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QUESTIONS  

Is the State Armory Board required to obtain the approval of the State Board of Finance 
for the construction, major renovation or remodeling of facilities under the control and 
supervision of the Armory Board.  

CONCLUSION  

Yes.  

ANALYSIS  

{*155}  

The State Armory Board Act, Sections 9-7-1 to 9-7-34, NMSA, 1953 Comp., describes 
the duties and responsibilities of the State Armory Board with respect to construction, 
acquisition, maintenance and operation of facilities under the control and supervision of 
the State Armory Board. Section 9-7-2, supra, provides:  

Armories, stables, storehouses, arsenals, depots, and other agencies and facilities for 
the use of the national guard of this state shall be built, or acquired by this state, and the 
responsibility and authority for the control and supervision of all such construction, 
acquisition, maintenance and operation of such facilities shall be vested in the state 
armory board.  

Section 9-7-3, supra, provides in part:  

Said board [the State Armory Board] is authorized to acquire property deemed 
necessary for military purposes, in its name on behalf of the state, by purchase, grant, 
gift, or condemnation, and is authorized to sell or exchange such property when said 
board determines it to be no longer necessary or suitable for military purposes; 
Provided, that all acquisitions by purchase and all dispositions by sale or 
exchange shall be accomplished only after approval thereof by the state board of 
finance.  



 

 

* * *  

The state armory board shall make such repairs to arsenals, armories, stables, 
quarters, campgrounds {*156} and rifle ranges, depots and storehouses owned by the 
state as may be necessary to keep same in good and serviceable condition from funds 
appropriated or otherwise made available for that purpose, and all moneys expended 
for the erection or repair of such buildings, grounds, and target ranges shall be 
expended by the state armory board in the same manner as other moneys 
appropriated for military purposes are authorized to be expended. (Emphasis 
added)  

Section 9-7-10, supra, provides:  

The state armory board may employ such administrative, technical, clerical and legal 
assistance, and may make such other expenditures in carrying out the purposes of this 
act as the board shall deem necessary, Provided, that expenditures shall be made 
only in conformity with budgets covering such expenditures which have been 
approved by the state board of finance. (Emphasis added)  

It is our opinion that the construction, major renovation or remodeling of any facilities 
under the control and supervision of the State Armory Board is an acquisition by 
purchase of facilities or services and requires the approval of the State Board of 
Finance pursuant to Section 9-7-3, supra. In addition, it is our opinion that Section 9-7-
10, supra, requires that the budget for such expenditures be approved by the State 
Board of Finance since such expenditures are being made in carrying out the purposes 
of the State Armory Board Act.  


