than in licensed 
establishments. -- It shall be unlawful to drink or consume alcoholic liquors, or for any 
person who is the owner or proprietor to sell, serve, furnish or permit the drinking or 
consumption of alcoholic liquors in any public dance hall, pool room, bowling alley, 
street, state or federal building, or in any other public place or any public or private club, 
key club, or coffee house whether operated for profit or not except establishments 
having a license to dispense alcoholic liquors. It shall also be unlawful for any licensee 
to give any kind of "curb service" of alcoholic liquors except in unbroken packages, 
outside of the building on the premises at which licensee's business is operated except 
to customer's seated at tables."  

A statute is subject to construction and interpretation only when its meaning is not clear. 
If language in a statute is clear and unambiguous, the statute must be given its literal 
meaning. Weiser v. Albuquerque Oil and Gasoline Company, 64 N.M. 137, 325 P.2d 
720 (1958). We believe this statute to be clear and unambiguous; it allows the lessee-
proprietors of your state building to sell, serve, furnish and permit the drinking and 
consumption of alcoholic liquors in that building if a liquor license is properly obtained or 
used.  



 

 

Opinion of the Attorney General No. 68-72, issued July 10, 1968, applied the last 
antecedent doctrine in construing this section to prohibit issuance of a liquor license to 
be used in a state building owned by the University of New Mexico. The last antecedent 
doctrine means that a phrase following a list of items modifies only the item immediately 
preceding the phrase. Opinion 68-72, supra, held that the phrase "except 
establishments having a license to dispense {*128} alcoholic liquors" modified only the 
words "any public or private club, key club or coffee house whether operating for profit 
or not." We overrule that opinion because it contravenes the legislative intent of the 
section. The phrase "or any public or private club, key club, or coffee house whether 
operated for profit or not" was added to the list of locations preceding it by Laws 1971, 
Chapter 251, § 1. Prior to this amendment the section read "In any other public place 
except establishments having a license to dispense alcoholic liquors." Had the 
legislature intended the last antecedent doctrine to apply in this section, the phrase 
"except establishments having a license to dispense alcoholic liquors" would have 
remained in the same place it was located prior to the 1961 amendment without being 
added to the item "or public or private club, key club or coffee house whether operated 
for profit or not." It should also be noted that Laws 1955, Chapter 112, § 1 inserted the 
following language, which was later repealed, into the section:  

"Provided, further, that in any county where the sale of alcoholic liquor is otherwise 
prohibited by law it shall be unlawful for any person who is the owner or proprietor to 
sell, serve, furnish or permit the drinking or consumption of alcoholic liquors in any club 
operated for profit or in any public dance hall, pool room, bowling alley, street, state or 
federal building, or in any other public place.  

This language carries the obvious implication that the selling, serving, furnishing or 
drinking of alcoholic beverages in any of the itemized locations within counties where 
the sale of alcoholic liquor is allowed would be legal.  

It is our opinion that the serving of alcoholic liquors by the lessee-proprietor of your state 
building is legal under this section if the other provisions of the Liquor Control Act, 
including licensing, are complied with.  

By: F. Scott MacGillivray  

Assistant Attorney General  


