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QUESTIONS  

QUESTIONS  

May an ordinance of the City of Grants pertaining to curfew, and parent responsibility for 
children who violate the curfew, permit detention of children in jail?  

CONCLUSION  

See analysis:  

OPINION  

{*156} ANALYSIS  

The City of Grants adopted Ordinance No. 172 in 1963. This ordinance prohibited the 
loitering of minors under the age of 18 upon public streets and in public places between 
the hours of 11:00 p.m. and 5:00 a.m. and imposed responsibility upon parents who 
knowingly permit their minor children to loiter upon public streets and in public places 
during the prohibited times. The penalty section of the ordinance provides that minors 
violating the curfew are to be dealt with in accordance with juvenile court law and 
procedure. Such section also provides that the penalty to be imposed upon parents 
violating the parent responsibility provision is either a fine of $ 5 to $ 50 or imprisonment 
for not more {*157} than 15 days or both. Ordinance No. 172 has since been amended 
but the relevant provisions are still in effect.  

It is our understanding that the current ordinance is being enforced by detaining children 
in jail until a bond in the amount of $ 50 is posted by the parents of the child violating 
the curfew ordinance. We conclude that enforcement of the ordinance in this manner 
violates certain provisions of the Children's Code, Sections 13-14-1 to 13-14-45, NMSA, 
1953 Comp., and it is, therefore, impermissible.  

Children may be taken into custody only in certain situations. Section 13-14-20, supra, 
provides:  

13-14-20. Taking into custody. -- A child may be taken into custody:  



 

 

A. pursuant to the order of the court endorsed on the summons because the child needs 
to be detained;  

B. pursuant to the order of the court issued because a parent, guardian or custodian 
fails when requested to bring the child before the court after having promised to do so 
when the child was delivered upon release from custody;  

C. pursuant to the laws of arrest for commission of a delinquent act;  

D. by a law enforcement officer when the officer has reasonable grounds to believe that 
the child is suffering from illness, or injury, or is in immediate danger from the child's 
surroundings, and removal from those surroundings is necessary;  

E. by a law enforcement officer when he has reasonable grounds to believe that the 
child has run away from his parents, guardian or custodian; and  

F. by a probation officer proceeding under section 8 [13-14-8] of the Children's Code 
[13-14-1 to 13-14-45].  

Children taken into custody may be detained only if the criteria set forth in Section 13-
14-22, supra, are met:  

13-14-22. Criteria for detention of children. -- A. Unless ordered by the court pursuant to 
the provisions of the Children's Code, a child taken into custody shall not be placed in 
detention prior to the court's disposition unless:  

(1) probable cause exists to believe that if not detained the child will commit injury to the 
persons or property of others or cause injury to himself or be subject to injury by others; 
or  

(2) when probable cause exists to believe that the child has no parent, guardian, 
custodian or other person able to provide adequate supervision and care for him; or  

(3) when probable cause exists to believe that the child will run away or be taken away 
so as to be unavailable for proceedings of the court or its officers.  

B. The criteria for detention in this section shall govern the decisions of all persons 
responsible for determining whether detention is appropriate prior to the court's 
disposition.  

Such detention may be in a jail. Section 13-14-23 (B), supra, states:  

B. Until July 1, 1976, and not {*158} thereafter, a child alleged to be a delinquent child 
or a child in need of supervision may be detained pending court hearing in a jail or other 
facility for the incarceration of adults, but only if:  



 

 

(1) a detention facility established by the department of corrections for children alleged 
to be delinquent children or in need of supervision is not available;  

(2) the facility meets the standards for detention facilities under the Children's Code;  

(3) the detention is in a room separate and removed from incarcerated adults;  

(4) adequate supervision is provided;  

(5) detention in the facility does not exceed forty-eight [48] hours; and  

(6) upon the expiration of the forty-eight [48] hours time limitation, detention shall, if 
necessary, be continued in facilities specified under this section for children alleged to 
be delinquent or for children alleged to be in need of supervision, as appropriate.  

Section 13-14-21, supra, requires that a person taking a child into custody shall either 
release that child or deliver that child to probation services or to a place of detention 
designated by the court. If such delivery is made, subsection B of Section 13-14-21 
becomes operative:  

B. When a child is delivered to probation services, or to a place of detention designated 
by the court, a probation officer, prior to the placing of the child in detention, shall review 
the need for detention and shall release the child from custody unless detention is 
appropriate under the criteria established by the Children's Code or has been ordered 
by the court pursuant to those criteria.  

It is the duty of your office to determine whether detention is appropriate according to 
the statutory criteria. In the absence of a court order, detention is not permitted by 
statute in the absence of your determination that it is warranted. The city police, acting 
on their own, may not detain a child. Moreover, if detention is determined to be 
appropriate, the posting of bond does not make it less so. Indeed, a bond is not a 
consideration in determining whether to release or detain a child.  

In summary, the action of the police, acting unilaterally, in detaining a child in jail until 
his parents post a $ 50 bond is contrary to the Children's Code.  

By: Andrea Buzzard  

Assistant Attorney General  


