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QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Do the members of the New Mexico Mortgage Finance Authority have to obtain the 
fiduciary bond required by statute before they are qualified to hold their appointive 
offices?  

2. Do the ex officio members have to obtain a fiduciary bond to be qualified to hold 
office on the Mortgage Finance Authority?  

3. Are the actions taken by the members of the Mortgage Finance Authority before they 
obtain their fiduciary bonds invalid because of their failure to meet the statutory 
qualifications for their appointive offices?  

4. Will the action of the Mortgage Finance Authority taken by members who have not 
qualified for their offices have to be repeated after the members have qualified for their 
offices?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. No.  

4. No.  

OPINION  

{*147} ANALYSIS  

1. Section 13-19-4(B), NMSA, 1953 Comp. provides that:  

"All members, officers, employees or agents exercising any voting power or 
discretionary authority shall be required to have a fiduciary bond in the amount of one 
million dollars ($ 1,000,000) for the faithful performance of their duties."  



 

 

While the Statute clearly requires the members of the Authority to be bonded, it does 
not specify when such bond must be filed. A more general bonding statute, Section 5-2-
9, NMSA, 1953 Comp., requires bonding as a prerequisite to the discharge of duties of 
office, stating that:  

"Each and every person who may hereafter be elected or appointed to office in this 
state, required by law to give bond, {*148} shall file the same for record before entering 
upon the discharge of the duties of the office."  

If the members of the Authority were subject to this statute, it would then cover the 
omission of a time specification in Section 13-19-4(B), supra, and bonding would be 
required, by statute, prior to the discharge of duties.  

It is doubtful whether Section 5-2-9, supra applies to members of the Authority when it 
refers to "person[s] . . . appointed to office in the state." Although Section 13-19-4(A), 
NMSA, 1953 Comp. defines the Authority as a "public body" created "for the 
performance of essential public functions" it also clearly states that the Authority is 
"separate and apart from the state" and for that reason members of the Authority may 
not be deemed to hold office in the state within the meaning of Section 5-2-9, supra.  

We need not, however, rely on a determination that the members of the Authority, as 
public officers, are subject to Section 5-9-2, supra, and thereby are required to file bond 
prior to the discharge of duties. We draw that conclusion from a construction of Section 
13-19-4(B) itself.  

The omission of a specified time to file bond renders Section 13-19-4(B) ambiguous and 
it may therefore be construed to give effect to the legislative intent. State v. Herrera, 86 
N.M. 224, 522 P.2d 76 (1974). The legislature clearly intended that the members of the 
Authority be bonded. To rely solely on the statute as written would, however, frustrate 
this intent. As no specific time is stated, members could file bond at any time or delay 
indefinitely, thus essentially abrogating the statutory requirement. Under the rules of 
statutory construction, a literal interpretation which leads to the absurd result of 
defeating the object of legislative intent must be rejected. State v. Nance, 77 N.M. 39, 
419 P.2d 242 (1966), cert. denied, 386 U.S. 1039, 87 S. Ct. 1495, 18 L. Ed. 2d 605 
(1967).  

On the other hand, the rules of construction also hold that words may be read into a 
stature to express the legislative intent and avoid absurd and unreasonable results. 
State v. Clark, 80 N.M. 340, 455 P.2d 844 (1969). To construe Section 13-19-4(B), 
supra, as requiring bonding prior to the discharge of duties would both express the 
legislative intent and avoid an unreasonable result. The stature directs that members be 
bonded to insure "the faithful performance of their duties." If the bonding is to insure 
faithful performance, then it seems obvious that it would have to precede that 
performance. This construction is consistent with public policy.  



 

 

When a bond is required by law, public policy warrants that such bond be filed prior to 
the assumption of public duties. The rationale for this policy has been explained in the 
following fashion:  

"Governments are instituted for the benefit governed, and the primary purpose of all 
government and the creation of offices is for the protection of the citizen in all his rights. 
Under this theory, bonds are required of those handling public funds, not for the benefit 
of the office holder in whose possession the funds are placed, but for the protection of 
the entire citizenship. It is a matter of public policy that security must be given as a 
condition precedent to a proper qualification for office and for the assumption of the 
responsibility {*149} thereof." Jones v. Hadfield, 96 S.W.2d 959, 962, 192 Ark. 224 
(1936).  

Thus, we conclude, in response to your first question, that the members of the New 
Mexico Mortgage Finance Authority are required to obtain fiduciary bonds before they 
discharge the duties of that office. As our conclusion is based on the need for bond to 
insure faithful performance of duty, we would add that if those duties do not necessarily 
begin with the assumption of office, it would be sufficient that the bond be a prerequisite 
only to the discharge of duty and not with the taking of office. See State v. Nash, 63 
N.E. 83, 65 Ohio State 549 (1902). Compare 5-1-13, NMSA, 1953 Comp.  

2. Because Section 13-19-4(B), supra, specifically states that "all members" must give 
bond, we must conclude that ex officio as well as appointive members must be bonded. 
The fact that ex officio members may be bonded in another capacity does not alter this 
conclusion. In the absence of a statutory provision to the contrary, a person holding two 
separate offices must give two separate official bonds. See People v. Ross, 38 Cal. 76 
(1869).  

3. While we have concluded that bond is required of members of the New Mexico 
Mortgage Authority before they enter upon the discharge of the duties of that office, it 
does not necessarily follow that the actions previously taken by members of the 
Authority are invalid. We conclude instead that those who have been acting on behalf of 
the Authority have been, at least, de facto officers and that their acts are valid as to the 
public.  

In State v. Blancett, 24 N.M. 433, 174 P. 215 (1918), the court established ". . . three 
requisites necessary to constitute one an 'officer de facto:' (1) the office held by him 
must have a jure existence, or at least one recognized by law; (2) he must be in actual 
possession thereof; and (3) his holding must be under color of title or authority."  

It is readily apparent that those serving on the Authority satisfied the three 
requirements.  

With respect to the validity of the acts of de facto officers, we have previously advised in 
Opinion of the Attorney General No. 75-9, dated February 3, 1975, that:  



 

 

"Acts taken by 'de facto' officers are not to be treated differently than acts of 'de jure' or 
legal and qualified officers in so far as the public and third persons are concerned. 
Nofire v. United States, 164 U.S. 657, 661, 17 S. Ct. 212, 41 L.Ed 588 (1897). The law 
validates their acts in order to prevent a failure of public justice during their term. Bull v. 
Southwick, 2 N.M. 321 (1882); Grappert v. Bormer, 78 N.D. 760, 51 N.W.2d 866, 871 
(1952); Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E.2d 228 (1952); Forwood v. Taylor, 209 
S.W.2d 434 (Tex. Civ. App. 1948); State v. London, 194 Wash. 458, 78 P.2d 548 
(1938."  

We adopt this position and acknowledge the validity of the actions of the Authority with 
the caution that the Authority should not take any further action until the bonding is 
complete. We make this distinction in part on the ground that prior to this opinion, 
Section 13-19-4(B), supra, was unclear with respect to the requirement of bonding, and 
having now clarified the legislative intent, there can be no excuse for failing to meet the 
requirements.  

{*150} 4. As the actions of the Authority are not to be deemed invalid, there is no need 
to consider a procedure for revalidating them.  

By: Jill Cooper  

Assistant Attorney General  


