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QUESTIONS
QUESTIONS

1. How should a board of education manage the pay for an employee of the school
district who receives compensation for jury duty during the time said employee is
obligated to provide a service to the school district?

2. Is it legal for the local board of education to deduct the amount received for jury duty
from the employee's daily rate of compensation by the school district?

CONCLUSIONS
1. See analysis.
2. Yes.
OPINION
{*97} ANALYSIS

1. Apparently there are no statutes or board of education regulations specifically
covering the questions presented. Generally, however, Section 40A-23-2, NMSA, 1953
Comp. makes it illegal to pay public moneys in compensation for "services which have
not in fact been rendered.” This statute further provides, however, that the prohibition
does not prevent payment for "vacation periods or absences from employment because
of sickness, or for other lawfully authorized purposes.” (emphasis added). Thus, if
school employees are to be paid at all by a board of education, we must initially
determine that jury duty is such a lawfully authorized purpose.

First, there is no doubt that jury duty is lawfully authorized. The statutes provide:
Any person who is a qualified elector is eligible and may be summoned for service as a

juror by the district courts, unless such person is incapable because of physical or
mental illness or infirmity to render jury service. Section 19-1-1, NMSA, 1953 Comp.



Second, there is precedent for considering jury duty such a lawfully authorized purpose
so as not to withhold compensation from public employees serving on jury {*98} duty.
The State Personnel Board, for example, evidently recognizes court and jury lease as a
proper exception to Section 40A-23-2, supra, in that court or jury leave with pay is
granted state employees covered by the Personnel Act. Specifically the regulations of
the State Personnel Board provide:

402.8 Court and Jury Leave a. When, in obedience to a subpoena or following the
direction of his appointing authority, an incumbent appears as a juror or is a witness for
the federal government, the State of New Mexico or a political subdivision thereof, in his
official capacity, he shall be entitled to a court or jury leave with pay for the period
required. Fees received as a witness or compensation for jury, not including
reimbursement for transportation, shall be paid to the state. Attendance in court or at an
official hearing in connection with an incumbent's official duties, and the time required in
going and returning, shall not be considered as absence from duty.

Thus, we conclude initially that jury duty constitutes a lawfully authorized purpose within
the meaning of Section 40A-23-2, supra.

Having determined that jury duty is an absence from work that need not result in a loss
of compensation, the question becomes one of determining a means of accounting for
the additional compensation jurors receive for serving as jurors. Section 19-1-15,
NMSA, 1953 Comp. provides for a mileage allowance of $ .10 a mile and compensation
for time and travel, attendance and jury service in the sum of $ 1.60 an hour.

Jury duty is, however, a civic duty and there is ordinarily no right to compensation for
such service in the absence of statute. 47 Am. Jur. 2d, Jury, 8 94. The reason for the
enactment of statutes awarding compensation to jurors is not to provide extra income
but to attempt to prevent undue hardship because of possible loss of income during the
period of jury service. ABA Standards for Criminal Justice Relating to Trial by Jury, 3.2,
Approved Draft, 1968. Moreover, it is necessary to recognize the existence of an
underlying state policy against double compensation for public employees. See, for
example, Article IV, Section 27, New Mexico Constitution; Section 2-1-4, NMSA, 1953
Comp.

Therefore, considering the fact that school employees need not lose regular
compensation while serving on jury duty together with the rationale behind the
compensation of jurors and the policy against double compensation, we conclude in
response to your first question that the management of compensation must be such that
employees receive no more than their ordinary rate of compensation during the period
of jury duty. In any event, however, school employees serving on juries would be
entitled to accept the allowance for mileage.

2. In response to your second question, we find no illegality in a plan which required a
deduction from the employee's ordinary compensation in the amount of the
compensation received for jury duty.



Article IV, Section 27 of the New Mexico Constitution, for example, prohibits the
diminishing of compensation for public officers. Even if that prohibition were applicable
to school employees, such a plan would not violate the prohibition, {*99} essentially on
the ground that there is no diminishment. The persons affected would continue to
receive in salary an amount equal to their regular compensation. Compare State v.
Velarde, 39 N.M. 179, 182, 43 P.2d 377 (1935).

We would strongly suggest, however, that a plan such as the one established by the
State Personnel Board, and cited above, be adopted. That is, local school employees
would receive their ordinary compensation for the period of jury service plus the mileage
allowance specified in Section 19-1-15, supra, while the statutory compensation for jury
duty would be paid to the local school board. We would further urge that in the interests
of consistency and fairness among the various school districts the state board of
education adopt a regulation to that effect. By: Jill Z. Cooper Assistant Attorney General



